Már állatavatárok képében is megjelenhetünk a Zoom videókonferenciákon

2022 / 03 / 25 / Bobák Zsófia
Már állatavatárok képében is megjelenhetünk a Zoom videókonferenciákon
Az alkalmazás új funkciója azok számára lehet hasznos a cég szerint, akik nem szeretnék megmutatni az arcukat, de nem akarnak lemondani a testbeszéd és mimika általi önkifejezésről sem.

A videókonferencia hívások és videós chatek hasznos segítséget nyújtanak, ha a világ különböző pontjain élő munkatársakat vagy családtagokat kell összekötni és a járványhelyzet alatt még népszerűbbé váló otthoni munkavégzést is jelentősen megkönnyíti, ha van lehetőség az azonnali és sok esetben ingyenes kapcsolattartásra, azonban tanulmányok szerint ez a fajta kommunikációs forma, rendszeres használat mellett, látszólag ok nélküli fáradtsághoz és kiégéshez vezethet.

A Stanford Egyetem kutatóinak tavaly februárban megjelent tanulmánya szerint az úgynevezett Zoom fáradtság, ami értelemszerűen nem csak a Zoom platformon tartott megbeszélésekre, hanem minden videókonferencia app használatára vonatkozik, a nem-verbális túlterheltség miatt alakul ki, vagyis egyszerűen túl sok benyomást és információt kell feldolgozni az embernek rövid idő alatt, ez pedig minden napi ismétlésben megterhelést jelent. Négy olyan területe van a nem-verbális, videón keresztüli kommunikációnak, amelyek túlterhelhetik a szervezetet:

  • az intenzív szemkontaktus, amit, a felhasználói felület elrendezése miatt, minden résztvevővel megpróbálhat fenntartani az ember
  • a mozgási lehetőség korlátozása, mivel a képernyő előtt, egy helyben kell maradni akár hosszú ideig
  • a kognitív túlterheltség, amit az okoz, hogy sokkal intenzívebben kell figyelni mások verbális vagy nonverbális üzeneteire és a saját mondandónkat is nehezebben tudjuk átadni mások számára
  • a saját arcunk látványa. "Ha a valódi életben valaki folyamatosan követne egy tükörrel - így mialatt emberekkel beszélgetnénk, döntéseket hoznánk, visszajelzéseket kapnánk és adnánk, látnánk magunkat a tükörben, őrültség lenne." - mondja Jeremy Bailenson, a Stanford professzora. Ez a természetellenes állapot stresszt okoz és negatív érzelmi következményekkel jár

Ezek a problémák elsősorban akkor merülhetnek fel, ha minden nap és/vagy hosszú órákon át kell videós formában kapcsolatot tartani a kollégáinkkal, de van néhány egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a Zoom (vagy Microsoft Teams, vagy Webex) fáradságot és a platformok üzemeltetői is egyre több ilyen funkciót tesznek elérhetővé a felhasználók számára. Ha például a videós képünk elrejtése nem lehetséges, vagy nem akarunk teljes mértékben kimaradni "fizikálisan" a beszélgetésből, de túl stresszesnek érezzük saját magunk látványát, akkor lehetőség van arra, hogy más bőrébe bújjunk - a Zoom most megjelent új funkciója is erre ad alkalmat.

Az Avatárok funkcióval a program, arcfelismerő technológia használatát mellőzve, tehát az alany azonosítása nélkül érzékeli a mimikát és a gesztusokat, és illeszti rá a kiválasztott virtuális személyiségre. Ehhez a kamerát ugyan be kell kapcsolni, de a Zoom leírása szerint a felvételek nem csak a többi résztvevő számára maradnak láthatatlanok, hanem a platform semmilyen formában nem tárolja őket. Az avatár funkcióval bizonyos eszközök használata korlátozottabbá válik, például a különböző filtereket nem lehet alkalmazni ezzel együtt, de a háttér kiválasztása engedélyezett.

Az avatár beállítása rendkívül egyszerű: miután bejelentkeztünk a Zoom alkalmazásba, a beállítások menüponton belül a meeting fül opciói alatt találjuk az avatár engedélyezésének lehetőségét, és ugyanitt tudjuk kikapcsolni is, ha már nem akarjuk használni. Videókonferencia közben Windowsból a videó indítása/leállítása ikon melletti nyílra kattintva a videó filter vagy virtuális háttér kiválasztása után érhetjük el az avatár opciót, iOS-en a bal alsó sarokban lévő három pontra kattintva, szintén a háttér menüben találjuk az avatárokat.

A virtuális személyiségek alkalmazása egyre elterjedtebbé válik számos felületen, a metaverzumok vagy legalábbis annak nevezett platformok terjedésével pedig már számos példát kaphattunk arra, hogy milyen formában is tudunk megjelenni a digitális világokban, ha ezeken keresztül intézzük az ügyeinket vagy tartjuk a megbeszéléseinket. Az igazán sci-fi élményre vágyók számára a probléma az lehet, és ez látszik a Zoom videókonferencia funkcióján is, hogy egyelőre az elérhető lehetőségek eléggé korlátozottak, a Meta például láb nélküli, lebegő rajzfilmfigura alakokat alkalmaz a virtuális világában, de a Decentraland digitális emberei sem tartoznak a legrészletesebben kidolgozott megjelenítések közé, annak ellenére, hogy bizonyos technológiákkal már egészen fotorealisztikus minőségű animált embereket is létre lehet hozni, igaz, hogy ezeknek a grafikáknak az előállítása jóval nagyobb kapacitást is igényel.

A Zoomon egyelőre csak állatfigurákból lehet választani, ha avatár formájában szeretnénk megjelenni egy megbeszélésen, ezért a funkció leginkább talán a gyerekek számára teheti érdekesebbé az online foglalkozásokat.

(Fotó: Zoom)

Hogyan kapcsoljuk be és ki a "nem vagyok macska" filtert a Zoomon? A bírósági videochaten kiscicává változott ügyvéd már visszanyerte emberi alakját, de elmondása szerint egy örökkévalóságnak tűnt az az egy perc, amit macskaként kellett töltenie. Hogyan tudjuk bekapcsolni a cica filtert, ha mi is szeretnénk mémmé változni?


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.