A Földnek a Szaturnuszéhoz hasonló gyűrűrendszere lehet hamarosan

2021 / 11 / 26 / Felkai Ádám
A Földnek a Szaturnuszéhoz hasonló gyűrűrendszere lehet hamarosan
Méghozzá az űrszemét miatt, a mágnesek azonban segíthetnek.

Az űrszemét egyre égetőbb probléma, ahogy mind több szatellit és egyéb eszköz áll pályára a bolygó körül az űrutazás és a kereskedelmi űripar tevékenységének a fokozódásával. És bár nagyon menő lenne, ha a Földnek is a Szaturnuszéhoz hasonló gyűrűrendszere alakulna ki, kicsit lehangoló lenne a tudat, hogy mindez voltaképpen szemét. Jake Abbott professzor, a Utahi Egyetem kutatója szerint pedig ha így haladunk, a bolygónk hamarosan megkapja a maga „szemétgyűrűjét”. Jelenleg egyébként 170 millió szemétdarab kering a Föld körül, és ezek nagyobb részt szerencsére kisebb darabok. Azonban olyan 23 ezer a teniszlabdánál nagyobb is akad ezek közt, és ezeket az amerikai Védelmi Minisztérium is nyomon követi. Összesen 7500 tonnányi felesleges tárgy veszi körbe a planétát. Ha valaki kíváncsi, a lenti cikkben megírtuk, miként lehet valós időben is megszemlélni a bolygó körüli űrszemet.

Valós időben szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet egy térkép Az egykori űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek a működőképes űreszközökre, például az időjárási műholdakra.

Az űrszemét eltakarítására persze akadnak ötletek: az Európai Űrügynökség például hatalmas, „kozmikus karommal” végezné el a nagytakarítást, míg az oroszok – talán a kellemest a hasznossal összekötve – lézerrel lőnék plazmává a használaton kívüli műholdakat. A nagytakarítás mindenesetre nehéz ügy, mivel ahogy azt Abbott professzor is elmondta, a legtöbb szemétdarab pörög-forog, így ha mondjuk egy robotkarral utánanyúlunk, csak azt érjük el, hogy a kar letörik, és így maga is hozzájárul az űrszemét már most is brutális mennyiségéhez.

A professzor és a csapata épp ezért egy új megoldást dolgozott ki, amit a Nature című lapban közöltek. Eszerint mágnesekkel kellene befogni az űrszemetet nagyjából azon az elven, ahogy a 1977-es Csillagok háborúja nyitójelenetében befogja a birodalmi csillagromboló egy vonósugárral Leia hercegnő hajóját. A mágneses vonósugár megvalósításának a nehézsége egyedül az, hogy a szóban forgó űrszemét nem kizárólag fémből készült darabokból áll.

Mivel azonban Abbott professzor a mágneses manipuláció szakértője, amit eddig elsősorban az egészségügyben kamatoztattak, kidolgozott egy új módszert. Eszerint bőven elég, ha a szóban forgó anyag képes az elektromosságot vezetni. Ekkor ugyanis egy robotkar mágneseket nyújt felé, melyek forogni kezdenek, és így örvényáramot generálnak. Az örvényáram hatására a szóban forgó tárgyban is kialakul a mágneses mező, és az őt létrehozó mező ellen kezd hatni. Némi gondos matek, egy nagy adag tervezés, és készen is áll a rendszer, amit a professzor a világ első vonósugaraként aposztrofált. Ezeket a tárgyakat ugyanis a mágneses mezők kölcsönhatásaival már el lehet kezdeni mozgatni, le lehet lassítani a forgásukat, be lehet gyűjteni őket.

Elképzelhető tehát, hogy a Birodalom látványosan vészjósló technológiája lesz végül az a seprű és lapát, mellyel kitakaríthatjuk a bolygónk portáját.

(Fotó: Flickr/Kevin Gill)

További cikkek a témában:

Űrbe telepített „benzinkutakkal” oldanák meg az űrszemét problémáját A műholdak újratankolására használnák a hálózatot, így azok hosszabb ideig maradhatnának működőképesek.

Küszöbön az űr-környezetvédelem időszaka: úgy beleszólunk az űrkörnyezetbe, mint korábban soha Szép és jó, hogy az ember a világűrben is megvette a lábát, ám akárcsak a Földön, úgy a távoli galaxisban is rengeteg szemét kíséri utunkat. A világűr ugyanis már most is hulladéktól zsúfolt, a műhold-konstellációk fellövésével pedig még inkább az lesz.

Kamikaze robotkukás fogja megoldani az űrszemét problémáját A robot négy karjával magához öleli az űrben keringő szemetet, majd együtt elégnek a Föld atmoszférájában.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.