A Google után az Oppo is megpróbálkozik vele, hogy szemüveget adjon az emberekre

2021 / 12 / 15 / Bobák Áron
A Google után az Oppo is megpróbálkozik vele, hogy szemüveget adjon az emberekre
Bár a Google Glass kudarca óta számos különböző okosszemüveg jelent meg a piacon a Microsoft Hololenstől kezdve a Lenovo ThinkReality A3-ig, hagyományos, hétköznapi felhasználásra szánt kiterjesztettvalóság-szemüveggel a Google kudarcát látva senkinek sem volt igazán kedve próbálkozni. Most az Oppo érezte úgy, hogy nyolc év alatt elég sok minden változott ahhoz, hogy a technológia ma már sikeres legyen, így 2022 elején boltokba is küldik az Air Glass névre keresztelt szemüvegüket.

A Google Glass sikertelensége a szakértők szerint alapvetően két okra volt visszavezethető: nem volt nyilvánvaló, hogy a készülék tulajdonképpen milyen problémára is nyújt megoldást, emellett a szemüveg dizájnja sem igazán nyerte el a felhasználók tetszését. Az Oppo ez utóbbiban kétségkívül jobb munkát végzett, hiszen az Air Glass sokkal inkább emlékeztet egy hagyományos szemüvegre, aminek a szárára csatlakoztatható egy kisebb projektor. A micro LED technológiával ellátott eszköz a lencsére vetíti ki a 640x480 pixeles képet, ami ugyan egy okostelefon kiváltásához még nem elég, de egyszerűbb funkciókra már bőven elegendő. Az Oppo szerint a szemüveget használhatjuk tájékozódásra, feliratok lefordítására, a telefonunkról érkező értesítések megjelenítésére, emellett fitneszeszközként és naptárként is funkcionál.

Az Air Glass egyik érdekes képessége, hogy ha olyan emberrel beszélgetünk, aki szintén ilyen eszközt visel, akkor az elhangzottakat képes feliratozva lefordítani japánról, kínairól és angolról ugyanezekre a nyelvekre. Szintén hasznos funkció, hogy amennyiben előadást tartunk, a készülék képes megjeleníteni a szöveget, így súgógépként is funkcionál.

Az eddigi infók alapján az Air Glass nem fogja jelentősen felülmúlni a Google Glass képességeit, a monokróm kijelző és az okosórákhoz fejlesztett Snapdragon Wear 4100 processzor egyértelműen jelzik, hogy nem arra készült, hogy kiváltsa a telefonunkat. Ezt amúgy a szemüveg üzemideje sem tenné lehetővé, hiszen az Oppo szerint az akkumulátor nagyjából három órányi aktív használatot tesz lehetővé. Az Air Glasst a szárán elhelyezett érintésérzékeny felülettel vagy a telefonra letölthető alkalmazással lehet irányítani, néhány funkciót pedig gesztusvezérléssel (például a fejünk mozgatásával) is előhívhatunk. Érdekes, hogy az Oppo a hírek szerint kamerát nem rakott a szemüvegbe, így fotókat, videókat nem készíthetünk vele.

Bár a fentiek alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy az Oppo által "assisted realitynak" (avagy asszisztált valóságnak) nevezett szemüveg a szélesebb tömegeket is meg fogja hódítani, az mindenképpen komoly fejlemény, hogy egy nagy gyártó olyan kijelzővel is ellátott okosszemüveggel jött elő, amit az átlagos felhasználóknak szánnak, és kereskedelmi forgalomban is kapható lesz. A következő néhány évben valószínűleg egyre több ehhez hasonló próbálkozást fogunk látni, hiszen az eddig kiszivárgott információkból annyi biztosan tudható, hogy többek között az Apple, a Samsung és a Facebook is tervezi a saját AR-szemüvegét vagy szemüvegeit. Utóbbi szeptemberben már piacra is dobott egy kijelző nélküli, viszont kamerával felszerelt szemüveget, és még ugyanebben a hónapban a Xiaomi is megvillantotta a saját megoldását. Az okosszemüvegek tehát ha lassan is, de elindultak az utcákra, az pedig szinte biztosra vehető, hogy a további hasonló készülékekre már nem kell újabb nyolc évet várnunk.

(Fotó: Oppo)

Már jövőre megérkezhet az Apple okosszemüvege, ami tíz éven belül nyugdíjba küldheti az iPhone-t is Megbízható források szerint az Apple AR-szemüvege a telefontól független, önálló készülék lesz, a processzora pedig a MacBookokéval fog vetekedni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.