A metaszövet jelentheti a megoldást az extrém hőségre

2021 / 08 / 24 / Bobák Áron
A metaszövet jelentheti a megoldást az extrém hőségre
Szicíliában augusztusban megdőlt az európai melegrekord, Magyarországon rekordszárazságot regisztráltak, összességében pedig az idei július volt a legmelegebb hónap a Földön a mérések kezdete óta. A klímakutatók szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt szélsőséges időjárás már egyértelműen a klímaváltozás következménye, ami azt jelenti, hogy hosszú távon is be kell rendezkednünk az extrém hőhullámokra.

A berendezkedés egyik velejárója lehet, hogy az öltözködésünk is alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Erre már láthattunk is néhány ötletet, a Sony például egy ruhába ágyazható légkondit is kifejlesztett, de a Huacsnung Tudományos és Műszaki Egyetem és a Csöcsiangi Egyetem kutatói most egy jóval szélesebb körben is alkalmazható módszerrel álltak elő: a kutatók egy olyan mesterséges szövetet fejlesztettek ki, ami képes jelentősen alacsonyabban tartani a viselője hőmérsékletét - írja a Wired.

A "metaszövetnek" nevezett anyaggal több tesztet is elvégeztek, ami igazolta a hatékonyságát. Az egyik ilyen teszten az egyetem egyik diákja egy órát üldögélt a tűző napon egy olyan mellényben, aminek egyik fele pamutból, másik fele pedig a speciális anyagból készült, miközben a testhőmérsékletét infrakamerákkal és a bőrén elhelyezett szenzorokkal monitorozták. A kísérlet igazolta, hogy a résztvevő teste a metaanyag alatt 5 Celsius-fokkal kevésbé melegedett fel, mint a pamut alatt. Egy másik kísérletben a kutatók azt vizsgálták, hogy egy napon álló, de a metaanyagból készült ponyvával letakart autómodell kevésbé melegszik-e fel, mint a hagyományos autóponyvával letakart és az egyáltalán nem letakart autó, az eredmények pedig ismét meggyőzőek lettek: a metaanyag a hagyományos ponyvánál 27, a ponyvával nem letakart autónál pedig 30 Celsius-fokkal tartotta alacsonyabban a modell hőmérsékletét.

A metaszövet egy politetrafluoretilénnel (avagy közkeletű nevén Teflonnal) bevont szintetikus szálakból álló anyag, ami titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaz. Utóbbit előszeretettel használják naptejeknél, fényvédő krémeknél is, ugyanis képes visszaverni a legtöbb fénytartományt, ezzel hatékony védelmet biztosít a napsugarak káros hatásaival szemben. A titán-dioxid hátránya, hogy az ultraibolya-sugárzást nem visszaveri, hanem elnyeli, így bár védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben, a testhőmérséklet csökkentésére alkalmatlan. A Teflon ezzel szemben éppen az UV-sugarakat veri vissza, így a titán-dioxiddal együtt hatékony védelmet nyújt a napsugarak ellen. Jao-kuang Ma, az anyag egyik feltalálója ezzel kapcsolatban viccesen meg is jegyezte, hogy “gyakorlatilag egy tükröt” alkottak.

A metaszövet mögötti eljárás nem teljesen újdonság, hasonló hatásmechanizmussal működő anyagokat egy ideje már használnak például épületek festésénél vagy az űrkutatásban, ám ruhák gyártására alkalmas anyagnál most először alkalmazták a technológiát. A feltalálók végig szem előtt tartották, hogy olyan anyagot alkossanak, amit a textilipar is fel tud használni, így a metaszövet rugalmasabb, mint a pamut, legalább olyan tartós, mint a spandex, és orsókra is fel lehet fonni. Feltalálói szerint a metaszövet a jelenlegi varrógépekkel is használható bármilyen speciális felszerelés nélkül, és már eddig is 40-50 megkeresést kaptak, többek között egy kínai sportruházati gyártó is élénken érdeklődik a fejlesztés iránt.

Az újfajta szövet Ma szerint nemcsak a kényelmet szolgálja, de a klímaváltozás elleni harcban is fontos szerepe lehet, hiszen az ilyen anyagból készült ruhák használatával elkerülhető lenne a légkondicionálók túlzott használata, ezzel pedig rengeteg elektromos energiát lehetne megtakarítani.

(Fotó: Minnews, Getty Images)

További cikkek a témában:

A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.

Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló Kínai kutatók fejlesztették ki azt az anyagot, amelyből a hagyományos textileknél csak kicsivel drágábban olyan póló állítható elő, amely aktívan hűti a viselőjét egy új típusú technológiával.

A testünkön viselhetjük a legújabb szén-dioxid megkötő eszközt, amit Ötzi, a jégember által ihletett cég készített Egy brit cég eukaliptuszból és algából készült pólója a földbe temetve 12 hét alatt lebomlik, de a benne tárolt szén-dioxidot több mint száz évig nem engedi a környezetbe.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.