A metaszövet jelentheti a megoldást az extrém hőségre

2021 / 08 / 24 / Bobák Áron
A metaszövet jelentheti a megoldást az extrém hőségre
Szicíliában augusztusban megdőlt az európai melegrekord, Magyarországon rekordszárazságot regisztráltak, összességében pedig az idei július volt a legmelegebb hónap a Földön a mérések kezdete óta. A klímakutatók szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt szélsőséges időjárás már egyértelműen a klímaváltozás következménye, ami azt jelenti, hogy hosszú távon is be kell rendezkednünk az extrém hőhullámokra.

A berendezkedés egyik velejárója lehet, hogy az öltözködésünk is alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Erre már láthattunk is néhány ötletet, a Sony például egy ruhába ágyazható légkondit is kifejlesztett, de a Huacsnung Tudományos és Műszaki Egyetem és a Csöcsiangi Egyetem kutatói most egy jóval szélesebb körben is alkalmazható módszerrel álltak elő: a kutatók egy olyan mesterséges szövetet fejlesztettek ki, ami képes jelentősen alacsonyabban tartani a viselője hőmérsékletét - írja a Wired.

A "metaszövetnek" nevezett anyaggal több tesztet is elvégeztek, ami igazolta a hatékonyságát. Az egyik ilyen teszten az egyetem egyik diákja egy órát üldögélt a tűző napon egy olyan mellényben, aminek egyik fele pamutból, másik fele pedig a speciális anyagból készült, miközben a testhőmérsékletét infrakamerákkal és a bőrén elhelyezett szenzorokkal monitorozták. A kísérlet igazolta, hogy a résztvevő teste a metaanyag alatt 5 Celsius-fokkal kevésbé melegedett fel, mint a pamut alatt. Egy másik kísérletben a kutatók azt vizsgálták, hogy egy napon álló, de a metaanyagból készült ponyvával letakart autómodell kevésbé melegszik-e fel, mint a hagyományos autóponyvával letakart és az egyáltalán nem letakart autó, az eredmények pedig ismét meggyőzőek lettek: a metaanyag a hagyományos ponyvánál 27, a ponyvával nem letakart autónál pedig 30 Celsius-fokkal tartotta alacsonyabban a modell hőmérsékletét.

A metaszövet egy politetrafluoretilénnel (avagy közkeletű nevén Teflonnal) bevont szintetikus szálakból álló anyag, ami titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaz. Utóbbit előszeretettel használják naptejeknél, fényvédő krémeknél is, ugyanis képes visszaverni a legtöbb fénytartományt, ezzel hatékony védelmet biztosít a napsugarak káros hatásaival szemben. A titán-dioxid hátránya, hogy az ultraibolya-sugárzást nem visszaveri, hanem elnyeli, így bár védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben, a testhőmérséklet csökkentésére alkalmatlan. A Teflon ezzel szemben éppen az UV-sugarakat veri vissza, így a titán-dioxiddal együtt hatékony védelmet nyújt a napsugarak ellen. Jao-kuang Ma, az anyag egyik feltalálója ezzel kapcsolatban viccesen meg is jegyezte, hogy “gyakorlatilag egy tükröt” alkottak.

A metaszövet mögötti eljárás nem teljesen újdonság, hasonló hatásmechanizmussal működő anyagokat egy ideje már használnak például épületek festésénél vagy az űrkutatásban, ám ruhák gyártására alkalmas anyagnál most először alkalmazták a technológiát. A feltalálók végig szem előtt tartották, hogy olyan anyagot alkossanak, amit a textilipar is fel tud használni, így a metaszövet rugalmasabb, mint a pamut, legalább olyan tartós, mint a spandex, és orsókra is fel lehet fonni. Feltalálói szerint a metaszövet a jelenlegi varrógépekkel is használható bármilyen speciális felszerelés nélkül, és már eddig is 40-50 megkeresést kaptak, többek között egy kínai sportruházati gyártó is élénken érdeklődik a fejlesztés iránt.

Az újfajta szövet Ma szerint nemcsak a kényelmet szolgálja, de a klímaváltozás elleni harcban is fontos szerepe lehet, hiszen az ilyen anyagból készült ruhák használatával elkerülhető lenne a légkondicionálók túlzott használata, ezzel pedig rengeteg elektromos energiát lehetne megtakarítani.

(Fotó: Minnews, Getty Images)

További cikkek a témában:

A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.

Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló Kínai kutatók fejlesztették ki azt az anyagot, amelyből a hagyományos textileknél csak kicsivel drágábban olyan póló állítható elő, amely aktívan hűti a viselőjét egy új típusú technológiával.

A testünkön viselhetjük a legújabb szén-dioxid megkötő eszközt, amit Ötzi, a jégember által ihletett cég készített Egy brit cég eukaliptuszból és algából készült pólója a földbe temetve 12 hét alatt lebomlik, de a benne tárolt szén-dioxidot több mint száz évig nem engedi a környezetbe.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.