A tapasztalatairól mesélt az ember, akinek elsőként ültetett chipet a fejébe a Neuralink

2024 / 03 / 30 / Bobák Áron
A tapasztalatairól mesélt az ember, akinek elsőként ültetett chipet a fejébe a Neuralink
Elon Musk vállalata januárban ültette be az első, agy-számítógép kommunikációt lehetővé tevő implantátumot egy lebénult ember fejébe, aki azóta nem csak Twitter-bejegyzést tud segítség nélkül írni, de a Civilization nevű stratégiai játékkal is hajnalba nyúlóan játszik.

Elon Musk vállalata januárban hajtotta végre az első műtétet, amelynek keretében egy olyan implantátumot ültettek egy lebénult ember fejébe, amely segítségével képes a gondolataival kezelni a számítógépet. A beavatkozásról eddig csak apró információmorzsákat hoztak nyilvánosságra, például hogy a beültetés sikeres volt, és hogy a páciens képes a gondolataival kezelni egy kurzort, néhány nappal ezelőtt viszont maga az érintett, Nolan Arbaugh számolt be részletesen arról, hogy milyen egy chippel a fejében élni.

Ahogy arról a HVG beszámolt, a 29 éves férfi egy közlekedési balesetben válltól lefelé lebénult, vagyis sem a kezeit, sem pedig a lábait nem tudja használni, és mindeddig külső segítségre volt szüksége ahhoz, hogy kezelni tudjon egy számítógépet. Elmondása szerint ez sokszor okozott kényelmetlenséget, a helyzete viszont az implantátum beültetése után gyökeresen megváltozott. Miután a Neuralink szakértői megengedték neki, hogy önállóan, a laboratóriumon kívül is használja a chipet, az egyik első dolga például az volt, hogy reggelig játszott az egyik kedvenc játékával, a Civilization VI-tal. Ez korábban nem volt lehetséges, hiszen a hosszú játékmenet nem tette lehetővé, hogy valaki folyamatosan segítsen neki, most viszont a legnagyobb problémája az volt, hogy játék közben néha fel kellett töltenie a chipet. Bár a férfi erre nem tért ki, de a Neuralink szerint ezt egyébként vezeték nélkül, indukciós töltési technológiával lehet megtenni, vagyis Arbaugh-nak nem kell vezetékeket dugdosnua a fejébe ahhoz, hogy használhassa a chipet.

Arbaugh azt is elmondta, hogy a beavatkozás rendkívül gördülékenyen ment, hiszen miután a Neuralink által kifejlesztett robot beültette a koponyájába az egységet, mindössze egy napot kellett a kórházban töltenie. A férfi szerint az implantátummal élni "olyan, mintha az erőt használná a Csillagok Háborújából", persze csak amikor digitális eszközökről van szó.

Bár a Neuralink által elért eredmények kétségkívül biztatóak, Kip Ludwig a The Registernek nyilatkozva azért igyekezett kicsit lehűteni a kedélyeket. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek idegsebészeti programigazgatója és a Wisconsin Institute for Translational Neuroengineering társigazgatója elmondta, hogy bár a Neuralink által elért eredmények kétségkívül jó kiindulópontot nyújtanak, más, a területen érdekelt cégek eredményeihez képest nem nevezhetőek áttörésnek. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az agy-számítógép interfészek segítségével korábban már sikeresen elérték, hogy egy néma ember újra tudjon beszélni, egy másik, lebénult embernek a mozgás szabadságát adták vissza hasonló eljárással, egy teljesen “bezárt” beteg pedig ismét tud kommunikálni a környezetével.

Az agyunkba juttatott nanorobotokkal egyszer talán a teljes tudatunkat lementhetjük és átélhetjük mások érzéseit De előtte még gyógyíthatóvá tehetünk velük olyan súlyos betegségeket, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór vagy akár a poszttraumás stressz szindróma - mondja Nuno Martins, az UC Berkeley kutatója, akivel a Brain Bar konferencián beszélgettünk az agy-számítógép interfészek jövőjéről.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.