Újabb fordulat Twitter-ügyben: a részvényesek beperelték Elon Muskot

2022 / 05 / 28 / Bobák Áron
Újabb fordulat Twitter-ügyben: a részvényesek beperelték Elon Muskot
A világ leggazdagabb emberét azzal vádolják, hogy szándékosan igyekezett csökkenteni a vállalat értékét, amit a korábbi megállapodás szerint 44 milliárd dollárért vásárolna fel.

Mint emlékezetes, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa a múlt hónapban jelentette be, hogy ajánlatot tett a közösségi platform felvásárlására, amit a Twitter igazgatótanácsa némi huzavona után el is fogadott. A megállapodás értelmében Musk részvényenként 54,20 dollárért vásárolhatja fel a céget, vagyis összesen 44 milliárd dollárt fizet azért, hogy a Twitter magánkézbe kerüljön.

Ahogy korábban írtunk róla, bár Musk vagyonát nagyjából 230 milliárd dollárra taksálják, ezt az összeget jelentős részben nem saját zsebből, hanem különböző partnerek bevonásával, kölcsönökből finanszírozná. A megállapodás értelmében ugyanakkor Musknak 12,5 milliárd dollárnyi garanciát kellett vállalnia az akvizícióra, amit már a saját pénzéből tett meg, fedezetként a Tesla-részvényeit használva. Mivel az autógyártó részvényeinek árfolyama az elmúlt időszakban jelentősen esett, így Musk számára a vártnál drágábbnak bizonyulhat a felvásárlás, ami egyesek szerint összefüggésben állhat azzal, hogy a vállalkozó májusban már olyan nyilatkozatokat tett, amelyek arra utaltak, hogy akár teljesen el is állhat a vásárlástól.

Donald Trump visszatérése és a rejtélyes X: nagy tervei vannak a Twitterrel Elon Musknak Az elmúlt napokban több érdekes részlet is kiderült arról, hogy mi lehet a Twitter sorsa Elon Musk irányítása alatt, aki hat év alatt csaknem megnégyszerezné a közösségi oldal felhasználóinak a számát.

Musk május közepén a Twitteren jelentette be, hogy az akvizíciót egészen addig felfüggeszti, amíg a Twitter nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani azt az állítást, hogy a közösségi oldal felhasználóinak kevesebb, mint az 5%-a az úgynevezett kamu profil, vagyis olyan, botok által üzemeltetett profil, ami mögött nincs hús-vér ember. Sokan már akkor azt feltételezték, hogy a vállalkozó így igyekszik lejjebb srófolni a korábban kialkudott összeget, most pedig a Twitter részvényeseinek egy csoportja nagyjából hasonló indokkal be is perelte Muskot egy kaliforniai bíróságon.

A San Franciscóban indított perben a felperesek azzal vádolják a Twitter leendő tulajdonosát, hogy szándékosan manipulálta a piacot azzal a céllal, hogy csökkentse a cég részvényeinek értékét. A beadványban megemlítik, hogy Musk az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot és Twitter-posztot tett közzé, amelyek hatással lehettek az árfolyam csökkenésére, ez pedig véleményük szerint lehetőséget adhat a vállalkozónak arra, hogy teljesen kihátráljon az üzletből, vagy jóval kedvezőbb feltételekkel tárgyalja újra a vételárat. A felperesek a fent már említett okot jelölték meg indokként, vagyis hogy a Tesla részvényárfolyamának esése miatt Musk számára túl drága lett az eredetileg megszabott ár, és ezt igyekezett korrigálni a piac befolyásolásával.

A beadvány szerzői megjegyzik, hogy Musk ezzel nem csak a kaliforniai társasági törvényeket szegte meg, de a megállapodásban foglalt feltételeket is áthágta. A felperesek egyértelműen ennek tulajdonítják, hogy a Twitter értéke nyolcmilliárd dollárral csökkent a felvásárlás bejelentése óta, noha ahogy azt a hírről beszámoló Gizmodo is megjegyzi, a tech részvények mélyrepülése az elmúlt hetekben általános jelenség volt az amerikai tőzsdén, ami kisebb vagy nagyobb mértékben mindegyik nagyobb technológiai cég részvényárfolyamára hatással volt az Apple-től a Google-ig.

Nem ez az első jogi eljárás, amit a Twitter részvényesei Muskkal szemben kezdeményeztek az utóbbi időben, hiszen alig néhány héttel ezelőtt egy másik per is kezdődött, amelyben a felperesek azt kifogásolják, hogy Musk nem tett időben eleget a bejelentési kötelezettségének az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felé, miután márciusban 9%-os részesedést szerzett a vállalatban. A törvény szerint amennyiben valaki 5%-nál nagyobb részesedést szerez egy vállalatban, a vásárlást tíz napja van jelezni a SEC felé, Musk viszont a feltételezések szerint kereken három hétig várt, mielőtt a hatóságok tudomására hozta volna a részvényvásárlás tényét. A felperesek azzal vádolják Muskot, hogy ezzel a húzásával mintegy 156 millió dolláros haszonra tett szert, miközben megkárosította a Twitter részvényeseit és dolgozóit is, az ügyben pedig a The New York Times információi szerint már maga a SEC is vizsgálatot indított.

(Borítókép: Alexi Rosenfeld/GC Images)

Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi A Jack Sweeney nevű egyetemista ugyanakkor tízszer ennyit szeretett volna, most pedig úgy tűnik, hogy ez a hajó mindkettejük számára elúszott.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.