Aggódhat a Google a ChatGPT legújabb verziója miatt

2023 / 05 / 08 / Bobák Áron
Aggódhat a Google a ChatGPT legújabb verziója miatt
Ezt állítja legalábbis Rowan Cheung, aki a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőként az elsők között próbálhatta ki a chatbot legújabb változatát.

A "GPT-4 with Browsing", ahogy a neve is mutatja, az OpenAI fejlettebb, GPT-4-es nagy nyelvi modelljét használja, az igazán fontos kitétel azonban ezután következik: amíg az előfizetéses rendszerben eddig is elérhető GPT-4-es ChatGPT ugyanis egy olyan adatbázist használt, amely csak 2021 szeptemberéig tartalmaz információkat, addig az új változat már képes valós időben adatokat gyűjteni az internetről, ez pedig jelentősen kibővíti a funkcionalitását.

Cheung összesen nyolc szempontot sorol fel, amelyben a chatbot szerinte egyértelműen fejlődött, és amelyek között számtalan olyan funkció is akad, ami valóban könnyedén idejétmúlttá teheti a hagyományos keresést. Érdemes azért megjegyezni, hogy a Microsoft szintén a GPT-4-et használó Bing keresője ezeknek legalább egy részét már tudja, igaz, a két cég nyilvánvalóan nem konkurense egymásnak, hiszen a Microsoft súlyos dollármilliárdokkal támogatta az OpenAI-t.

A ChatGPT új verziójának egyik nagy előnye, hogy a korábbiakkal ellentétben már minden további nélkül képes megnevezni az információk forrásait, így például azt is kérhetjük tőle, hogy rakjon össze egy listát arról, hogy egy adott területen milyen fontosabb dolgok történtek a héten, és tüntesse fel ezeknek az információknak a forrásait is. Ezzel összefüggésben a chatbot immár nem csak profi esszéket ír, de ezeket is képes ellátni forrásmegjelöléssel, így az oktatási intézményeknek az eddiginél is nehezebb dolguk lesz, ha ki akarják szűrni a mesterséges intelligenciával létrehozott esszéket.

Magyar Google-vezér: A ChatGPT használata még kockázatokat rejt Bíró Pál, a Google Magyarország igazgatója szerint a ChatGPT és a Google Bard is olyan kialakulóban lévő technológia, amelyek használata egyelőre kockázatokat rejt, ezért fejlesztésüket fokozatosan, elővigyázatosan kell végezni.

Jelentős változás az általunk is bemutatott ChatGPT-hez képest, hogy az új változat képes összefoglalni egy weboldal tartalmát és az abban szereplő linkeket külön kilistázni. Ezt a funkciót a Microsoft chatbotja is profin szállítja, a hagyományos ChatGPT viszont rendre elbukott, amikor arra próbáltuk rávenni, hogy foglalja össze az újságcikkek tartalmát.

Technikai szempontból ennél is lenyűgözőbb, hogy az új verzió minden további nélkül képes elemezni egy oldal forráskódját, és végrehajtani az azzal kapcsolatos utasításokat. Cheung a Twitter algoritmusának néhány hete nyilvánossá tett forráskódját analizáltatta a chatbottal azzal az utasítással, hogy derítse ki, melyik a legjobb módszer arra, hogy egy poszt virálissá váljon a közösségi oldalon, a ChatGPT pedig ezt gond nélkül meg is oldotta. Ebből amúgy kiderült néhány érdekesség arról, hogy milyen tényezők befolyásolják, hogy a Twitteren közzétett posztok mekkora közönséget érnek el, a nyilvánvaló szempontok mellett (mint például a lájkok és hozzászólások száma vagy az éppen népszerű témákról való posztolás) mellett ugyanis olyan szempontokat is figyelembe vesz az algoritmus, mint a bejegyzések változatossága vagy hogy mennyire ápolunk aktív kapcsolatot más felhasználókkal a platformon.

Arra, hogy az internetes kereséssel felturbózott ChatGPT miért lehet veszélyes a hagyományos keresőkre, rendkívül jó példát szolgáltat egy másik teszt, amelyben Cheung azt kérte az MI-től, hogy találjon neki "rejtett kincseket" Mauin, azaz olyan helyeket, amelyek jellemzően nem szerepelnek az útikalauzokban. A ChatGPT azonnal össze is dobott egy tízes listát, amit az erről szóló cikkekből ollózott össze, és noha ezeket a cikkeket a Google is az első találatok között dobja fel, az nyilvánvaló, hogy a ChatGPT némileg lerövidíti azt az időt, amit keresgéléssel és olvasgatással kell töltenünk. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy nem tudni, hogy az MI milyen szempontok alapján szelektált a listákból, így fennáll a veszélye, hogy éppen a legjobb helyeket hagyta ki végül. Ha ezt a veszélyt szeretnének elkerülni, akkor a ChatGPT-t arra is megkérhetjük, hogy kifejezetten az interneten fellelhető értékelések alapján javasoljon nekünk helyeket vagy termékeket; Cheung például azt az utasítást adta az MI-nek, hogy az értékelések alapján nevezze meg a három legjobb helyet Vancouverben, ahol kávézni lehet, a ChatGPT pedig így is tett.

Elsőre nagyon izgalmasnak hangzik az is, hogy a ChatGPT új változata képes megmondani, hogy az adott héten mely részvények teljesítettek a legjobban a tőzsdén, ám rövid kereséssel kideríthető, hogy az általa közölt adatok egy az egyben a Forbes Advisor szekciójából származnak, így Cheung leírása, miszerint "a ChatGPT már a személyes tőzsdei elemződ is", kicsit túlzásnak tűnik.

A fentiek alapján az OpenAI igencsak fontos hiányosságokat pótolt a jelenlegi legnépszerűbb chatbot új verziójával, ugyanakkor az, hogy a Google-nek mennyire kell aggódnia a ChatGPT miatt, egyelőre így is nyitott kérdés: bár tény, hogy az OpenAI chatbotja a havi aktív felhasználók száma alapján minden idők legnépszerűbb alkalmazása lett, és a statisztikák szerint a Bing kereső forgalma is jelentősen emelkedett, mióta a Microsoft aktiválta az új szolgáltatást, ugyanakkor a Google keresője összességében még mindig messze a legnépszerűbb a felhasználók körében, néhány országban pedig már elérhető a Bard is, ami a cég ígéretei szerint hasonló képességekkel ruházza fel a keresőjüket, mint a ChatGPT.

(Borítókép: Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.