Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-től ne lehessen az EU-ban új benzines és dízelautókat forgalmazni

2022 / 06 / 10 / Bobák Áron
Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-től ne lehessen az EU-ban új benzines és dízelautókat forgalmazni
A döntés fontos lépés lehet az EU által kitűzött klímacélok elérésében, ha azt a 27 tagország is jóváhagyja.

Ahogy arról a CNBC beszámolt, az Európai Parlament képviselői szerdán 339 igen, 249 nem és 24 tartózkodás mellett fogadták el az Európai Bizottságnak azt az indítványát, hogy az unióban 2035-től kezdődően ne lehessen új, fosszilis üzemanyaggal működő autókat valamint kisteherautókat forgalomba hozni.

A szigorú szabályozásra a Bizottság szerint amiatt van szükség, mert az EU teljes szén-dioxid-kibocsátásának nagyjából 12%-a személygépkocsikból, 2,5%-a pedig könnyű haszongépjárművekből származik, az EU számos országa pedig már korábban elkötelezte magát amellett, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében 2035-ig nullára csökkentik az új gépjárművekből származó szén-dioxid-kibocsátást.

Van egy európai ország, ahol lehet, hogy jövőre már egyáltalán nem adnak el új benzines autót Norvégia eredetileg 2025-re tűzte ki a tisztán belsőégésű motoros autók kivezetését, de elképzelhető, hogy a piac még erre a meglehetősen optimista tervre is jelentősen rálicitál.

Bár az Európai Parlament döntése abból a szempontból kétségkívül rendkívüli súlyú, hogy az USA mellett a világ második legnagyobb gazdasági régiójáról van szó, maga a javaslat egyáltalán nem kivételes, hiszen az elmúlt években egyénileg már számtalan ország jelentett be hasonló törekvéseket: Norvégia már 2025-ben, Nagy-Britannia, Dánia, Izland, Írország, Hollandia, Szlovénia, Svédország, Skócia és Németország 2030-ban, Franciaország és Kalifornia állam pedig 2035-ben vezetné ki a piacról a belsőégésű motoros autókat, ezzel együtt pedig az elmúlt években számos autógyártó is bejelentette, hogy hamarosan felhagynak az ilyen motorral felszerelt autók gyártásával.

Ennek fényében meglepő, hogy a javaslatot több autógyártó, így többek között a Ford és a Volvo is támogatta, ám a Reuters értesülései szerint a német VDA autóipari szövetség például nyíltan azzal szemben foglalt állást. A többek között a BMW-t, a Volkswagent és a Daimlert is képviselő szervezet indoklásában arra hivatkozott, hogy a tervezet az alacsonyabb karbonkibocsátású megoldásokat is ellehetetleníti, amelyek adott esetben segíthetnének a zöld átállásban, amíg az elektromos közlekedéshez szükséges infrastruktúra teljesen kiépül. A német autógyártók közül egyébként a Volkswagen már korábban bejelentette, hogy 2035 után már nem adnak el belsőégésű motoros autókat Európában, a szintén a cégcsoporthoz tartozó Audi pedig 2033-tól nem gyárt ilyen autókat. Az Opel 2028-ra áll át teljesen az elektromos autók forgalmazására Európában, a Mercedes-Benz 2035-re ígéri a benznes és dízelautók kivonását az európai piacról, míg a BMW egyelőre nem határozott meg konkrét évszámot.

A döntés fogadtatása a másik oldalról sem volt teljesen egyöntetű; bár számos környezetvédelmi szervezet üdvözölte az Európai Parlament döntését, a Greenpeace azt is igyekezett jelezni, hogy a 2035-ös helyett hét évvel korábbi, 2028-as céldátumot tartanának elfogadhatónak.

Jan Huitema, a javaslat előterjesztője beszédében azt hangsúlyozta, hogy az elektromos járművek vásárlása és üzemeltetése a jövőben egyre olcsóbb lesz, ami egybevág a szakértők álláspontjával. Ahogy korábban írtunk róla, a Bloomberg NEF piacelemző számításai szerint például az elektromos autók már négy év múlva sem fognak többe kerülni, mint az ugyanolyan felszereltségű benzines vagy dízelautók, az olló pedig innentől kezdődően egyre csak nyílni fog a villanyautók javára.

(Borítókép: Greenpace-aktivisták tüntetnek a belsőégésű motorok betiltásáért 2021 februárjában, Németországban, Fotó: Marijan Murat/picture alliance via Getty Images)

A trend világos: visszaszorulóban Európában a fosszilis energiát használó autók piaci részesedése Az Európai Autógyártók Szövetsége adatai alapján nagyot szűkült a piac a hagyományos, kizárólag belső égésű motort használó járművek szempontjából. Kitérünk a talán meglepő hazai helyzetre is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.