Az Oppo és a Huawei is bemutatta az új csúcskategóriás telefonjait

2023 / 03 / 27 / Bobák Áron
Az Oppo és a Huawei is bemutatta az új csúcskategóriás telefonjait
A Samsung, a Xiaomi, a Honor és a OnePlus után a napokban az Oppo és a Huawei is bemutatta a 2023-as csúcskategóriás telefonjait, így nagyjából elmondható, hogy a Magyarországon jelentősebbnek számító gyártók közül márciusra mindenki kiterítette a lapjait. Az egyelőre csak Kínában kapható telefonok közül a Huawei P60 Próval kapcsolatban kisebb meglepetés, hogy várhatóan már néhány hónapon belül megkezdődik az európai forgalmazása, míg az Oppo Find X6-nál éppen az a meglepő, hogy egyelőre semmit sem lehet tudni arról, hogy a telefon mikor érkezik meg a nemzetközi piacra.

Huawei P60 Pro

A két gyártó közül a Huawei bejelentése a nagyobb meglepetés, hiszen amióta a cég az amerikai Kereskedelmi Minisztérium által kivetett embargó miatt nem (vagyis csak külön engedéllyel) kereskedhet amerikai technológiát használó vállalatokkal, a Huaweinél eléggé esetlegessé vált, hogy éppen mikor mutatnak be új csúcskategóriás telefont. A most leleplezett P60 elődjét, a P50-et például több mint másfél évvel ezelőtt, 2021 júliusában mutatták be, és a telefon csak jó fél évvel később, 2022 februárjában jelent meg a nemzetközi piacon. Ehhez képest a P60 bemutatójára már a szokott időpontban, márciusban került sor, és bár a széria egyelőre csak Kínában kerül boltokba, a Huawei azt is azonnal bejelentette, hogy május 9-én egy Münchenben megrendezett bemutató keretében az európai piacra is behozzák a telefont.

Ez mindenképpen megnyugtató hír lehet a márka rajongóinak, hiszen az elmúlt időszakban a Huaweiről még az a pletyka is elterjedt, hogy teljesen felhagynak a telefongyártással, legutóbb pedig december közepén a kínai Gizchina nevű technológiai újság tényként közölte, hogy a cég kivonul az európai piacról. Ezek a hírek látszólag nem voltak teljesen alaptalanok, hiszen tavaly augusztusban maga a cég alapítója, Zsen Cseng-fej is arról beszélt, hogy a Huawei célja a növekedés helyett már a puszta túlélés, és noha az egész céget nézve ez akár túlzónak is tűnhet (a Huawei a hálózati megoldásokban, vállalati szolgáltatásokban és számos más területen ma is az egyik legjelentősebb szereplőnek számít a piacon), a mobilos üzletág kétségkívül valóban nem teljesített túl jól az elmúlt években: a gyártó részesedése a jelentősebb piacok közül ma már csak Kínában mérhető, ahol nagyjából az eladott telefonok 8 százalékát adják, az európai piacon viszont drámai módon visszaesett a forgalmuk. Tóth László, az IDC Hungary vezető elemzője a Digitrendinek nemrég úgy nyilatkozott, hogy a hazánkban 2022-ben értékesített mintegy 2,1 millió okostelefonból nagyjából 10 ezer darab lehetett Huawei telefon, és bár Európából friss adatot nem találtuk, azonban 2021-ben a kontinensen is már csak alig egy százalék volt a részesedésük.

Ahogy arról többször írtunk, az eladások visszaesése nem a Huawei telefonok minőségének tudható be, hanem hogy az embargó miatt több alapvető szolgáltatást is nélkülözniük kell: a gyártó készülékein többek között nincs 5G-adatkapcsolat és a Google szolgáltatásai is csak körülményesen érhetők el, de a nehézségeiket jelzi az is, hogy a P60 Pro Kínában a csak a Qualcomm tavalyi chipsetjével, a Snapdragon 8+ Gen 1-gyel kerül forgalomba az újabb, Gen 2-es processzor helyett.

Amiben az új készüléktől biztosan sokat várhatunk, az a kamera, hiszen az ősszel bemutatott Mate 50 Pro hónapokig vezette a DxOMark legjobb mobilos kamerákat összesítő listáját, és még jelenleg is második helyen áll, szorosan a Honor új csúcskészüléke mögött. Hogy mire lesz képes a P60 Pro ezen a téren, az egyelőre rejtély, hiszen a gyári adatok alapján a Huawei mind a Mate 50 Próhoz mind pedig a P50 Próhoz képest meglehetősen sokat változtatott a kamerarendszeren: a megszokott, 13 megapixeles nagy látószögű kamera mellé ezúttal két 48 megapixeles kamera került, amelyek közül a főkamera a Mate 50 Próhoz hasonlóan állítható apertúrát kapott, ami f/1.4 és f/4.0 között tudja változtatni a rekeszértéket. A periszkópos telefotó lencse 3,5x-ös optikai és 200x-os digitális zoomra képes, és ahogy az mostanában egyre inkább megszokott, mindkét kamerát ellátták optikai képstabilizátorral is. Fotózás terén a P60 Pro tehát várhatóan még az igen magas elvárások ellenére sem fog csalódást okozni, igaz, videós téren továbbra is be kell érnünk a 4K-s felbontással, ami ma már kicsit szerénynek számít ezen a téren.

A P60 Pro ezen felül hozza, amit a szériától várhatunk: a Huawei egy 6,67 colos, 2700x1220 pixeles felbontású LTPO OLED kijelzőt rakott a telefonba, ami 1 és 120Hz között tudja állítani a képfrissítési frekvenciát, és ahogy a Mate 50 esetében, ezt is a cég saját fejlesztésű Kunlun biztonsági üvege védi a sérülésektől. A telefonban emellett helyet kapott a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, az IP68-as víz- és porvédelem valamint a sztereó hangszóró is, a 4815 milliamperórás akkumulátorát pedig vezetékkel 88, vezeték nélkül pedig 50 wattal tölthetjük majd. Amiben a P60 Pro némileg elmaradt a konkurenciától, hogy csak Wi-Fi 6 vezeték nélküli adatkapcsolatot találunk benne, noha a legtöbb gyártó készüléke ma már a Wi-Fi 6e vagy Wi-Fi 7 szabványokat is támogatja. A Mate 50 Próhoz hasonlóan az új csúcstelefonban is megtalálható lesz ugyanakkor a műholdas kapcsolat lehetősége, igaz, egyelőre nem tudni, hogy ez a funkció az Európába szánt készülékekben is elérhető lesz-e.

A P60 Pro 256 GB RAM-mal és Kunlun üveggel ellátott változata Kínában ugyanannyiért, vagyis 7000 jüanért lesz megvásárolható, mint a Mate 50 Pro, ugyanakkor a közelmúlt tapasztalataiból kiindulva valószínű, hogy Magyarországon ez a telefon is jóval drágábban kerül majd boltokba, mint a Huawei előző csúcstelefonja.

Oppo Find X6

A Huaweijel éppen ellentétes utat járt be az elmúlt években az Oppo, akik 17 százalék körüli piaci részesedésükkel Kínában ma már az egyik legnagyobb gyártónak számítanak, és nemzetközi viszonylatban is egyre jelentősebb szereplők a mobilpiacon. A gyártó Magyarországon 2021 júniusa óta van jelen, igaz, egyelőre kissé csökkentett módban: a hazai mobilszolgáltatók kínálatában például az Oppo előző csúcskészüléke, a Find X5 Pro egyáltalán nem érhető el, ami jelenleg a nagyobb elektronikai áruházakban is hiánycikk, ez pedig erősen behatárolja, hogy milyen eladásokra számíthatnak Magyarországon.

Meglepő, hogy bár az Oppót nem hátráltatják olyan problémák, mint a Huaweit, a két gyártó közül ők voltak azok, akik egyelőre egyáltalán nem jelentettek be semmit a nemzetközi forgalmazással kapcsolatban, sőt, korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az erősebb Find X6 Pro egyáltalán nem fog eljutni az európai piacra. Ez mindenképpen meglepő hátraarc lenne a kínai gyártótól, főként, hogy a telefonjaik a specifikáció alapján igen jó esélyekkel indulnának a vásárlók kegyeiért.

A Find X6-sorozat drágábbik tagja egy ízig-vérig prémium kategóriás telefon lett, amelyben egy 6,82 colos, 3168x1440 pixeles felbontású LTPO AMOLED kijelzőt találunk 2500 nites maximális fényerővel, Dolby Vision és HDR10+ támogatással és a legújabb Corning Gorilla Glass Victus 2 védőüveggel, vagyis a puszta számok alapján simán felveszi a versenyt a Samsung Galaxy S23 Ultrával is. Az idei csúcstelefonokban nagyjából kötelezőnek számító Snapdragon 8 Gen 2 processzor mellett a telefonban 12 vagy 16 GB RAM-ot találunk, van benne Wi-Fi 7 adatkapcsolat, IP68 por- és vízvédelem és kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is, az 5000 milliamperórás akkumulátort pedig vezetékkel 100, vezeték nélkül 50 wattos teljesítménnyel tölthetjük. Meglepő, hogy a Huawei P60 Próhoz hasonlóan a kamera videós képességei itt is megállnak a 4K-s felbontásnál, de ezen kívül a Hasselbladdal közösen fejlesztett, három darab 50 megapixeles kamerát magában foglaló hátlapi kameraredszer eléggé versenyképesnek tűnik. Bár a telefotó lencse a Find X6 Próban csak 2,8x-os optikai zoomot biztosít, ugyanakkor a főkamera a Xiaomi 13 Próhoz hasonlóan a Sony egyhüvelykes IMX989 szenzorát használja, vagyis jóval nagyobb, mint amit a legtöbb okostelefonban találunk.

A sima Find X6 valamivel kisebb (6,74 colos) és alacsonyabb felbontású (2772x1240 pixeles) kijelzőt kapott, aminek az 1450 nites maximális fényereje is elmarad a Pro modellétől, emellett a hátlapi kamera terén és az akkumulátornál is megfigyelhetők különbségek. Utóbbi a Find X6-ban 4800 milliamperórás és 80 wattos teljesítménnyel lehet tölteni, ugyanakkor hiányzik a vezeték nélküli töltés lehetősége, kamerafronton pedig a legfontosabb különbség, hogy a főkamerába itt nem egyhüvelykes, hanem annál jóval kisebb szenzor került. A Find X6 Kínában a MediaTek Dimensity 9200 processzorával kerül forgalomba, de ebből hosszú távú következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen európai forgalmazás esetén elképzelhető, hogy az Oppo Snapdragonra cserélné a kisebbik készülék processzorát is.

A Find X6 árban is eléggé versenyképesnek tűnik, hiszen a Pro modell ára Kínában 6000 jüantól (nagyjából 310 ezer forint) indul, ami nem csak a Huawei P60 Prónál, de az Apple és a Samsung telefonjainak a kínai árazásánál is jóval olcsóbb, míg a sima Find X6-hoz már 4500 jüanért is hozzá lehet majd jutni.

(Fotó: VCG via Getty Images)

Ezt tudja egy telefon, ami 600 ezer forintba kerül A Samsung Galaxy S23 Ultra Snapdragon processzort és 200 megapixeles kamerát is kapott, emellett pedig nagyjából minden tud, amit egy mai csúcskategóriás telefonnak tudnia kell. Kérdés, hogy ez mennyire fogja meggyőzni a vásárlókat arról, hogy érdemes kiadniuk 600 ezer forintot egy új telefonra.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.