Azt hitték, évvégi bónuszt kapnak, pedig csak a főnökeik tesztelték őket

2020 / 12 / 26 / Pőcze Balázs
Azt hitték, évvégi bónuszt kapnak, pedig csak a főnökeik tesztelték őket
"Ugyan nem tudunk közösen ünnepelni egy karácsonyi bulin, de megbecsülésünk jeléül fogadd egyszeri, 650 dolláros ünnepi bónuszodat. Kattints ide és add meg az adataidat, hogy időben megkapd". Ez akár az év legnépszerűbb köremailje is lehetett volna a világ legnagyobb domain szolgáltatójánál, de a feladó nem a személyzeti, hanem az IT-biztonsági osztály volt.

Nem csak az egészségügyben, az oktatásban vagy a turizmusban volt példátlanul nehéz év 2020. - a cyberbiztonság területéről is folyamatosan érkeztek az aggasztó hírek. Márciusban arról számoltunk be, hogy a koronavírus körüli információhiányra építve bűnözők adatokat és pénzt próbálnak kicsalni azokból, akik nem elég figyelmesek. Júniusban az otthonról dolgozók ellen indítottak támadássorozatot hackerek. Októberben az amerikai választási rendszert, novemberben a vakcinakutatókat kellett félteni. Végül az év méltó lezárásaként az elmúlt időszak legsúlyosabb digitális támadására derült fény.

Sok ilyen akció arra épít, hogy valaki valahol véletlenül ki fogja adni a jelszavát, vagy más fontos adatát a támadóknak. Az úgynevezett phishing csalások lényege, hogy egy hitelesnek tűnő levélben küldenek nekünk egy linket, ami megnyit egy hitelesnek tűnő weboldalt, ahol megadjuk valóban hiteles adatainkat - egyenesen a csalók adatbázisába rögzítve azokat. Például jön egy email egy közművállalattól, hogy elfelejtettük befizetni a számlánkat, tegyük meg gyorsan, online. Kattintunk, bejön a szolgáltató oldalának hamis változata, megadjuk a kártyaadatainkat, és valaki, valahol már költheti is a pénzünket. Ugyanígy próbálnak hackerek munkahelyi jelszavakhoz, felhasználónevekhez hozzájutni, hogy aztán bejussanak a céges hálózatokba.

Nem is gondolnánk, hányféleképpen ellophatják netes személyazonosságunkat 2019-ben a Have I Been Pwned adatbázisába óránként 19 000 új lopott account került fel, jelenleg pedig több, mint 10 milliárd kiszivárgott jelszó található benne. Az internetes csalók semmitől sem riadnak vissza, ha adataink ellopásáról van szó, informatikai szakemberek ezért elárulják a leggyakoribb módszereiket, és tanácsot adnak a védekezéshez.  

A világ legnagyobb domain regisztrátorától, a GoDaddy-től idén tízezrével szivárogtak ki felhasználói adatok, így érthető, hogy a cégnél szerették volna, hogy minden munkatársuk vigyázzon a csalókkal, de a kollegák tesztelésének elég ízléstelen módját választották. A The Verge a Copper Courierra hivatkozva arról írt, hogy a cég egy belengetett karácsonyi bónusszal vizsgáztatta az alkalmazottait - pont egy olyan év végén, amikor milliók vesztették el az állásukat, még náluk, a GoDaddynél is voltak kirúgások és átszervezések.

Az ünnepi hangulatú levélben pénzjutalmat ígértek, amihez a címzettnek csak ki kellett választania, hogy melyik régióban dolgozik, majd egy webes űrlapon meg kellett adnia néhány adatot, hogy a "bónusz" biztosan megérkezzen.

A hírek szerint a cég hétezer alkalmazottjából ötszázan kattintottak a levélben szereplő linkre, amiért a jutalmuk nem 650 dollár, hanem a céges biztonsági kurzus újrafelvétele volt.

A phishing támadások elleni védekezésről korábban többször írtunk a Rakétán: ha egy levél kicsit is szokatlan, sose kattintsunk semmire azonnal, ügyeljünk rá, hogy hol adjuk meg a belépési adatainkat, és tartsuk mindig frissen az operációs rendszerünket.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Maradt az otthoni munkavégzés a kiberbűnözők célkeresztjében A világjárvány idején egyre több, nem megfelelő védelemmel rendelkező home office rendszer csatlakozott az internethez, és a bűnözők valószínűleg a zsarolóvírus-bandáktól merítettek ihletet az RDP támadásokhoz.

Digitális veszélyek a fa alatt Bár a digitális ajándékok kétségkívül örömet szereznek a kicsiknek, nem szabad megfeledkeznünk az internet árnyoldaláról sem, amely veszélyes lehet a gyermekek számára.

A Google tippjei koronavírus-csalások ellen A Gmail naponta 100 millió adathalász levelet szűr ki. 18 millió ebből a járvánnyal kapcsolatos.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.