Teljesen feje tetejére állt a mobilpiac az év végére

2021 / 12 / 23 / Bobák Áron
Teljesen feje tetejére állt a mobilpiac az év végére
A december-januári időszak éveken keresztül holtszezonnak számított a telefongyártók körében, ami nem is csoda, hiszen a karácsonyi szezon után a vásárlási kedv jellemzően erősen visszaesik, így az év eleje nem tűnik ideális időpontnak drága technológiai eszközök bevezetésére.

A helyzet egy éve változott meg radikálisan, amikor a Xiaomi és a Samsung is rendhagyó időpontban, december végén és január elején mutatta be az új csúcskategóriás telefonjának legújabb kiadását: előbbi az Mi 11-szériának a kínai bemutatóját időzítette december 28-ra, míg a koreai gyártó az S21-széria globális bemutatóját hozta előre január 14-re. Bár a hírek szerint a Samsung idén visszatér a februári időponthoz, úgy tűnik, a szellemet már nem lehet visszazárni a palackba, az elmúlt hetekben ugyanis szinte napi rendszerességgel érkeznek hírek újabb és újabb csúcskategóriás készülékekről, amelyek bemutatóját december végére vagy január elejére időzítették a gyártók.

A sort az Oppo nyitotta a múlt héten leleplezett Find N-nel és a Huawei folytatta a december 23-án bemutatott P50 Pocket telefonjával, ami kialakításában a Samsung Galaxy Z Flipet követi, azaz a Mate X-sorozattal ellentétben nem táblagéppé, hanem egy hagyományos okostelefonná lehet kinyitni. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által embargóval sújtott gyártónál már nem számít meglepő fejleménynek, hogy a telefont csak Kínában küldik piacra, és az sem tűnik lehetetlennek, hogy a készülék a nemzetközi piacon sosem lesz kapható. A Huawei utolsó csúcskategóriás telefonja, a júniusban bemutatott P50 például fél év alatt sem érkezett meg Európába, ahol a Huawei-telefonok iránti kereslet a Google alkalmazások és az 5G hiánya miatt egyébként is erőteljesen visszaesett.

Három márka uralja a hazai telefonpiac 80%-át A negyedik pedig egy olyan gyártó, ami mindössze néhány hónapja van jelen Magyarországon.

Nem a Huawei azonban az egyetlen, akik nem igyekeznek a globális piacra, a kínai gyártóknál általánosan is egyre inkább megfigyelhető az a trend, hogy a készülékeiket először Kínában mutatják be, amit csak hetekkel-hónapokkal később követ a nemzetközi bemutató. Így volt ez tavaly a Xiaomi Mi 11-gyel is, akik az idei csúcskategóriás telefonjuknak, a Xiaomi 12-nek a kínai bemutatóját ismét december 28-ra időzítették. A világ harmadik legnagyobb mobilgyártójánál a különválasztott bemutatót elsősorban a globális chiphiány indokolhatja, vagyis hogy a félvezetőgyártásban tapasztalható ellátási nehézségek miatt könnyebb előbb kiszolgálni az önmagában is hatalmas kínai piacot, és csak aztán a világ többi részét, mintha egyszerre próbálkoznának mindenhol.

A szokatlan időpontválasztásnak a kínai gyártók esetében lehet másik oka is: míg a nyugati országokban a január-február valóban holtszezon a kereskedelemben, Kínában (és néhány másik ázsiai országban) a jövőre február 1-én kezdődő holdújév az ország legnagyobb ünnepe, ami gazdasági szempontból is egyre jelentősebb eseménynek számít: az NBC News szerint a 2019-es holdújév alkalmával a vásárlók mintegy 149 milliárd dollárt költöttek el egy hét leforgása alatt, ez a trend pedig várhatóan a jövőben is egyre erősödni fog.

Más kínai gyártók esetében persze az sem elképzelhetetlen, hogy nem számolgatnak, hanem egyszerűen alkalmazkodnak a Xiaomi és a Samsung által diktált iramhoz, és ennek függvényében döntöttek a januári bemutató mellett. A OnePlus esetében ez azzal is kiegészül, hogy a BBK Electonicshoz tartozó gyártó a szokásaitól eltérően tavaly ősszel egyáltalán nem küldött piacra új csúcskategóriás telefont. A szeptemberre várt 9T kiesése azt eredményezte, hogy a januárban érkező Oneplus 10 a gyártó első csúcskategóriás telefonja lesz a márciusban bemutatott OnePlus 9 óta.

A BBK Electronics másik márkája, a Realme is új telefonnal készül 2022-re, ők január 4-én fogják bemutatni a Realme GT2-t, ami a várakozások szerint - a nyáron bemutatott Realme GT-hez hasonlóan - a legolcsóbb csúcskategóriás telefon lehet a piacon. Pontos dátumot egyelőre nem lehet tudni, de januárban érkezik a Honor első hajlítható kijelzős telefonja, a Honor Magic V is, ami a Samsung Galaxy Z Foldhoz hasonlóan tábalgéppé lesz szétnyitható.

Bár ahogy korábban említettük, a Samsung az S22 bemutatójával várhatóan kivár februárig, ennek ellenére ők sem maradnak nagyobb bejelentés nélkül januárban, ugyanis egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a jövő hónapban leplezik le a Galaxy S21 FE-t, ami a tavalyi, rendkívül sikeres Galaxy S20 FE folytatásaként várhatóan sokkal megfizethetőbb áron nyújt majd csúcskategóriás teljesítményt.

(Borítókép: Huawei P50 Pocket, Fotó: Long Wei/Costfoto/Future Publishing via Getty Images)

Kipróbáltuk a világ leggyorsabban tölthető telefonját A 11T Pro olyan 120 wattos gyorstöltéssel érkezik, amivel alig 20 perc alatt teljesen feltölthető a telefon, de vajon elég lesz-e ez az egyre sűrűsödő mezőnyben?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.