Egy nap alatt építettek fel egy tízemeletes házat, és videó is készült róla

2021 / 06 / 17 / Bobák Áron
Egy nap alatt építettek fel egy tízemeletes házat, és videó is készült róla
A Rakétán már számtalan cikket írtunk arról, hogy az akár a helyszínen elkészíthető, 3D-nyomtatással készült házak hogyan fogják sokkal gyorsabbá és olcsóbbá tenni az építkezést. Az építőiparban viszont nem a 3D-nyomtatás az egyetlen olyan technológia, ami villámgyorsan fejlődik, ahogyan azt a kínai Broad Group legújabb épülete is szemlélteti.

A csangsai székhelyű vállalat 28 óra és 35 perc alatt épített fel egy tízemeletes épületet, amit előre gyártott elemekből szereltek össze a helyszínen, három daru segítségével. A szám kicsit csalóka, hiszen az építés idejébe nem számolták bele az alapozást, de az építkezés sebessége így is teljesen egyedülálló. A videón 1.13-tól látható egy time-lapse felvétel a ház építéséről, majd az épület belsejéről is láthatunk néhány vágóképet.

Ha a videó alapján úgy tűnik, mintha a Broad Group konténerekből építkezne, akkor nem is járunk annyira messze az igazságtól, hiszen a cég az egyes elemeket pontosan a szabványos konténerek méretében gyártja le, így összehajtogatva rendkívül könnyen szállíthatók a világ bármely pontjára. A rozsdamentes acél szerkezetes modulok a vezetékeket, a szigetelést, az üvegezést és a szellőzőrendszert is tartalmazzák, vagyis a helyszínen már csak ki kell hajtogatni őket, összeszerelni a többi modullal, valamint bekötni a házba a vizet, a csatornát és az elektromosságot.

Bár a videó alapján nem mondtuk volna meg, de a Broad Group szerint az épület földrengésbiztos, a technológiával pedig nem csak tíz, de a akár kétszáz emeletes épületek is felhúzhatók. A videóról beszámoló New Atlas ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa is mindössze csak 163 emeletes. Ahogy a lap írja, arról elég keveset lehet tudni, hogy egy ilyen épület elkészítése mennyibe kerül, de a Treehugger szerint egy húszlakásos ház ára hárommillió dollár, azaz 900 millió forint alatt van.

Bár az összehasonlítás nyilván nem állja meg a helyét teljes mértékben, de érdekességként azért megjegyezzük, hogy a Wikipédia szerint a szocializmusban épült, házgyárakban készült lakótelepi házakat minimum négy hónapba telt felépíteni, a KSH 2017-es adatai alapján pedig egy családi ház esetében átlagosan több mint két év az építési idő.

További cikkek a témában:

Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából A 29 emeletes lakóépület a legmagasabb ilyen jellegű építmény lesz a világon, noha fából készült épületből van, ami még ennél is magasabb.

Fákkal borított, csavarodó üveghegy lesz az Amazon következő székházának az ékköve Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a technológiai óriások a főhadiszállásaikkal is igyekeznek felülmúlni egymást, az Amazon Helixének pedig egyértelműen ott a helye a legextravagánsabb tervek között.

Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát A fenntarthatóságot sokan úgy képzelik el, hogy kénytelenek leszünk lemondani mindenről, ami jó, de hogy ez mennyire nem így van, arra Bali egyik legújabb luxusszállodája a tökéletes példa.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.