Egy nap alatt építettek fel egy tízemeletes házat, és videó is készült róla

2021 / 06 / 17 / Bobák Áron
Egy nap alatt építettek fel egy tízemeletes házat, és videó is készült róla
A Rakétán már számtalan cikket írtunk arról, hogy az akár a helyszínen elkészíthető, 3D-nyomtatással készült házak hogyan fogják sokkal gyorsabbá és olcsóbbá tenni az építkezést. Az építőiparban viszont nem a 3D-nyomtatás az egyetlen olyan technológia, ami villámgyorsan fejlődik, ahogyan azt a kínai Broad Group legújabb épülete is szemlélteti.

A csangsai székhelyű vállalat 28 óra és 35 perc alatt épített fel egy tízemeletes épületet, amit előre gyártott elemekből szereltek össze a helyszínen, három daru segítségével. A szám kicsit csalóka, hiszen az építés idejébe nem számolták bele az alapozást, de az építkezés sebessége így is teljesen egyedülálló. A videón 1.13-tól látható egy time-lapse felvétel a ház építéséről, majd az épület belsejéről is láthatunk néhány vágóképet.

Ha a videó alapján úgy tűnik, mintha a Broad Group konténerekből építkezne, akkor nem is járunk annyira messze az igazságtól, hiszen a cég az egyes elemeket pontosan a szabványos konténerek méretében gyártja le, így összehajtogatva rendkívül könnyen szállíthatók a világ bármely pontjára. A rozsdamentes acél szerkezetes modulok a vezetékeket, a szigetelést, az üvegezést és a szellőzőrendszert is tartalmazzák, vagyis a helyszínen már csak ki kell hajtogatni őket, összeszerelni a többi modullal, valamint bekötni a házba a vizet, a csatornát és az elektromosságot.

Bár a videó alapján nem mondtuk volna meg, de a Broad Group szerint az épület földrengésbiztos, a technológiával pedig nem csak tíz, de a akár kétszáz emeletes épületek is felhúzhatók. A videóról beszámoló New Atlas ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa is mindössze csak 163 emeletes. Ahogy a lap írja, arról elég keveset lehet tudni, hogy egy ilyen épület elkészítése mennyibe kerül, de a Treehugger szerint egy húszlakásos ház ára hárommillió dollár, azaz 900 millió forint alatt van.

Bár az összehasonlítás nyilván nem állja meg a helyét teljes mértékben, de érdekességként azért megjegyezzük, hogy a Wikipédia szerint a szocializmusban épült, házgyárakban készült lakótelepi házakat minimum négy hónapba telt felépíteni, a KSH 2017-es adatai alapján pedig egy családi ház esetében átlagosan több mint két év az építési idő.

További cikkek a témában:

Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából A 29 emeletes lakóépület a legmagasabb ilyen jellegű építmény lesz a világon, noha fából készült épületből van, ami még ennél is magasabb.

Fákkal borított, csavarodó üveghegy lesz az Amazon következő székházának az ékköve Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a technológiai óriások a főhadiszállásaikkal is igyekeznek felülmúlni egymást, az Amazon Helixének pedig egyértelműen ott a helye a legextravagánsabb tervek között.

Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát A fenntarthatóságot sokan úgy képzelik el, hogy kénytelenek leszünk lemondani mindenről, ami jó, de hogy ez mennyire nem így van, arra Bali egyik legújabb luxusszállodája a tökéletes példa.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.