Gyakorlatilag összeomlott az NFT-piac

2022 / 10 / 04 / Pőcze Balázs
Gyakorlatilag összeomlott az NFT-piac
Egy elemző cég szerint kilencvenhét százalékkal kisebb értékben kereskednek a digitális műtárgyakkal, gyűjthető virtuális ereklyékkel, mint idén januárban.

A Gizmodo arról ír, hogy a Dune Analytics szerint tizenhétmilliárd dollárról kevesebb mint ötszázmillió dollárra csökkent a kereskedések összértéke a legismertebb NFT-platformokon, például az OpenSea-n, az NFTX-en, a LarvaLabs-en, a LooksRare-en, a SuperRare-en, a Rarible-ön és a Foundationön. Ezzel a piac a tavaly nyári őrület alatti szintekre süllyedt; abban az időszakban a Monty Python alapítója húszmilliárdot kért egy digitális firkájáért, valaki négyszázmillió forintnak megfelelő összeget fizetett egyetlen digitális képpontért, de még egy tizenkét éves srác is közel ötvenmillió forintot tudott keresni NFT-kkel.

Amint arról korábban részletesen írtunk a Rakétán, a megoldás alapja, hogy míg egy bitcoin és egy másik bitcoin közt nincs lényegi különbség, ahogy egy húszezres és egy másik húszezres közt sincs, az NFT-k (non fungible tokenek) egyediek, nem összekeverhetőek a blokklánc főkönyvében. Épp ezért alkalmasak arra, hogy egyedi tárgyak tulajdonjogát testesítsék meg. És ha alkalmasak rá, akkor miért ne lehetne belőlük üzletet csinálni? Ahogyan egyre többen fértek hozzá a kripto-technológiákhoz, és egyre több pénzt fektettek azokba, a Coca-Cola NFT-aukciót tartott, az Adidas és a Nike virtuális ruhagyárakat vettek, de még ingatlanok is cseréltek így gazdát, persze a metaverzumban.

Az NFT-k iránti kereslet csökkenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a technológiának ne lenne gyakorlati haszna. Az értékvesztéshez az is hozzájárulhat, hogy újabb és újabb hírek jelennek meg ellopott tokenekről és feltört platformokról, miközben a kripto-piac szintén hatalmas eséseken van túl; jó egy éve egy bitcoin háromszor ennyit ért. Lehetséges, hogy az alacsonyabb értékelések mellett mindenki higgadtabban tudja majd végiggondolni, hogy valójában mire jók az NFT-k: ezek hitelesítik az óragyűjteményünket, ezek lesznek a dedikált lemezek és zenekaros pólók útódai, a videojátékosok egyediségét magukban hordozó ereklyék vagy a virtuális falakon lógó műtárgyak. Esetleg mindegyik, vagy egyik se.

(Borítókép: Markus Spiske/Unsplash)

Eléggé ráfázott a befektető, aki egymilliárd forintért vette meg a világ első tweetjét Sina Estavi tavaly márciusban 2,9 millió dollárt fizetett azért az NFT-ért, ami a Twitter alapítójának, Jack Dorseynak az első posztjából készült, most viszont alig tízezer dollárt kapna érte, ha eladná.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.