Ismét kibillentették az oroszok a Nemzetközi Űrállomást

2021 / 10 / 16 / Felkai Ádám
Ismét kibillentették az oroszok a Nemzetközi Űrállomást
Idén ez már a második hasonló eset, ezúttal a Szojuz–18 tesztje okozta a galibát.

Nyár végén, amikor az oroszok új modulja, a Nauka rádokkolt a Nemzetközi Űrállomásra, már történt egy kisebb "bonyodalom", mivel a modul hajtóműve váratlanul beindult, és letérítette az állomást a pályájáról. Erről az esetről már mi is írtunk többször, például a lent olvasható cikkünkben.

A Nauka modul hibáját szoftver meghibásodás és emberi figyelmetlenség okozta, a Zvezda továbbra is szivárog Vlagyimir Szolovjov pénteken adta ki jelentését az esetről, mely során az orosz modul hajtóművének váratlan beindulása az ISS-t elfordította, de egyelőre nem derült ki túl sok részlet a körülményekről. A Naukát azóta már kinyitották, erről videó is készült. A másik orosz modul azonban problémákkal küszködik.

Pénteken azonban ismét valami hasonló eset történt, igaz, a sajtóközlemények szerint a hibát fél órán belül sikerült elhárítani, és a legénység (valamint az Állomáson tartózkodó civilek) nem voltak veszélyben. Ugyanakkor ezek a mondatok ismerősek lehetnek korábbról, és akadtak, akik szerint a Nauka esetét sem kellene elintézni egy vállvonással. Na de mielőtt erre rátérnénk, nézzük, mi történt most: az orosz állami hírügynökség, a TASS elmondása alapján az orosz repülésirányítás egy tervezett tesztet hajtott végre a Szojuz MS–18 hajtóművén, amely az ISS-hez volt dokkolva. Ugyanakkor az űrhajó hajtóműve váratlanul nem állt le a tesztet követően sem, ami miatt az Állomás elkezdett letérni a pályájáról. Mint azt a TASS szerint a NASA szóvivője elmondta, az irányítást az incidenst követő 30 percen belül sikerült visszanyerni, és az Állomás helyzete mostanra stabilizálódott. A NASA és a Roszkoszmosz közösen próbálják feltárni a hiba okát.

Az incidens idején egyébként elég sokan, 10 fő tartózkodott az ISS fedélzetén, köztük az az orosz színésznő és rendező, akik először forgattak játékfilmet az űrben – ők egyébként az incidens ellenére is október 17-én visszaindulnak a a Földre azzal a Szojuzzal, melynek a tesztje tehát a bajt okozta.

Talán már a küszöbön toporog a következő Challenger- vagy Columbia-léptékű tragédia A Nauka modul „fiaskója” egy szakértő szerint egy sokkal nagyobb probléma tünete: a NASA szigora a biztonság kapcsán elkezdett gyengülni.

Korábban, épp a Nauka-incidens kapcsán mi is szemléztük a fenti cikkünkben James „Jim” Oberg elismert újságíró, író és a kínai, valamint az orosz űrprogramok szakértőjének a publikációját, melyben arra figyelmeztetett, hogy egyre több a hiba a rendszerben, és a NASA részéről a megfelelő űrdiplomáciai kapcsolatok megtartása fontosabbnak tűnik, mint a problémák valódi feltárása, ami mentalitás akár komolyabb katasztrófához is vezethet idővel.

További cikkek a témában:

Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja Bár július 11-én, Richard Branson űrutazásának idején pár perc erejéig összesen 16 ember tartózkodott legalább 86 kilométerre a Földtől, de a Kármán-vonalat a VSS Unity utasai nem lépték át. Most új rekord született.

Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson Riadó verte fel az idősödő űrállomást, miután a legénység tagjai füst- és égett műanyag szagot éreztek.

Az oroszok már temetik a Nemzetközi Űrállomást Az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani - figyelmeztetett Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.