Ismét kibillentették az oroszok a Nemzetközi Űrállomást

2021 / 10 / 16 / Felkai Ádám
Ismét kibillentették az oroszok a Nemzetközi Űrállomást
Idén ez már a második hasonló eset, ezúttal a Szojuz–18 tesztje okozta a galibát.

Nyár végén, amikor az oroszok új modulja, a Nauka rádokkolt a Nemzetközi Űrállomásra, már történt egy kisebb "bonyodalom", mivel a modul hajtóműve váratlanul beindult, és letérítette az állomást a pályájáról. Erről az esetről már mi is írtunk többször, például a lent olvasható cikkünkben.

A Nauka modul hibáját szoftver meghibásodás és emberi figyelmetlenség okozta, a Zvezda továbbra is szivárog Vlagyimir Szolovjov pénteken adta ki jelentését az esetről, mely során az orosz modul hajtóművének váratlan beindulása az ISS-t elfordította, de egyelőre nem derült ki túl sok részlet a körülményekről. A Naukát azóta már kinyitották, erről videó is készült. A másik orosz modul azonban problémákkal küszködik.

Pénteken azonban ismét valami hasonló eset történt, igaz, a sajtóközlemények szerint a hibát fél órán belül sikerült elhárítani, és a legénység (valamint az Állomáson tartózkodó civilek) nem voltak veszélyben. Ugyanakkor ezek a mondatok ismerősek lehetnek korábbról, és akadtak, akik szerint a Nauka esetét sem kellene elintézni egy vállvonással. Na de mielőtt erre rátérnénk, nézzük, mi történt most: az orosz állami hírügynökség, a TASS elmondása alapján az orosz repülésirányítás egy tervezett tesztet hajtott végre a Szojuz MS–18 hajtóművén, amely az ISS-hez volt dokkolva. Ugyanakkor az űrhajó hajtóműve váratlanul nem állt le a tesztet követően sem, ami miatt az Állomás elkezdett letérni a pályájáról. Mint azt a TASS szerint a NASA szóvivője elmondta, az irányítást az incidenst követő 30 percen belül sikerült visszanyerni, és az Állomás helyzete mostanra stabilizálódott. A NASA és a Roszkoszmosz közösen próbálják feltárni a hiba okát.

Az incidens idején egyébként elég sokan, 10 fő tartózkodott az ISS fedélzetén, köztük az az orosz színésznő és rendező, akik először forgattak játékfilmet az űrben – ők egyébként az incidens ellenére is október 17-én visszaindulnak a a Földre azzal a Szojuzzal, melynek a tesztje tehát a bajt okozta.

Talán már a küszöbön toporog a következő Challenger- vagy Columbia-léptékű tragédia A Nauka modul „fiaskója” egy szakértő szerint egy sokkal nagyobb probléma tünete: a NASA szigora a biztonság kapcsán elkezdett gyengülni.

Korábban, épp a Nauka-incidens kapcsán mi is szemléztük a fenti cikkünkben James „Jim” Oberg elismert újságíró, író és a kínai, valamint az orosz űrprogramok szakértőjének a publikációját, melyben arra figyelmeztetett, hogy egyre több a hiba a rendszerben, és a NASA részéről a megfelelő űrdiplomáciai kapcsolatok megtartása fontosabbnak tűnik, mint a problémák valódi feltárása, ami mentalitás akár komolyabb katasztrófához is vezethet idővel.

További cikkek a témában:

Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja Bár július 11-én, Richard Branson űrutazásának idején pár perc erejéig összesen 16 ember tartózkodott legalább 86 kilométerre a Földtől, de a Kármán-vonalat a VSS Unity utasai nem lépték át. Most új rekord született.

Füst és égő anyag miatt szólalt meg a riadó a Nemzetközi Űrállomáson Riadó verte fel az idősödő űrállomást, miután a legénység tagjai füst- és égett műanyag szagot éreztek.

Az oroszok már temetik a Nemzetközi Űrállomást Az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani - figyelmeztetett Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.