Jeff Bezos cége beperli a NASA-t a holdkomp miatt

2021 / 08 / 17 / Bobák Áron
Jeff Bezos cége beperli a NASA-t a holdkomp miatt
A Blue Origin abban reménykedett, hogy a SpaceX mellett ők is kapnak megbízást az amerikai űrügynökségtől az Artemis-program leszállóegységének az elkészítésére, de nem így lett, így most az Amerikai Szövetségi Törvényszéken támadják meg a döntést.

A Jeff Bezos által alapított vállalat várakozásai nem voltak alaptalanok, hiszen már 2019-ben bemutatták a saját holdkompjuk, a Blue Moon prototípusát, miközben a SpaceX hasonlóval nem rendelkezik - Elon Musk cége a most készülő Starshippel szállítaná az asztronautákat a Hold körül keringő Lunar Gateway űrállomásról az égitest felszínére, ezzel az ajánlatukkal pedig áprilisban el is nyerték a NASA által kiírt pályázatot.

A Blue Origin - valamint a pályázat elnyerésére szintén esélyes Dynetics - azonnal megtámadta a döntést, azonban az Egyesült Államok számvevőszéke nemrég helyben hagyta az eredeti szerződést, és megállapították, hogy a NASA semmilyen beszerzéssel kapcsolatos törvényt vagy rendeletet nem sértett a döntésével.

A Blue Origin azzal az indokkal támadta meg a SpaceX és a NASA megállapodását, hogy az űrügynökség az utolsó pillanatban változtatott a feltételeken, emellett azt is kifogásolták, hogy szerintük a NASA veszélybe sodorta a Holdra szállás 2024-re kitűzött céldátumát azzal, hogy csak egy céget bízott meg a feladattal. Bár a NASA-tól valóban nem ritka, hogy egy adott feladattal egyszerre több céget is megbíz, konkrétan erről a pályázatról már korábban is azt nyilatkozták, hogy az egy győztes kihirdetése volt a legjobb megoldás, aminek elsősorban anyagi okai voltak. A Egyesült Államok Kongresszusa az űrügynökség által igényelt 3,3 milliárd dollár helyett mindössze 850 millió dollárt ítélt meg a leszállóegység megépítésére, így a NASA-nak erősen össze kellett húznia a nadrágszíjat. Többek között ez is szerepet játszhatott abban, hogy végül a legolcsóbb ajánlatot tevő SpaceX-et hirdették ki győztesnek.

Jeff Bezosék viszont a jelek szerint nem akarják elengedni a 2,9 milliárd dolláros szerződést, ugyanis hétfőn egy szövetségi bíróságon támadták meg újra a döntést, ami szerintük jogellenesen született. A számvevőszék döntése után a NASA a szerződésben foglalt összeg első részletét, 300 millió dollárt azonnal át is utalt a SpaceX-nek, viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az újabb fordulat milyen hatással lesz a holdkomp fejlesztésére.

Ha a projektet megint le kell állítani, az akár döntő hatással is lehet Artemis-programra, amelyről a NASA Főfelügyeleti Hivatalának múlt héten kiadott jelentése megállapította, hogy komoly csúszásban van, emiatt valószínűtlen, hogy 2025 előtt ismét ember lépjen a Hold felszínére. A jelentés az új űrruha valamint az SLS rakéta a vártnál lassabb fejlesztése mellett a késlekedés okai között jelölte meg azt is, hogy a Blue Origin fellebezést nyújtott be a holdkomp miatt, így a NASA-nak hónapokra le kellett állítania a projektet.

A SpaceX mindeközben igencsak jól halad a Starship fejlesztésével, amelyhez már a Super Heavy hordozórakéta is elkészült, így már csak a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyére várnak, hogy élesben is kipróbálhassák a teljes rakétarendszert. Elon Musk nemrég a Twitteren arról írt, hogy a SpaceX valószínűleg már 2024 előtt is készen fog állni arra, hogy embereket vigyenek a Hold felszínére, ami nem is tűnik túl optimista jóslatnak, hiszen a legfrissebb ütemterv szerint a SpaceX 2024-ben már a Marsra akar rakétát küldeni.

(Cnet, Fotó: Blue Origin)

További cikkek a témában:

2025-ig már biztosan nem lesz újabb holdra szállás a NASA-t felügyelő hivatal szerint Az amerikai űrügynökség visszatérését a Holdra több tényező is hátráltatja, így a 2024-es dátum szinte biztosan csúszni fog - állapítja meg a NASA Főfelügyeleti Hivatala (Office of Inspector General, OIG) által kedden kiadott jelentés.

Döntött az USA számvevőszéke: egyedül a SpaceX épít leszállóegységet a Holdra szálláshoz Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin megtámadta a NASA döntését, hogy csak a SpaceX kapja a történelmi léptékű megbízást. Bezos vesztett, ez viszont azt jelenti, hogy kezdődhet az előkészület a Holdra szálláshoz.

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.