Jeff Bezos cége beperli a NASA-t a holdkomp miatt

2021 / 08 / 17 / Bobák Áron
Jeff Bezos cége beperli a NASA-t a holdkomp miatt
A Blue Origin abban reménykedett, hogy a SpaceX mellett ők is kapnak megbízást az amerikai űrügynökségtől az Artemis-program leszállóegységének az elkészítésére, de nem így lett, így most az Amerikai Szövetségi Törvényszéken támadják meg a döntést.

A Jeff Bezos által alapított vállalat várakozásai nem voltak alaptalanok, hiszen már 2019-ben bemutatták a saját holdkompjuk, a Blue Moon prototípusát, miközben a SpaceX hasonlóval nem rendelkezik - Elon Musk cége a most készülő Starshippel szállítaná az asztronautákat a Hold körül keringő Lunar Gateway űrállomásról az égitest felszínére, ezzel az ajánlatukkal pedig áprilisban el is nyerték a NASA által kiírt pályázatot.

A Blue Origin - valamint a pályázat elnyerésére szintén esélyes Dynetics - azonnal megtámadta a döntést, azonban az Egyesült Államok számvevőszéke nemrég helyben hagyta az eredeti szerződést, és megállapították, hogy a NASA semmilyen beszerzéssel kapcsolatos törvényt vagy rendeletet nem sértett a döntésével.

A Blue Origin azzal az indokkal támadta meg a SpaceX és a NASA megállapodását, hogy az űrügynökség az utolsó pillanatban változtatott a feltételeken, emellett azt is kifogásolták, hogy szerintük a NASA veszélybe sodorta a Holdra szállás 2024-re kitűzött céldátumát azzal, hogy csak egy céget bízott meg a feladattal. Bár a NASA-tól valóban nem ritka, hogy egy adott feladattal egyszerre több céget is megbíz, konkrétan erről a pályázatról már korábban is azt nyilatkozták, hogy az egy győztes kihirdetése volt a legjobb megoldás, aminek elsősorban anyagi okai voltak. A Egyesült Államok Kongresszusa az űrügynökség által igényelt 3,3 milliárd dollár helyett mindössze 850 millió dollárt ítélt meg a leszállóegység megépítésére, így a NASA-nak erősen össze kellett húznia a nadrágszíjat. Többek között ez is szerepet játszhatott abban, hogy végül a legolcsóbb ajánlatot tevő SpaceX-et hirdették ki győztesnek.

Jeff Bezosék viszont a jelek szerint nem akarják elengedni a 2,9 milliárd dolláros szerződést, ugyanis hétfőn egy szövetségi bíróságon támadták meg újra a döntést, ami szerintük jogellenesen született. A számvevőszék döntése után a NASA a szerződésben foglalt összeg első részletét, 300 millió dollárt azonnal át is utalt a SpaceX-nek, viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az újabb fordulat milyen hatással lesz a holdkomp fejlesztésére.

Ha a projektet megint le kell állítani, az akár döntő hatással is lehet Artemis-programra, amelyről a NASA Főfelügyeleti Hivatalának múlt héten kiadott jelentése megállapította, hogy komoly csúszásban van, emiatt valószínűtlen, hogy 2025 előtt ismét ember lépjen a Hold felszínére. A jelentés az új űrruha valamint az SLS rakéta a vártnál lassabb fejlesztése mellett a késlekedés okai között jelölte meg azt is, hogy a Blue Origin fellebezést nyújtott be a holdkomp miatt, így a NASA-nak hónapokra le kellett állítania a projektet.

A SpaceX mindeközben igencsak jól halad a Starship fejlesztésével, amelyhez már a Super Heavy hordozórakéta is elkészült, így már csak a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyére várnak, hogy élesben is kipróbálhassák a teljes rakétarendszert. Elon Musk nemrég a Twitteren arról írt, hogy a SpaceX valószínűleg már 2024 előtt is készen fog állni arra, hogy embereket vigyenek a Hold felszínére, ami nem is tűnik túl optimista jóslatnak, hiszen a legfrissebb ütemterv szerint a SpaceX 2024-ben már a Marsra akar rakétát küldeni.

(Cnet, Fotó: Blue Origin)

További cikkek a témában:

2025-ig már biztosan nem lesz újabb holdra szállás a NASA-t felügyelő hivatal szerint Az amerikai űrügynökség visszatérését a Holdra több tényező is hátráltatja, így a 2024-es dátum szinte biztosan csúszni fog - állapítja meg a NASA Főfelügyeleti Hivatala (Office of Inspector General, OIG) által kedden kiadott jelentés.

Döntött az USA számvevőszéke: egyedül a SpaceX épít leszállóegységet a Holdra szálláshoz Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin megtámadta a NASA döntését, hogy csak a SpaceX kapja a történelmi léptékű megbízást. Bezos vesztett, ez viszont azt jelenti, hogy kezdődhet az előkészület a Holdra szálláshoz.

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.