Jeff Bezost megváltoztatta az űrutazás, meg akarja menteni a Földet

2021 / 07 / 21 / Felkai Ádám
Jeff Bezost megváltoztatta az űrutazás, meg akarja menteni a Földet
Bezos átélt egy speciális hatást, amit csak az űrhajósok éltek át korábban, és ez saját bevallása szerint megváltoztatta: többet akar tenni a bolygó megmentéséért.

Az Overview Effect egy olyan hatást jelent, amit egyedül csak az űrhajósok tapasztalhatnak meg, amikor először megpillantják a Földet az űrből annak teljes valójában. Hála az egyre fejlődő számítógépes grafikának, filmeknek és videójátékoknak, ezt a hatást valamennyire el tudjuk képzelni, úgy igazán átélni azonban valószínűleg nem, legalábbis amíg meg nem tapasztaltuk személyesen, hogy elszakadunk a bolygótól. Az Overview Effect kifejezést egyébként Frank White még 1987-ben megjelent, azonos című könyve ihlette, de Carl Sagan Pale Blue Dot beszéde szintén ezt írja körül. A hatás lényege, hogy megváltoztatja az illető perspektíváját a Földről, valamint az emberiségről. Az Apollo 14 asztronautája, Edgar Mitchell így írta le a hatást:

„Azonnal kifejlődik benned egy globális öntudat, hogy fontosak lesznek számodra az emberek, és egyből elégedetlen leszel a világunk állapotával, és késztetést érzel, hogy tegyél valamit. Onnan kintről a nemzetközi politika annyira szánalmasnak tűnik. Tarkón szeretnél ragadni egy politikust, és kirángatni negyedmillió mérföld magasra, és azt mondani neki, hogy: Ezt nézd, te anyaszomorító!”

Azt nem tudni, hogy Bezos is nyakon ragadna-e politikusokat, de Sydney Brownstone szerint, aki mostanság írt erről a hatásról, az Overview Effect épp a fentiek miatt a spirituális tartóoszlopa napjaink kereskedelmi űrutazásának – tudniillik minél többen élik át ezt a hatást, annál többekben fejlődik ki ez a globális öntudat és felelősségérzet.

Mint pedig arról mi is beszámoltunk, Jeff Bezos, aki a világ egyik leggazdagabb embere, tegnap a cége, a Blue Originnek a rakétájával emelkedett több mint száz kilométeres magasságba. Habár azon el lehet vitatkozni, hogy Bezos mennyire tekinthető így űrhajósnak – az ezzel kapcsolatos polémiára szintén kitértünk a lenti cikkünkben –, ám ez puszta formalitás, és semmit sem von le abból az élményből, amit ezek az emberek átéltek.

Jeff Bezos feljutott a világűrbe A világ leggazdagabb embere saját cégének, a Blue Originnek a rakétájával emelkedett több mint száz kilométeres magasságba.

Bezos a repülést követően az NBC-nek nyilatkozott, és elmondása szerint az utazás csodálatos volt, nincsenek rá szavak – pontosabban nem tartja magát elég tehetségesnek ahhoz, hogy megfelelő szavakba ültesse át az élményt. Ezt követően Bezos nagyon hasonlóan beszél Edgar Mitchellhez:

„Ha a bolygóra nézel, akkor nincsenek határok. Ez egyetlen bolygó, amin osztozunk, és ami törékeny.”

Hozzátette azt is, hogy az utazás megerősítette őt abban, hogy megoldja a klímaváltozást, és az űrtechnológiákba történő befektetés segítheti a következő generációkat is. Bezos külön kiemelte, hogy a kilövésekhez többször felhasználható rakétákra van szükség, és hozzátette, hogy a szennyező iparágakat az űrbe lehetne telepíteni, hogy ne a Földet károsítsák. Mint elmondta:

„Utat kell építenünk az űrbe, hogy a gyerekeink és az ő gyerekeik felépíthessék a jövőjüket. Itt élünk ezen a csodálatos bolygón, és el sem tudjátok képzelni, mennyire vékony a légkör, ha az űrből tekintünk le rá.

Bezos beszélt még az NBC-nek az űrutazás élményéről is, és felidézte, milyen érzés volt, amikor a kilövéskor belenyomódott az ülésébe, majd hirtelen súlytalanul lebegni kezdett. A milliárdos tökéletes repülésről beszélt, és a súlytalanság állapotát meglepően természetes érzésként írta le. A Blue Origin a remények szerint a közeljövőben már fizető utasokat fog szállítani, és bár Bezos előbb ezeket az utasokat juttatná fel az űrbe, ő maga is szeretne még részt venni ilyen repülésben.

További cikkek a témában:

A New Sheparddal utazó nyolcvankét éves pilótanő lesz a legidősebb ember, aki valaha elérte az űrt Jeff Bezos és testvére július 20-án indulnak az űrbe több utas társaságában: egyikük már lefoglalta a helyet 8 milliárd forintnyi összegért, de személyazonossága egyelőre ismeretlen, másikuk már biztosan a 82 éves Wally Funk lesz, aki a hatvanas években űrhajós kiképzésen is részt vett, csak éppen akkor még a NASA nem engedélyezte, hogy nők is asztronauták lehessenek.

Mekkora kockázattal jár Jeff Bezos űrutazása? Jeff Bezos váratlanul bejelentette, hogy öccsével együtt részt vesz a cége által fejlesztett New Shepard rakéta első olyan kilövésén, melyen emberek is tartózkodnak majd a jármű fedélzetén. Mekkora esély van arra, hogy valami elromoljon?

Ha lemaradtál róla, most megnézheted a Virgin Galactic történelmi útját, amelynek során először szállítottak űrturistákat a világűrbe A teljes közvetítés több mint két óráig tartott, de kiválogattuk a legfontosabb részeket.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
Megtalálták a Földünk mélyén eltemetett, ősi, halott bolygót
A Föld régen ütközött egy másik bolygóval, a feltételezett Theia-val, amely folyamat eredményeként kialakult a Hold is. Most pedig Theia maradványait fedezték fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.