Megszűnik az arcfelismerés a Facebookon, heteken belül törlik a világ legnagyobb arcadatbázisát

2021 / 11 / 03 / Bobák Áron
Megszűnik az arcfelismerés a Facebookon, heteken belül törlik a világ legnagyobb arcadatbázisát
A következő hetekben több mint egymilliárd felhasználó adatait fogják törölni, de a közösségi oldal szerint lesznek negatív következményei is a több mint tíz éve bevezetett funkció megszüntetésének.

Jerome Pesenti, a Meta mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke egy kedden közzétett blogbejegyzésben jelentette be, hogy a következő hetekben lekapcsolják a Facebook arcfelismerő rendszerét, ezzel együtt pedig törlik azt a több mint egymilliárd felhasználó adatait tartalmazó adatbázist is, ami alapján az algoritmus képes volt felismerni a fotókon szereplő embereket.

Pesenti a bejegyzésben a döntést azzal indokolja, hogy az elmúlt időszakban számos aggály merült fel az arcfelismerő technológiák alkalmazásával kapcsolatban, a szabályozás hiányosságai miatt pedig jobbnak látják limitálni a technológia használatát. "A ma bejelentett változások az egész vállalatra kiterjedő elmozdulást jelentenek a széles körű azonosítástól a személyes hitelesítés szűkebb körű formái felé" - írja Pesenti, aki szerint a lépés számos negatív következménnyel is jár majd a felhasználók számára.

A döntés egyik nyilvánvaló árnyoldala lesz, hogy a Facebook az automatikus helyettesítő szöveg funkció használatakor sem fogja tudni azonosítani az embereket. A vakokat és gyengénlátókat segítő funkció a gépi látás és a mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni a képeket, és automatikus leírást készíteni róluk, de azt mostantól nem fogja tudni megállapítani, hogy kik szerepelnek a képeken. Az arcazonosítás megszűnésével arról sem fognak többé értesítést kapni a felhasználók, ha valaki közzétesz egy olyan fotót, amelyen ők is szerepelnek, és természetesen eltűnnek azok a javaslatok is, amelyek a közzétett fotókon az ismerősök megjelölésére vonatkoztak.

"Előre tekintve továbbra is úgy gondoljuk, hogy az arcfelismerő technológia hatékony eszköz lehet például a személyazonosság ellenőrzéséhez vagy a személyazonossággal való visszaélések megelőzéséhez" - folytatja Pesenti, aki szerint a technológia akkor lehet igazán hasznos, ha az nem továbbít adatokat külső szerverre, hanem lokálisan, a készüléken történik az azonosítás, mint például a telefonok arcazonosítása esetében. A Meta alelnöke a bejegyzésben hangsúlyoztz, hogy az ilyen technológiák alkalmazásánál különösen fontos az átláthatóság, az ellenőrizhetőség és a magánélet védelme, ezen feltételek teljesülése esetén viszont szerinte az arcfelismerés hasznos lehet olyan esetekben, mint például amikor valaki kizárja magát a fiókjából, vagy egy üzleti termék használatához igazolnia kell a személyazonosságát.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Facebooknak mik a hosszú távú tervei az arcfelismerő technológiával, mindenesetre a The New York Times információi szerint magát a DeepFace algoritmust nem fogják törölni, és a Meta szóvivője, Jason Grosse sem zárta ki egyértelműen, hogy a jövőben bemutatott termékeikben alkalmazni fogják a technológiát.

A világ legnagyobb arcadatbázisa

A Facebook 2010 decemberében vezette be az oldalon a mesterséges intelligencia alapú arcazonosítást, amit 2015-től a fejlettebb DeepFace algoritmusra cseréltek. A megoldást számos kritika érte, a felhasználók egy csoportja pedig 2015-ben pert is indított a cég ellen az Illinois államban érvényben lévő biometrikus adatok védelméről szóló törvény (BIPA) megsértése miatt. A Facebook 2021-ben peren kívül megegyezett a felperesekkel, és belement, hogy összesen 650 millió dollárt fizessenek az illinoisi felhasználóiknak, ami egy főre leosztva körülbelül 345 dollárt, vagyis valamivel több mint százezer forintot jelent.

A per egyik hozadéka volt az is, hogy az oldal 2019-től lehetővé tette a felhasználóknak, hogy saját maguk döntsenek arról, hogy engedélyezik-e a Facebooknak az arcuk felismerését, így ma már csak a felhasználóknak mintegy egyharmada szerepel az adatbázisban. A Wikipedia szerint a DeepFace így is a világ legnagyobb ilyen jellegű adatbázisa, aminek a hatékonysága jelentősen felülmúlja például a hatóságok által használt algoritmusok mutatóit.

Az emberek nem bíznak az arcfelismerő technológiákban - és a Facebookban sem

Az arcfelismerő technológia alkalmazását mindeközben világszerte egyre hevesebb viták övezik, ezek a viták pedig az utóbbi időben a technológia szigorúbb szabályozása felé látszanak elmozdulni. Az Európai Bizottság áprilisban adott ki egy javaslatot a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek szabályozásával kapcsolatban, de például Nagy-Britanniában is született már olyan bírósági ítélet, amely megtiltotta a dél-walesi rendőrségnek, hogy tovább használják az AFR Locate nevű arcfelismerő kamerarendszert. Ahogy a siófoki arcdetektáló (vagyis rendőrségi adatbázishoz nem kapcsolódó) kamerarendszerről szóló cikkünkben írtuk, a technológiával kapcsolatban gyakran hangoztatott ellenérv, hogy túlságosan megbízhatatlan, emellett az sem tisztázott kérdés, hogy mennyire jogszerű a használata. A technológia megítélésének nyilvánvalóan nem használ, hogy az arcfelismerést a diktatúrák is előszeretettel alkalmazzák, Kínában például az állampolgárok megfigyelésére és pontozására, valamint az ujgur lakosság elnyomására használják a rendszert.

Mindeközben a Facebook az elmúlt hónapokban ismét a támadások célkeresztjébe került, miután egy volt alkalmazottjuk, Frances Haugen több ezer oldalnyi belső dokumentumot szivárogtatott ki a sajtónak. A dokumentumokból többek között kiderült, hogy bár a Facebooknál tudtak róla, hogy a hírfolyamot vezérlő algoritmus kifejezetten segíti a gyűlöletbeszéd terjedését a platformon, a bevételek növekedése miatt mégsem tettek semmit ennek megakadályozására, emellett azzal is tisztában voltak, hogy az Instagram lelki problémákat okozhat a fiataloknál. Bár Mark Zuckerberg ezt határozottan tagadta, sokak szerint a vállalat múlt heti átnevezése is éppen azt a célt szolgálta, hogy így próbálják meg tisztára mosni a brandet, ebbe a törekvésbe pedig jól illeszkedik a sokat vitatott funkció kivezetése is. A cégnek nagy szüksége van rá, hogy visszanyerjék a felhasználók bizalmát, hiszen a hírek szerint a következő években számos olyan készüléket készülnek bemutatni, amelyek személyiségi jogi kérdéseket is felvethetnek, többek között különböző okosszemüvegek és kamerával ellátott okosóra is szerepel a terveik között.

(Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images, Facebook)

További cikkek a témában:

Meta néven folytatja a Facebook Mark Zuckerberg szerint az új név jobban kifejezi azt, hogy a cége már egy "metaverzum vállalat", az átnevezés a közösségi oldal nevét ugyanakkor nem érinti.

Az arcfelismerés veszélyei: új arcot szerezni nehéz Egy jogvédő szervezet a kormányzati arcfelismerő rendszerek betiltásáért kampányol Amerikában. A technológiával kapcsolatos aggályaikról kérdeztük őket.

Kína szép új világában épül a Skynet, a legalaposabb megfigyelőrendszer a történelemben Kína leckét adhat belőle, hogyan tudja egy kormány a modern technikát a lakosság totális megfigyelésére használni. Hszincsiang tartományban pedig elsősorban az ujgur kisebbség áll a kamerák kereszttüzében.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.