Rohamosan tikkad a Föld, egyre gyengébb életjeleket produkál

2021 / 08 / 24 / Perei Dóra
Rohamosan tikkad a Föld, egyre gyengébb életjeleket produkál
A tanulmányt jegyző szakértők 2019-ben már felhívták a világ kormányainak figyelmét arra, hogy rohamosan gyengülnek bolygónk életjelei, ám mivel szavaik süket fülekre találtak, elkészítettek egy új kutatást.  

Ekkor arra kérték a vezetőket, nyilatkoztassák ki, hogy a klímavészhelyzet globális, és tegyenek érdemleges lépéseket a Föld kizsákmányolásának megszüntetéséért. Mivel ez nem történt meg, a kutatók új tanulmányt készítettek, melyben többek között kiemelik, hogy korábban soha nem látott mértékben emelkedett a klímaváltozással összefüggő katasztrófák száma, a hőhullámoktól kezdve az áradásokon és ciklonokon át a pusztító tűzvészekig.

Az ESA és a NASA együttműködik a klímaváltozás megértéséért A NASA amerikai, és az ESA európai űrügynökség stratégiai együttműködést jelentett be a klímaváltozás és a Föld működésének megértése érdekében.

A szakértők harmincegy olyan mutatót különböztetnek meg, amelyek segítségével a Föld életjeleit mérik, és szerintük ebből a harmincegy mutatóból mostanra

tizennyolc rekordszintre emelkedett: ide sorolható például az üvegházhatású gázok koncentrációja, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.

A kutatók továbbá kifejtik, hogy hiába csökkent az üvegházgázok emissziója a koronavírus-járvány alatt, a szén-dioxid és a metán szintje mégis csúcsot döntött az idei évben.

A gleccserek esetén a tizenöt évvel korábbi adatokhoz képest harmincegy százalékkal gyorsult az olvadásuk, valamint 2020-ban rekordmennyiségű terület semmisült meg a brazíliai erdőkből, melynek következtében a helyi esőerdők széndioxid-kibocsátóvá váltak. Végezetül a szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy a haszonállatok száma mostanra elérte a négymilliárdot, köztük zömében szarvasmarhák és birkák, melyek össztömege meghaladja a Földön élő összes ember és vadon élő állat össztömegét.

Eredményeikre egyfajta bizonyosságként tekintenek arra vonatkozóan, hogy vészesen közelít, sőt talán már el is jött az a pont, ahonnan már nem fordulhatunk vissza, vagyis helyrehozhatatlan éghajlati átalakulásra készülhetünk. A lehetséges katasztrófák között említik a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró felolvadását, valamint a korallzátonyok pusztulását, amit szintén a melegedés okozhat.

Ez a néhai háziállat több szén-dioxidot bocsát ki évente mint egymillió autó, és mi tehetünk róla Az összehasonlításhoz érdemes tudni, hogy egy tipikus személyautó évente nagyjából 4,6 tonna szén -dioxidot bocsát ki, ami azt jelenti, hogy minden egyes elégetett liter benzinre nagyjából 2,3 kilogramm CO2-vel számolhatunk.

A kutatók ezért azonnali, de főként radikális lépéseket sürgetnek. Szerintük végérvényesen fel kellene számolni a fosszilis energiahordozók használatát, számottevő mértékben csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, helyreállítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre váltani, illetve stabilizálni a Föld népességét.

(Forrás: Eurekalert, fotó: Unsplash/Catalin_Pop)

További cikkek a témában:

Egy svédországi hegy csúcsa minden évben két métert zsugorodik A Kebnekaise több mint húsz métert vesztett magasságából az olvadó jég miatt az 1990-es évek óta.  

"Vitán felül áll, hogy az emberiség hozzájárul a Föld felmelegedéséhez" - kiadták az IPCC legújabb tanulmányát a klímaváltozás állásáról A Föld hőmérséklete növekszik, az extrém időjárási események, főként a hőhullámok, biztosan gyakoribbá válnak, a hideg pedig ritkábban látott vendég lesz. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésének első, nem túl pozitív részlete figyelmeztetőként szolgál a világ kormányai számára a remények szerint.

Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.