Rohamosan tikkad a Föld, egyre gyengébb életjeleket produkál

2021 / 08 / 24 / Perei Dóra
Rohamosan tikkad a Föld, egyre gyengébb életjeleket produkál
A tanulmányt jegyző szakértők 2019-ben már felhívták a világ kormányainak figyelmét arra, hogy rohamosan gyengülnek bolygónk életjelei, ám mivel szavaik süket fülekre találtak, elkészítettek egy új kutatást.  

Ekkor arra kérték a vezetőket, nyilatkoztassák ki, hogy a klímavészhelyzet globális, és tegyenek érdemleges lépéseket a Föld kizsákmányolásának megszüntetéséért. Mivel ez nem történt meg, a kutatók új tanulmányt készítettek, melyben többek között kiemelik, hogy korábban soha nem látott mértékben emelkedett a klímaváltozással összefüggő katasztrófák száma, a hőhullámoktól kezdve az áradásokon és ciklonokon át a pusztító tűzvészekig.

Az ESA és a NASA együttműködik a klímaváltozás megértéséért A NASA amerikai, és az ESA európai űrügynökség stratégiai együttműködést jelentett be a klímaváltozás és a Föld működésének megértése érdekében.

A szakértők harmincegy olyan mutatót különböztetnek meg, amelyek segítségével a Föld életjeleit mérik, és szerintük ebből a harmincegy mutatóból mostanra

tizennyolc rekordszintre emelkedett: ide sorolható például az üvegházhatású gázok koncentrációja, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.

A kutatók továbbá kifejtik, hogy hiába csökkent az üvegházgázok emissziója a koronavírus-járvány alatt, a szén-dioxid és a metán szintje mégis csúcsot döntött az idei évben.

A gleccserek esetén a tizenöt évvel korábbi adatokhoz képest harmincegy százalékkal gyorsult az olvadásuk, valamint 2020-ban rekordmennyiségű terület semmisült meg a brazíliai erdőkből, melynek következtében a helyi esőerdők széndioxid-kibocsátóvá váltak. Végezetül a szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy a haszonállatok száma mostanra elérte a négymilliárdot, köztük zömében szarvasmarhák és birkák, melyek össztömege meghaladja a Földön élő összes ember és vadon élő állat össztömegét.

Eredményeikre egyfajta bizonyosságként tekintenek arra vonatkozóan, hogy vészesen közelít, sőt talán már el is jött az a pont, ahonnan már nem fordulhatunk vissza, vagyis helyrehozhatatlan éghajlati átalakulásra készülhetünk. A lehetséges katasztrófák között említik a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró felolvadását, valamint a korallzátonyok pusztulását, amit szintén a melegedés okozhat.

Ez a néhai háziállat több szén-dioxidot bocsát ki évente mint egymillió autó, és mi tehetünk róla Az összehasonlításhoz érdemes tudni, hogy egy tipikus személyautó évente nagyjából 4,6 tonna szén -dioxidot bocsát ki, ami azt jelenti, hogy minden egyes elégetett liter benzinre nagyjából 2,3 kilogramm CO2-vel számolhatunk.

A kutatók ezért azonnali, de főként radikális lépéseket sürgetnek. Szerintük végérvényesen fel kellene számolni a fosszilis energiahordozók használatát, számottevő mértékben csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, helyreállítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre váltani, illetve stabilizálni a Föld népességét.

(Forrás: Eurekalert, fotó: Unsplash/Catalin_Pop)

További cikkek a témában:

Egy svédországi hegy csúcsa minden évben két métert zsugorodik A Kebnekaise több mint húsz métert vesztett magasságából az olvadó jég miatt az 1990-es évek óta.  

"Vitán felül áll, hogy az emberiség hozzájárul a Föld felmelegedéséhez" - kiadták az IPCC legújabb tanulmányát a klímaváltozás állásáról A Föld hőmérséklete növekszik, az extrém időjárási események, főként a hőhullámok, biztosan gyakoribbá válnak, a hideg pedig ritkábban látott vendég lesz. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésének első, nem túl pozitív részlete figyelmeztetőként szolgál a világ kormányai számára a remények szerint.

Közelebb került az összeomláshoz az AMOC áramlatrendszer, ami Európát is fűti A nagy óceáni áramlatok a bolygó fűtő és hűtőrendszerei, és ha tönkretesszük őket, éppen az történik majd velünk, mintha a tél vagy nyár közepén megszűnne a hűtés vagy a fűtés a házunkban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.