Mit nézzünk, ha nem mehetünk sehova? Szilveszteri streaming-ajánló

2020 / 12 / 31 / Felkai Ádám
Mit nézzünk, ha nem mehetünk sehova? Szilveszteri streaming-ajánló
Bár idén nem nagyon lehet bulizni, de szerencsére erre találták fel a streaminget. Könyékig túrunk a legnagyobb hazai szolgáltatók kínálatában, hogy kiválogassuk a legjavát az elérhető tartalomnak. Megmutatjuk azt is, miként lehet online, barátokkal sorozatot nézni.

Gyerekoromban vadul lapozgattuk szilveszter tájékán a nagyon is analóg műsorújságot, hogy kiderüljön, a pár elérhető csatorna nem dob-e valami jobb filmet az ünnep örömére. A streaming megjelenésével ez persze már az őskor, és abból sem a pattintott változat – szóval most már mi állíthatjuk össze a szilveszteri tévékínálatot magunknak. A gondunk pedig épp az inverze annak, ami a nyolcvanas években jelentkezett a képernyős szórakozással kapcsolatban: egyszerűen könnyű elveszni a bőségben. Erre tekintettel állítottunk össze egy kisebb ajánlót (szigorúan nem a teljesség igényével), melybe a három (Amazon Prime, HBO GO, Netflix), Magyarországon hivatalosan is elérhető szolgáltató tékájából válogattunk. Törekedtünk a relatíve frissebb címekre, valamint arra, hogy a lehető legkülönbözőbb ízléseket lefedjük.

Amazon Prime

Az Amazon nagyjából ott tart, mint a Netflix a Kártyavár (House of Cards) sorozatának első és második évada körül. Azaz végre akad néhány saját zászlóshajó cím, de ezek azért még mindig el-eltűnnek a licencelt műsorok tengerében (igaz, ezek közül több csak itt érhető el hivatalosan, például a Törvény embere (Justified – Elmore Leonard írásaiból) című remek western-krimi mind a hat évada). Ám az Amazon amúgy is kifejezetten jó hely azoknak, akik szeretik a borzongást, a Bosch például a szolgáltató saját gyártású, elegáns történetvezetésű, sötétebb, de leglényegét tekintve klasszikus krimije, amelynek immár mind a hat évada elérhető. Krimit tekintve a szolgáltató egyik rejtett ékköve a Joe R. Lansdale regényeiből készült Hap and Leonard, amely kiforgatja a klasszikus krimis fordulatokat, sötét humorával és remek szereplőgárdájával pedig emlékezetes szórakozást nyújthat ennek a gyötrelmes évnek a végén.


Forrás: Amazon

Akinek a krimi nem elég véres, annak jó hír, hogy az Amazonon akad pár igen minőségi (valamint rendkívül félelmetes) horrorsorozat: a The Terror antológiasorozat, vagyis mind a két évad két teljesen más történetet dolgoz fel. Az első évad személyes kedvencem, ez őfelsége két rejtélyes mód szerencsétlenül járt felderítőhajójának, a Terror és az Erebus útját mutatja be. A másik horrorajánlat a NOS4A2, amely egy szokatlan vámpírtörténet, és ha valaki némileg felismerni vélné rajta Stephen King stílusjegyeit, az nem teljesen véletlen, mivel a kiindulásként szolgáló regényt a mester fia, Joe Hill (ez egy írói álnév amúgy) írta. Ha valaki Walking Dead rajongó, annak az eredeti sorozatra inkább emlékeztető Fear the Walking Dead ajánlható, illetve megpróbálkozhat még a pár hónapos The Walking Dead: World Beyond-dal, amely érdekesen építi tovább az univerzumot, de érezhetően inkább a kamaszoknak készült.

Az HMS Terror feltárása Őfelsége hajói, a Terror és az Erebus 1845-ben, a Franklin-expedíció keretében kutattak az északnyugati átjáró után. A járművek elakadtak a jégben, a legénység pedig kénytelen volt elhagyni azokat. Az eset később sokak fantáziáját beindította: Dan Simmons tollából regény született belőle, amit tavaly az AMC adaptált tévésorozatként. Kanadai régészeknek hála most megnézhetjük, miként fest a Terror ma a víz alatt.

Vígjáték, szatíra kategóriában is rejteget egy-két nagyágyút az Amazon. Ezek közül a legfrissebb a Truth Seekers, amely egy brit humorú horrorkomédia amolyan kétballábas szellemirtókról. Ebben végre ismét együtt játszik Nick Frost és Simon Pegg (igaz, utóbbi csak ritkán kerül elő), valamint Malcolm McDowell is emlékezetes alakítást nyújt. A The Boys sötét és véres szatíra a szuperhősökről, egyben ez az Amazon egyik legnagyobb, saját gyártású sikere. Ha viszont nevetni szeretünk, de a vért annyira nem csípjük, akkor ott a keserédes, instant klasszikussá vált Fleabag két évada, amit mintha csak szilveszterre terveztek volna. A nem szokványos sorozat egy fiatal angol nő útkeresését követi zseniális forgatókönyvvel, remekül megírt karakterekkel, és az egyik legjobb kis képernyős színészi játékkal. Ugyanígy, ha eddig kimaradt, a lehető legjobb év végi program ebben a helyzetben a Good Omens – Terry Pratchett és Neil Gaiman amolyan Ördögűző szatírájának (a regény nálunk Elveszett próféciák címen jelent meg) a sorozatverziója, amely a teljes könyvet lefedi.

Két nagyon menő, saját SF sorozatot is készít a szolgáltató, az egyik az The Expanse, amely valósághűen próbálja bemutatni az emberiség kirajzását a naprendszerbe, a másik pedig a The Tales from the Loop, ami Simon Stålenhag svéd művész különös képein alapul, és aminek létezik társásjáték feldolgozása is, amiről a lentebbi cikkben írtunk. Nem nagyon lehetett róla itthon hallani, de remek SF a félig rajzfilm (az élőszereplők lettek „átrajzfilmesítve” nagyjából mint a Kamera által homályosan című film esetén), az időutazást rendkívül személyes, intim történetként elmesélő, kiváló humorú, csavaros Undone.

Ha a gyerekműsorokra térünk át, akkor ezzel az amazon kicsit bajban van, és nem is csak a nálunk elérhető kínálat okán, hanem mert itt ütközik ki, hogy a szolgáltató esetén messze nem általános gyakorlat nem hogy a magyar nyelvű szinkron, de a felirat sem. Jó hír ugyanakkor, hogy az Amazon kifejezetten megkönnyíti azok dolgát, akik többedmagukkal, online élveznék a tartalmakat. A „Watch Party” funkció rögtön elérhető amint rákattintunk az epizódra. Egyetlen hátránya, hogy csak keresőben működik, vagyis sem televíziós, sem telefonos alkalmazáson nem. Akad pár megkötés is: Watch Party-ra 100 főt is meghívhatunk akár online, ám sajnos csak abból az országból, ahova az előfizetésünk szól (ennek logikus oka, hogy az elérhető tartalom régiónként eltérhet), illetve a vendégeknek is kell Prime előfizetéssel rendelkezniük.

HBO GO

Az HBO Go itthon elérhető változata elég fapados sajnos, ugyanakkor a tartalomkínálatra nem lehet panasz. Olyannyira, hogy míg az Amazon esetén régebbi címeket is kellett említenem, itt csak az idei megjelenések felrobbantanák a karakterszámot. Sőt kőkemény kihívás kiválasztani csak pár címet, amit ajánlanék az év végére, szóval tényleg inkább a legfrissebbekre szorítkoznék.

Az HBO-n minden van, krimi is, és a legutóbbi kiváló, mindössze hat epizódos sorozat a Tudhattad volna Nicole Kidmannel és Hugh Granttel. A zseniális, New York-i történet végig homályban tart, a kevés, de épp ezért akár egy nap alatt is lecsúsztatható hat epizód pedig tele van váratlan fordulattal. Muszáj itt megemlíteni Donald Sutherland alakítását. Akik viszont a kőkemény és véres realitást helyeznék előtérbe, azoknak a nápolyi bűnügyi szindikátust, a Camorrát bemutató Gomorra ajálnható. Ez utóbbi Roberto Saviano könyvéből készült, ahogy az idei Zérózérózéró első évada is. A Zéró már a bűnszervezetek globális kulisszájáról fest döbbenetes, és eléggé kiábrándító szemléletű freskót – tehát csak az üljön le elé, aki nem bánja, ha január elsejére az életkedve is elmegy. Felkerült a kínálatba a Bosszú csillaga harmadik évada is (ez amúgy máshol az Amazonon megy), ami egy kanadai modern, bűnügyi western, és nem igazán akad benne valódi értelemben vett jófiú – ám épp ez a különlegessége. Decemberben került fel az összes James Bond film (tehát a két nem-Eon film is) – szóval gyors autók, szép nők és magas élet vár mindazokra, akik ráugranak ezekre a mozi klasszikusokra. Akinek viszont ennyi már sok lenne Bondból, az csak az Oroszországból szeretettelt és a 2006-os Casino Royale-t nézze meg.

Horrorkülönlegesség a spanyol 30 ezüst, amely az igényes, európai horror és a guilty pleasure közt váltogat. Ennek már az első 10 perce is zseniális: egy nyugdíjas terminátor szétlő egy bankot, közben egy faluban egy tehén embergyereket szül. Öt epizód már nézhető, a két utolsó pedig január elején érkezik. Friss megjelenés a Lovecraft Country, amely Lovecraft klasszikus mitológiájának egyfajta újraértelmezése, és bár akadnak jó pillanatai, azért hajlamos ellaposodni. Ettől független Lovecraft-rajongók tehetnek vele egy próbát. SF-sorozat is akad: a nyár nagy meglepetése volt a Farkas gyermekei, amelyből két epizódot is Ridley Scott rendezett. A történet szerint két ateista android próbál gyarmatosítani egy idegen bolygót, miután a hívők és ateisták háborúja elpusztította a Földet. A fantasy rajongókat sem hagyták cserben: nem csak az összes Harry Potter érhető el (az ebben az univerzumban játszódó Legendás állatok-filmek is), de az HBO saját gyártású sorozata, Az Úr sötét anyagai (Phillip Pullman könyvtrilógiájából) is újabb évaddal bővült.

Komédiák tekintetében is van miből cseresznyézni: A Nagy Katalin: a kezdetek szándékosan anakronisztikus, de rendkívül szórakoztató kosztümös parádéként tálalja az egykorvolt cári udvar intrikáit. A John Wilson tanácsait (How to with John Wilson) pedig az összes GO-applikáció csúnyán elrejti, noha igazi ínyenc-csemege: rezzenéstelen humorral tálalt dokusorozat mindannyiunkról, átlagemberekről, és csetlés-botlásunkról a világban. Ez a két sorozat felhőtlen szórakozás lehet az év végére. Családi tartalomnak sincs híján a szolgáltató – és ami a legjobb: minden elérhető magyar nyelven, szinkronnal is. Már megtekinthető a 2014-es, kicsit újragondolt Tom és Jerry, emellett pedig a Disney-Pixar filmek java is. Ez utóbbi kapcsán azonban nem árt résen lenni, mert több mozi, például a Jégvarázs filmek is lassanként kikerülnek a kínálatból. Azonban a Star Wars: Klónok háborúja öt évada elé akár az egész család betelepedhet, és készülhet arra, amíg hivatalosan is nézhetjük az országban a The Mandalorian-t a Disney+ indulásakor.

Mint írtam, az HBO GO minden eszközön kicsit mezítlábas, így nem rendelkezik olyan dedikált watch party-funkcióval sem, mint az Amazon, tehát kénytelenek vagyunk külső programhoz folyamodni. Chrome bővítményként több lehetőség is szóba jön, de a legegyöntetűbben a Scenert ajánlják (itt érhető el). Előnye, hogy ingyenes, és nem csak az HBO, de a Netflix, sőt a Prime esetén is használható. Hátránya, hogy mindössze 10 nézőtársunk lehet az online térben (tehát a Prime esetén akkor már inkább az ő segédprogramjuk javasolt, ahol ugye ez a szám 100). Természetesen ez is csak számítógépes keresőben (egész pontosan Chrome-ban) működik, applikáción keresztül nem. Feltétel még az is, hogy a streamelt platformhoz mindenkinek saját előfizetéssel kell rendelkeznie.

Netflix

A Netflix elég komolyan hozzásimult a hazai piachoz, mióta megjelent nálunk. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyre több a szinkronizált tartalom (magyar felirat szinte mindenhez elérhető immár), de ráadásul felsorolják, hogy nálunk melyek a legnépszerűbb filmek és sorozatok. A hazai szívek lenyűgözésében pedig akad olyan sorozat, amely valóban bátran ajánlható. A The Queen's Gambit egy sakkbajnoknőről szól, illetve a sakkon keresztül az életről. Szinkron nincs, felirat van, Polgár Judit országában pedig ez egyenesen kötelező irodalom. A toplistát nálunk épp a Bridgerton vezeti, aminek magyar szinkronja is van. Ez (stílusában picit a fentebbi Nagy Katalinhoz hasonló) a könnyed, szórakoztató, kosztümös sorozat Shonda Rhimes (Botrány, A Grace klinika) produkciós vállalatának az alkotása. Kifejezetten szilveszteri kikapcsolódásként is fogyasztható. Gyerekeknek készült szuperhősfilm a We Can Be Heroes (szinkronos), de adott esetben az egész család is leülhet elé.

Tényleg minden korosztály megtalálja a számítását a Cobra Kai sorozatban, amely a Karate kölyök folytatása, és az eredeti filmek immár felnőtt szereplőit, valamint az ő gyerekeiket helyezi a középpontba. A nyolcvanas évek franchise-ainak a kihantolása ritkán vezet bármi jóhoz (másik ellenpélda erre a megállapításra a Netflixen és HBO GO-n egyaránt elérhető – de magyarul csak az utóbbin: Ash vs The Evil Dead, a Gonosz halott filmek sorozatváltozata), a Cobra Kai azonban mesterien, alázatosan, de nem kritika nélkül nyúl az alapműhöz. Két évad már lement, a harmadik pedig az ígértnél korábban – január elsején jön, tehát remek program, hogy ezzel pörögjünk át az óévből az újévbe. Elveszhetett a szem elől, meg kicsit fura a címe is, de a japán Alice in Borderland véres, érzelmes és remekül strukturált alternatív dimenziós-gyilkos túlélőjáték, nyolc feszült és feszes tempójú epizódban. Ha pedig már szóba került az ázsiai szigetország, élvezzük, hogy nem vagyunk amerikaiak, mert nálunk Amerikával ellentétben elérhető a Studio Ghibli összes filmje. Az olyan klasszikusok elé pedig, mint a Totoro, a Kiki – A boszorkányfutár, a Chihiro Szellemországban vagy A vándorló palota (és ezer más animációs film) kortól független bárki letelepedhet.


Forrás: Netflix

Ha pedig online néznénk másokkal a Netflixet, arra szintén a Scener lehet a legalkalmasabb.

(Borítókép: JGI/Jamie Grill/Getty Images)

További cikkek a Rakétán:

A tévézés jövője a tévézés múltja? Tévécsatornát indít a Netflix Franciaországban kezdik a kísérletezést.

Menjünk a Marsra és sírjunk közben sokat! A Netflix újabb Mars-expedíciós tudományos-nem-is-olyan-fantasztikus sorozatában több a dráma mint az akció, de ez nem baj.

Így lehet ingyen netflixezni, regisztráció nélkül Bátor lépésre szánták el magukat, hogy új előfizetőket szerezzenek.


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.