Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is

2024 / 04 / 15 / Bobák Zsófia
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.

Az Agility Robotics Digit nevű humanoidját az első, kifejezetten munkára alkalmas emberszerű, humán-centrikus gépként jellemzi, aminek feladata, hogy a hagyományos gyári robotoknál, például robotkaroknál vagy “végtagok” nélküli mobil robotoknál hatékonyabban segítse az emberek munkáját ipari környezetben vagy logisztikai feladatkörökben. Digit néhány példányát tavaly kezdték el használni az Amazon egyik raktárában, ahol főként dobozokat pakolnak és a termékeket tartalmazó ládák kiürítésében segítkeznek, hamarosan pedig ehhez hasonló munkát fognak végezni a Manhattan Associates vállalat szolgálatában is.

Az Agility Robotics bemutatója alapján a gépek működési köre még eléggé behatárolt és mozgásuk viszonylag lassúnak mondható, cserébe viszont, az emberekkel ellentétben, nem fáradnak el és nem terheli meg őket fizikailag az egész napos hajlongás, vagyis a kijelölt céljukat megfelelően tudják elvégezni. A cég nagy hangsúlyt helyez rá, hogy a humanoidok hasznosságát hirdesse és a tömeggyártásukat is tervezi, de nem az Agility Robotics az egyetlen gyártó, amely az emberszerű gépek fejlesztésében és alkalmazásában látja a jövőt. Többek között az 1X, az UBTECH Robotics, a Figure, a Tesla és az Apptronik is készít olyan emberszerű robotokat, amelyeket kifejezetten munkára szánnak, tehát a fejlesztésük célja nem egy hiperrealisztikus, de főként szórakoztató célokra alkalmas gép (mint például Ameca) létrehozása, hanem mechanikus munkások megalkotása. Hogy ezek a gépek milyen valódi hasznot jelenthetnek a cégek számára és tényleg olyan széles körben alkalmazzák-e majd őket az iparban és kereskedelemben, mint ahogy azt a gyártók vizionálják, az még egyelőre kérdéses, elvégre ezek a komplex robotok drágák és nem mindig elég ügyesek, gyorsak vagy önállóak, de két területen már kezd terjedni a humanoidok használatának szokása. Egyike ezeknek az áruforgalmazás terén a termékek, áruk pakolása, a másik az autóipar, ami régóta rendkívül robotizált területnek számít.

A NIO az év elején kezdte a Walker S tesztelését, a BMW és a Mercedes az elmúlt hónapokban jelentette be együttműködését különböző humanoidgyártókkal, akiknek robotjait tesztelési céllal alkalmazzák a gyáraikban - a Mercedes, a Financial Times március 15-ei hírei szerint éppen Magyarországon, Kecskeméten állítja szolgálatba a humanoidokat. Időközben pedig beállt a sorba még egy vállalat: a kanadai Magna Internationals, ami más cégek számára állít elő autóalkatrészeket és szereli össze a járműveket, a Sanctuary AI Phoenix robotját fogja alkalmazni a telephelyein egy friss megállapodás értelmében.

Magyarországon más jellegű, kevésbé emberszerű, de mégis humanoidként jellemzett robotokat más helyeken is használnak: a SoftBank Robotics népszerű Pepper robotja egy budapesti plázában végez recepciósi feladatokat, valamint szintén egy Pepper tavaly a bács-kiskuni önkormányzathoz is megérkezett, hogy rendezvények házigazdájaként szerepeljen.

(Fotó: Sanctuary AI)

A világ legfejlettebb robotja nem félelmet kelt az emberben, inkább szánalmat A barcelonai Mobil Világkiállításon személyesen is találkoztunk az Engineered Arts Ameca névre keresztelt robotjával, ami élőben is annyira emberi, mint a virálissá vált videókon.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.