Egy orvosnak hála, egyetlen lélegeztetőgéppel akár kilenc koronavírus beteg is ellátható

2020 / 03 / 28 / Justin Viktor
Egy orvosnak hála, egyetlen lélegeztetőgéppel akár kilenc koronavírus beteg is ellátható
Elon Musk is felfigyelt a kanadai orvosra, aki némi DIY beiktatásával átalakított egy lélegeztetőgépet, hogy akár kilenc beteget is kezelni lehessen vele.  

Az orvoslás története nagy részben azoknak a kreatív, cselekvő gyógyítóknak, és elszánt kutatóknak a története, akik nem hagyták, hogy a körülmények - legyenek azok bármilyen mostohák - föléjük kerekedjenek. Ezek az orvosok és feltalálók új utakat nyitottak meg, összefogást teremtettek, és kihozták a rendelkezésre álló eszközökből a maximumot. Dr. Alain Gauthier, az Ontario-i Perth és Smiths Falls Kerületi Kórház altatóorvosa is ilyen ember, és légzésmechanikai doktorátussal rendelkezik. A CBC News szerint Dr. Gauthier egy két másik Detroiti orvos által, 2006-ban készített YouTube-videóban talált rá az új ötletre.

Mivel több országban - beleértve az Egyesült Államokat is - nincs elegendő lélegeztetőgép a legrosszabb esetekhez, az orvosok folyamatosan keresik annak módját, hogyan tudnák a meglévő orvosi felszerelést több beteg számára működtetni.

A Canadian Press jelentése szerint a cél eléréséhez párosítani kell azokat a betegeket, akiknek tüdőmérete és tüdőkapacitása hasonló. Ezután több tömlőt rögzítenek ugyanahhoz az egy lélegeztetőgéphez, így az normális teljesítményének többszörösével működhet.

Dr. Gauthier elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a kórháza nem lesz képes biztosítani a szükséges számú lélegeztetőgépet a lakosság veszélyben lévő csoportja számára. "Egy ponton túl, lehetséges, hogy nem lesz más lehetőségünk, csak ez" - mondta el a CBC News-nak. 

"A választási lehetőség akár úgy is festhet majd: hagyjuk meghalni az embereket, vagy megadjuk nekik ezt az esélyt."

A Canadian Press szerint Dr. Gauthier azt mondta, hogy az ötletet már kipróbálták korábban is egyszer, a 2017-es Las Vegas-i tömegmészárlás áldozatainál. 

Kollégája, Alan Drummond, megosztotta az átalakított  lélegeztetőgépekről készült képeket, dicsérve Dr. Gauthier munkáját. 

"Tehát tíz perc alatt az egyik aneszteziológusunk (rekeszizom-működés PhD-vel), egyről kilencre növelte a vidéki kórházak lélegeztetőgép-kapacitását!!!"

- tweetelte. 

"Kérem, ossza meg pontosan, mit tett, így mi is megoszthatjuk és eljuthat a kórházakba és mindenhová!" írta egy Twitter-felhasználó. Még Elon Musk milliárdos, a Tesla és az SpaceX alapítója is kommentálta a dolgot: „Érdekes beszélgetés” - írta. 

alan drummond on Twitter

This is starting to get weird!

Az Egyesült Államokban a vállalatok megpróbálják felgyorsítani a lélegeztetőgépek gyártását, mivel a  koronavírus kitörése továbbra is az egészségügy bedöntésével fenyeget. Jelenleg az amerikai kórházakban körülbelül 170 000 lélegeztetőgép található, amelyeket szükség esetén üzembe lehet helyezni.

De az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának  2005. évi pandémiás terve szerint az országnak valószínűleg legalább 742 000-re lenne szüksége egy súlyos pandémiás forgatókönyvhöz.

A gyártók számos akadállyal néznek szembe, beleértve a források összegyűjtését, a szerződések hiányát és az ügynökségek, például az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága gyorsított jóváhagyásának biztosítását. És még abban az esetben is, ha ezeket a kérdéseket gyorsan meg lehetne oldani, a lélegeztetőgépek legalább 11 hónapig nem állnak rendelkezésre - legalábbis az MIT Technology Review szerint.

Magyarországon jelenleg 2560 lélegeztetőgép van, de folyamatosan rendelnek újabb készülékeket. Talán nálunk is érdemes lehet megfontolni és tervezni a hasonló kreatív kapacitásbővítéssel, hiszen már egyetlen gyógyult beteg, egyetlen élet megmentése is megérné.

(Forrás: DailyMail, CP24, InterestinEngineering képek: Twitter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.