Ízig-vérig ipari munkákra tervezték a világ első robbanásbiztos AR-szemüvegét

2022 / 05 / 19 / Palotai Nándor
Ízig-vérig ipari munkákra tervezték a világ első robbanásbiztos AR-szemüvegét
A munkavédelmi sisakra illeszthető szemüveg a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel, és még 5G-modullal is rendelkezik.

Már csaknem egy évtizede, hogy a nagyobb vállalatok komolyabban elkezdtek foglalkozni a kiterjesztett valóság témakörével, eddig azonban még nem tarolták le a piacot az okosszemüvegek, sőt; a 2013-ban kiadott Google Glass például csúnyán meg is bukott. Ez azonban nem tartja vissza a techcégeket attól, hogy ne próbáljanak meg előrukkolni a maguk egyedi okosszemüveg-variánsával. A Google és a Xiaomi is olyan szemüvegen dolgozik, mely bármilyen nyelvet képes lefordítani, az Apple egy végletekig letisztult dizájnt ígér, a Microsoft Hololens 2-t viszont már egy sebészeten is kipróbálták. Ezen felül még a Lenovo,az Oppo, illetve az indiai Nimo is dolgozik a saját AR-szemüvegén.

A civil szférába való beférkőzés mellett a gyártók az ipari szegmenst is megcélozták, már megszületett az első, kifejezetten veszélyes ipari környezetbe szánt AR-szemüveg is. A 2014-ben alapított, kiterjesztett valóságot használó eszközöket fejlesztő, kínai Rokid gyártotta le az első kifejezetten ipari körülményekre tervezett, robbanásbiztos minősítéssel is rendelkező, munkavédelmi sisakra is illeszthető AR-szemüvegét.

Az X-Craft névre keresztelt eszköz kamerával, fény- és távolságérzékelőkkel, valamint 5G wifi-modullal is rendelkezik, és egy Androidon alapuló, saját fejlesztésű operációs rendszert használ. Az eszköz 3 mikrofonnal is fel van szerelve, hogy valamilyen formában mindenképp kinyerhető legyen a viselő mondandója a környező zaj ellenére is. Ezt is, valamint az adatok automatikus frissítését és zajmentesítését is mesterséges intelligencia segíti.

A szemüveget egy 10000 mAh kapacitású akkumulátorral látták el, mely 8 órás folyamatos működést tesz lehetővé. Az AR-szemüveg fejpántjára tovább szerelékeket – például elemlámpát, vagy további érzékelőket, kamerákat – lehet elhelyezni. Az okosszemüveg IP66 szintű por- és vízállósággal rendelkezik, valamint a robbanásveszélyes közegben történő használatra való alkalmasságát illetően ATEX 1-es zónában is használható, azaz olyan helyen, ahol tartósan gyúlékony anyagok közt kell működnie. A gyártója szerint az AR-szemüveg az olaj- és gáziparban, erőművekben, vasúti- és légiközlekedési szektorban teljesíthet majd szolgálatot.

(Fotó: Rokid)

Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját A Facebook Reality Labs olyan karkötőn dolgozik, amivel ujjmozdulatokkal irányíthatnánk az okosszemüvegeket.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.