A világ leggazdagabb embere is beszállt a klímaváltozás elleni harcba

2020 / 02 / 18 / Bobák Áron
A világ leggazdagabb embere is beszállt a klímaváltozás elleni harcba
Jeff Bezos az Instagramon jelentett be, hogy létrehozta a Bezos Föld Alapot, ami tízmilliárd dollárral támogatja azokat, akik megpróbálnak tenni valamit a klímaváltozás ellen.

Az Amazon alapítójának a teljes vagyona a Forbes becslése szerint jelenleg 130,1 milliárd dollár, amivel messze ő a világ leggazdagabb embere. Nem csoda, hogy sokan kritizálták miatta, hogy nem adakozik eleget, hiszen amíg más szupergazdagok, például Bill Gates vagy Mark Zuckerberg a vagyonuk jelentős részét fordítják jótékony célra, a Gizmodo szerint Bezos eddigi legnagyvonalúbb adománya kétmilliárd dollár volt, amit a hajléktalan családok megsegítésére és oktatásra ajánlott fel. A világ öt leggazdagabb embere közül Bezos volt az egyetlen, aki nem csatlakozott a Bill Gates és Warren Buffet által létrehozott Giving Pledge-hez sem, aminek aláírói vállalják, hogy a vagyonunknak legalább a felét jótékony célokra fordítják.

Most viszont úgy tűnik, hogy Bezos megpróbálja kozmetikázni a nem túl fényes reputációját, hiszen tízmilliárd dollárból, vagyis a vagyonának igen jelentős részéből létrehozta a Bezos Föld Alapot, ami tízmilliárd dollárral támogat olyan kutatókat, aktivistákat, civil szervezeteket és másokat, akik megpróbálnak tenni a klímaváltozás ellen. Bezos a kezdeményezést egy Instagram-posztban jelentette be, amiben többek között ezt írta: "Megmenthetjük a Földet, de ez együttes fellépést igényel a nagyvállalatoktól, kisvállalatoktól, országoktól, globális szervezetektől és az emberektől is".

Jó, de nem elég

Bezos bejelentésére azonnal reagált az Amazon Employees for Climate Justice szervezet is, ami azokat az Amazon-dolgozókat tömöríti, akik szerint a cégnek többet kellene tennie a klímaváltozás megállításáért. Közleményükben üdvözölték a tulajdonos mostani döntését, ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy bőven lenne még tennivaló. Az Amazon Web Services például továbbra is együttműködik nagy gáz- és olajtársaságokkal, valamint arra is emlékeztettek, hogy a cég nemrég kirúgással fenyegette azokat az alkalmazottait, akik ezekről a problémákról beszélnek a sajtónak.

A Wired UK is azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy miközben Bezos felajánlása kétségkívül nagyvonalú, az általa alapított cégnek jókora felelőssége van a klímaváltozásban. Az Amazon az alkalmazottai nyomására tavaly szeptemberben adott ki egy részletes jelentést a vállalat ökológiai lábnyomáról, amiből kiderült, hogy

az Amazon 2018-ban 44,4 millió tonna szén-dioxidot juttatott a levegőbe, csaknem ugyanannyit, mint például Norvégia.

Az Amazon erre válaszul megalapította a Climate Pledge-et, amiben vállalták, hogy 2040-ig elérik a nettó karbonsemlegességet, habár jópár kritikusuk szerint ez még bőven nem elég. A Greenpace vizsgálata 2019-ben például arra jutott, hogy a cég virginiai adatközpontja, ami az Amazon felhőszolgáltatásának a gerincét biztosítja, mindössze az energiaigénye 12%-át fedezi megújuló energiából. Mindeközben más cégek az Amazonnál jóval nagyvonalúbb ígéreteket tettek, a Microsoft például azt is vállalta, hogy 2050-re minden légköri szennyezést eltávolítanak, amit a cég az 1975-ös alapítása óta okozott.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a világ széndioxid-kibocsátása 2019-ben is tovább emelkedett, szakértők szerint pedig még jónéhány évig fog is. A Wired szerint ez elsősorban nem technológiai kérdés, hiszen a lehetőség meglenne rá, hogy megvalósítsuk a teljes karbonsemlegességet, csupán a politikai akarat hiányzik mögüle. Így szerintük Bezos pénze akkor lenne a legjobb helyen, ha abból olyan politikusokat és lobbiszervezeteket támogatnának, amik hajlandóak tenni a klímaváltozás megállítása érdekében, valamint ha a szén-dioxidot elnyelő technológiák fejlesztésére fordítanák. Az Amazon amúgy éppen nemrég jelentette be, hogy Indiában, a világ egyik legszennyezettebb levegőjű országában tízezer elektromos riksát állítanak szolgálatba, globálisan pedig százezer elektromos teherautóval bővítik a flottájukat.

Jeff Bezost azért nem kell félteni, hiszen a The New York Times szerint a bejelentéssel szinte egyidőben 165 millió dollárért vásárolt magának házat a Los Angeleshez tartozó Beverly Hillsben, ami még a drága ingatlanjairól híres Kaliforniában is új rekordnak számít.

(Nyitókép: Getty)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.