Nyilvánosságra kerültek a SpaceX "csillagbázisának" részletes tervei

2021 / 03 / 09 / Bobák Áron
Nyilvánosságra kerültek a SpaceX
Elon Musk múlt héten jelentette be a Twitteren, hogy Starbase (azaz csillagbázis) néven egy új várost alapítana Texasban, ami magában foglalná a SpaceX főhadiszállásaként szolgáló Boca Chicát is. Bár hogy magát a várost hogyan képzelné el, egyelőre nem derült ki, a SpaceX által tervezett bővítések már nyilvánosan is elérhetőek az amerikai hadsereg mérnöki hadtestének (US Army Corps of Engineers) oldalán.

Ezekből kiderül, hogy a SpaceX jelentősen kibővítené a Boca Chica-i főhadiszállást, ami a jövőben már nem csak tesztekre szolgálna, de feltehetőleg elsősorban innen lőnék ki a Föld körüli pályára is a rakétákat. Az Ars Technica cikke szerint a tervekben két orbitális, valamint két szuborbitális indítóállás szerepel, amelyek közül jelenleg csak az egyik szuborbitális állás létezik. A Starbase-en emellett helyet kapna a már létező mellett egy további leszálló állomás is, két szerkezeti tesztállvány a Starshiphez és a Super Heavy hordozórakétához, és egy földi támogató berendezéseknek helyet adó épület.

A SpaceX Boca Chica-i bázisáról rendszeresen tudósító RGV Aerial Photoraphynak sikerült is megörökítenie az éppen épülő orbitális kilövőállást, a második képen pedig a jelenlegi bázis légifotójára illesztve láthatók a tervezett bővítések.

Az Ars Technica megjegyzi, hogy a SpaceX ezzel a beruházással jelentősen elkötelezné magát Texas mellett, hiszen a Starbase bővítése mellett nemrég vásároltak meg két használaton kívüli olajfúrótornyot is a Mexikói-öbölben, amelyek szintén kilövőállásként szolgálnának. A lap úgy számol, hogy a két szuborbitális kilövőállásra éppen azért lesz szüksége a SpaceX-nek, hogy a rakétáikat innen juttassák el az átalakított olajfúrotornyokra, ahonnan aztán tovább indulhatnak a Föld körüli utakra. A SpaceX-nek ezzel minimum négy kilövőállása lenne hamarosan, és mivel a cég nemrég kezdett bele egy újabb átalakításba a Kennedy Űrközpont általuk használt LC 39A kilövőállásán is, így feltételezhető, hogy onnan sem terveznek kiköltözni a közeljövőben.

A SpaceX-nek szüksége is lesz a megnövelt kapacitásokra, hiszen Musk korábban többször is elmondta, hogy a Mars kolonizálásához nagyjából ezer Csillaghajóra lenne szükség, amelyeket az indítási ablak rövidsége miatt gyors egymásutánban kéne elindítani a Mars felé. A SpaceX emellett rendszeresen szállít megrendelésre is különböző rakományokat az űrbe, egyre nagyobb sebességgel építik ki a Starlink műholdrendszert, és újfent már asztronautákat is fuvaroznak a Nemzetközi Űrállomásra, emellett pedig fontos szerepük lesz a NASA Artemis-projektjében is, szóval a következő években tényleg egyre sűrűbb lesz a program.

(Borítókép: Spacex/Flickr)

További cikkek a témában:

Harmadszorra már sikerült: egészben landolt a Mars-rakéta prototípusa A robbanás azért most sem maradt el.

A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra Jared Isaacmannak valahogy sikerült kibérelnie a SpaceX-től egy űrhajót, amivel októberben harmadmagával egy több napos túrát fog tenni a Föld körül. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelynek egyik résztvevője sem hivatásos űrhajós.

Elon Musk: Aki a Marsra megy, jó eséllyel meghal A SpaceX vezére a Humans to Mars online-konferencián beszélt arról, hogyan tervezi a Mars meghódítását, és hogy áll a SpaceX a felkészüléssel.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.