Az Oppo új technológiájával mindössze kilenc percbe telik feltölteni egy telefon akkumulátorát

2022 / 03 / 03 / Bobák Áron
Az Oppo új technológiájával mindössze kilenc percbe telik feltölteni egy telefon akkumulátorát
Az Oppo a február 28-án kezdődő Mobile World Congress technológiai kiállításon jelentette be az új, 240 wattos SuperVOOC töltési technológiáját, ami minden eddiginél nagyobb töltési teljesítményt ígér: egy 4500 milliamperórás akkumulátort például mindössze kilenc percbe telik teljesen feltölteni.

Hogy a 240 watt mennyire sok, az azonnal világosan látszik, ha összehasonlítjuk azzal, amilyen töltési teljesítményre a mai csúcstelefonok képesek: az iPhone 13-akat 23-27 wattal lehet tölteni, az új Samsung Galaxy S22 Ultra 45 wattos töltőt kapott, de még a jelenleg elérhető leggyorsabban tölthető telefont, a Xiaomi 11T Prót is csak 120 wattal lehet tölteni.

A demó alapján azt ugyan lehetetlen megmondani, hogy az Oppo által kifejlesztett technológia mennyire áll készen arra, hogy kereskedelmi forgalomban kapható telefonokban is megjelenjen, de a gyártó szerint az akkumulátor kapacitásának a csökkenésével nem lesz probléma: az Android Authority kérdésére az Oppo elmondta, hogy számos különböző megoldással csökkentették az akkumulátor degradációját, így többek között az akkumulátort, a töltőportot és az adaptert is ellátták túlterhelés elleni védelemmel. A cég szerint a 240 wattos töltéssel az akkumulátor 20%-ot veszít a kapacitásából 800 töltési ciklus alatt, ami megfelel a ma elterjedt ipari szabványnak.

A 9to5Google információi szerint a rendkívüli teljesítményt úgy sikerült elérni, hogy a technológia jóval magasabb feszültségen üzemel, mint az átlagos töltők: a 10 amperes áramerősség mellé 24 voltos feszültség társul, ami már a laptoptöltők képességeit súrolja. Az Oppo 13 hőmérsékletszenzorral szerelte fel az akkumulátort, emellett egy egyedi tervezésű chipet is készítettek, ami kifejezetten az akkumulátor biztonságos töltéséért felel.

Nyolc perc alatt tölti fel a telefont a Xiaomi új töltési technológiája Azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy ezt mikor látjuk viszont kereskedelmi forgalomban kapható telefonokban is.

A 800 töltési ciklus után várható 80%-os kapacitás valóban a legelterjedtebb szabványnak számít a mai telefonok között, többek között a Xiaomi is ilyen mértékű degradációt ígér a 11T Prónál. Ugyanakkor az is igaz, hogy az Oppónak már ezt is sikerült meghaladnia a 150 wattos SuperVOOC-kal, aminél 1600 töltési ciklus után ígérik az akkumulátor kapacitásának ugyanilyen szintű visszaesését. Ez a töltési technológia a hírek szerint már az idei év első felében megtalálható lesz néhány Oppo telefonban, és a szintén a BBK Electronicshoz tartozó OnePlus készülékeiben is.

Hogy a 240 wattos töltéssel mikor találkozhatunk először kereskedelmi forgalomban, azt egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre az nyilvánvaló, hogy a kínai telefonok töltési sebessége a közeljövőben is rendületlenül fog fejlődni. Ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly a Xiaomi is bemutatott egy olyan új töltési technológiát, amellyel 200 wattos teljesítménnyel tölthetők a telefonok. Bár az ő demójukban a készüléket mindössze 8 perc alatt töltötték fel, azt hozzá kell tenni, hogy a Xiaomi valamivel kisebb, 4000 milliamperórás kapacitású akkumulátorral demonstrálta a technológia képességeit, így minden bizonnyal ezért voltak gyorsabbak, mint az Oppo.

A Kínában a második és harmadik legnagyobb gyártónak számító Oppo és Xiaomi nem csak a vezetékes töltés fejlesztésében folytat egymással külön versenyt, utcahosszal előzve minden konkurenst, de könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a vezeték nélküli töltési technológiában is új frontot nyitnak: a tavalyi évben mindkét gyártó bejelentette, hogy olyan vezeték nélküli technológiát fejlesztenek, amelynek segítségével a telefonok (és adott esetben más elektronikus készülékek) akár nagyobb távolságból is tölthetőek, így akár a zsebünkben lévő mobilt is fel tudják tölteni, ha a közelükben állunk.

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.