A Huawei megtalálhatta a megoldást az amerikai embargó megkerülésére

2021 / 11 / 16 / Bobák Áron
A Huawei megtalálhatta a megoldást az amerikai embargó megkerülésére
A Honor kiemelkedő eredményei láttán a kínai gyártó állítólag elgondolkodott a telefonjai licencelésén.

A Bloomberg adott róla hírt, hogy iparági források szerint a Huawei arra készül, hogy más gyártóknak licencelje a telefonjait, így a kínai vállalat által tervezett készülékek gyártása és forgalmazása partnercégekhez kerülhetne át. A lap szerint a gyártó az állami kézben levő PTAC telekommunikációs cég egyik alvállalatával, az Xnovával, valamint a TD Tech-kel folytat megbeszéléseket.

Egy ilyen megállapodás értelemszerűen azt jelentené, hogy a készülékek nem Huawei márkanéven kerülnének piacra, ugyanakkor az így legyártott telefonok mentesülnének az amerikai kormány által a Huaweire kivetett kereskedelmi embargó alól. A lap értesülései szerint a vállalat mérnökei már el is kezdték újratervezni a Huawei telefonjait, hogy az eredetileg a saját gyártású Kirin-processzorhoz tervezett készülékek Snapdragon vagy MediaTek chipekkel is felszerelhetők legyenek.

A Huawei számára nem lenne teljesen újdonság, hogy a telefonjaik más márkanéven jelenjenek meg, a 2010-es évek elején például Magyarországon is lehetett kapni olyan Vodafone márkájú telefonokat, amelyeket a kínai vállalat gyártott le a szolgáltatónak, és ugyanez volt a helyzet a 2015-ben bemutatott Nexus 6P-vel is, amely a Google megrendelésére készült el. A helyzet most annyiban más, hogy míg a fenti telefonokat a Huawei is gyártotta le, addig a feltételezett megállapodás értelmében a jövőben csak tervezőként vennének részt a mobilok készítésében.

Bár az USA kereskedelmi minisztériumának különleges engedélye alapján a Huawei idén bemutathatta az első Snapdragon-processzorral ellátott telefonjait, ám az engedély értelmében a Qualcomm csak 5G nélküli chipeket adhat el a kínai vállalatnak, amely komoly versenyhátrányba hozza a nyugati piacon a Google-szolgáltatások (GMS) hiánya miatt egyébként is egyre kevésbé népszerű gyártót. Hogy a Huawei számára ez mennyire nem optimális, arra alig egy hónapja láthattunk példát, amikor a Huawei és korábbi leányvállalata, a Honor egy hét eltéréssel mutatták be Európában gyakorlatilag ugyanazt a telefont, ám míg a Huawei Nova 9 GMS és 5G-adatkapcsolat nélkül került forgalomba, addig a Honor 50-ben ezek a funkciók már megtalálhatóak.

A Bloomberg értesülései szerint a Huawei éppen a Honor sikerei láttán gondolkodott el a licencelés lehetőségén. A kínai gyártó tavaly novemberben vált meg a leányvállalatától, amely így a kereskedelmi embargó alól is felszabadult, az idei harmadik negyedévben pedig már a Xiaomit is megelőzve a harmadik legtöbb telefont adták el Kínában. A Huaweit ezzel szemben az amerikai szankciók mostanra jelentősen kivéreztették, Kínában egy év alatt 30-ról 8%-ra esett vissza a piaci részesedésük, Európában pedig gyakorlatilag eltűntek a térképről.

(Borítókép: Xing Yun / Costfoto/Barcroft Media via Getty Images)

További cikkek a témában:

Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS A Huawei nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntöttek, hogy a HarmonyOS-t telefonokra is elérhetővé teszik, de hogy mekkora szeletet hasíthatnak ki a Google tortájából, az nem csak rajtuk múlik.

Milyen lenne az élet Google nélkül? Nem tudjuk! Milyen esélyei vannak egy telefonnak 2020-ban, amin nincs se Google Play, se Gmail, se Google Maps? Adtunk neki egy esélyt, hogy kiderítsük.

Óriási az Apple előnye a prémium okostelefonok piacán Bár az Apple globálisan már csak a harmadik legnagyobb gyártó a Samsung és a Xiaomi mögött, a 400 dollár feletti telefonok szegmensében továbbra sincs vetélytársuk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.