A Huawei megtalálhatta a megoldást az amerikai embargó megkerülésére

2021 / 11 / 16 / Bobák Áron
A Huawei megtalálhatta a megoldást az amerikai embargó megkerülésére
A Honor kiemelkedő eredményei láttán a kínai gyártó állítólag elgondolkodott a telefonjai licencelésén.

A Bloomberg adott róla hírt, hogy iparági források szerint a Huawei arra készül, hogy más gyártóknak licencelje a telefonjait, így a kínai vállalat által tervezett készülékek gyártása és forgalmazása partnercégekhez kerülhetne át. A lap szerint a gyártó az állami kézben levő PTAC telekommunikációs cég egyik alvállalatával, az Xnovával, valamint a TD Tech-kel folytat megbeszéléseket.

Egy ilyen megállapodás értelemszerűen azt jelentené, hogy a készülékek nem Huawei márkanéven kerülnének piacra, ugyanakkor az így legyártott telefonok mentesülnének az amerikai kormány által a Huaweire kivetett kereskedelmi embargó alól. A lap értesülései szerint a vállalat mérnökei már el is kezdték újratervezni a Huawei telefonjait, hogy az eredetileg a saját gyártású Kirin-processzorhoz tervezett készülékek Snapdragon vagy MediaTek chipekkel is felszerelhetők legyenek.

A Huawei számára nem lenne teljesen újdonság, hogy a telefonjaik más márkanéven jelenjenek meg, a 2010-es évek elején például Magyarországon is lehetett kapni olyan Vodafone márkájú telefonokat, amelyeket a kínai vállalat gyártott le a szolgáltatónak, és ugyanez volt a helyzet a 2015-ben bemutatott Nexus 6P-vel is, amely a Google megrendelésére készült el. A helyzet most annyiban más, hogy míg a fenti telefonokat a Huawei is gyártotta le, addig a feltételezett megállapodás értelmében a jövőben csak tervezőként vennének részt a mobilok készítésében.

Bár az USA kereskedelmi minisztériumának különleges engedélye alapján a Huawei idén bemutathatta az első Snapdragon-processzorral ellátott telefonjait, ám az engedély értelmében a Qualcomm csak 5G nélküli chipeket adhat el a kínai vállalatnak, amely komoly versenyhátrányba hozza a nyugati piacon a Google-szolgáltatások (GMS) hiánya miatt egyébként is egyre kevésbé népszerű gyártót. Hogy a Huawei számára ez mennyire nem optimális, arra alig egy hónapja láthattunk példát, amikor a Huawei és korábbi leányvállalata, a Honor egy hét eltéréssel mutatták be Európában gyakorlatilag ugyanazt a telefont, ám míg a Huawei Nova 9 GMS és 5G-adatkapcsolat nélkül került forgalomba, addig a Honor 50-ben ezek a funkciók már megtalálhatóak.

A Bloomberg értesülései szerint a Huawei éppen a Honor sikerei láttán gondolkodott el a licencelés lehetőségén. A kínai gyártó tavaly novemberben vált meg a leányvállalatától, amely így a kereskedelmi embargó alól is felszabadult, az idei harmadik negyedévben pedig már a Xiaomit is megelőzve a harmadik legtöbb telefont adták el Kínában. A Huaweit ezzel szemben az amerikai szankciók mostanra jelentősen kivéreztették, Kínában egy év alatt 30-ról 8%-ra esett vissza a piaci részesedésük, Európában pedig gyakorlatilag eltűntek a térképről.

(Borítókép: Xing Yun / Costfoto/Barcroft Media via Getty Images)

További cikkek a témában:

Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS A Huawei nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntöttek, hogy a HarmonyOS-t telefonokra is elérhetővé teszik, de hogy mekkora szeletet hasíthatnak ki a Google tortájából, az nem csak rajtuk múlik.

Milyen lenne az élet Google nélkül? Nem tudjuk! Milyen esélyei vannak egy telefonnak 2020-ban, amin nincs se Google Play, se Gmail, se Google Maps? Adtunk neki egy esélyt, hogy kiderítsük.

Óriási az Apple előnye a prémium okostelefonok piacán Bár az Apple globálisan már csak a harmadik legnagyobb gyártó a Samsung és a Xiaomi mögött, a 400 dollár feletti telefonok szegmensében továbbra sincs vetélytársuk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.