Ekkorák egymáshoz képest az eddig megépült és a közeljövőben tervezett űrállomások

2022 / 09 / 23 / Bobák Áron
Ekkorák egymáshoz képest az eddig megépült és a közeljövőben tervezett űrállomások
1971 óta összesen 14 űrállomást bocsátottak fel a Föld körüli pályára, de ha minden igaz, az évtized végéig a lista jelentősen tovább bővül. A Real Space Youtube-csatorna által készített videó nem csak számba veszi az eddig elkészült összes valamint a tervezett űrállomást, de azt is megmutatja, hogyan viszonyulnak egymáshoz méretarányosan.

A videó az 1971 áprilisában pályára állított Szaljut-1-gyel indul és egészen a kínai űrügynökség által tavaly felbocsátott Tienkungig veszi számba az űrállomásokat, amelyek között akad néhány kivétel is: a másodikként bemutatott DOS-2 űrállomás például soha nem érte el a Föld körüli pályát, hiszen a gyorsítórakéta hibájából fakadóan az indítást követően az óceánba zuhant, míg az Apollo-Szojuz űrállomást az angol Wikipedia nem is tartja számon az űrállomások között. Utóbbi úgy jött létre, hogy 1975 júliusában a hidegháborús enyhülés jeleként egy Apollo parancsnoki modul összekapcsolódott egy Szojuz 7K-TM űrhajóval, majd 44 órán keresztül keringtek együtt a Föld körül.

A videó ezek után rátér az egyelőre még csak tervezett űrállomásokra, amelyek közül a készítők már kicsit önhatalmúlag válogattak, vélhetőleg főként a megvalósulás esélyét valamint a projekt látványosságát tartva szem előtt. Így történhetett meg, hogy a NASA által finanszírozott három privát űrállomás közül például csak kettő, a Blue Origin és a Sierra Space által tervezett Orbital Reef valamint a Nanoracks Starlabje került be a videóba, a Northrop Grumman és a Dynetics űrállomása viszont kimaradt, erről ugyanis egyelőre nagyon keveset lehet csak tudni.

A leendő űrállomások között ezeken kívül láthatjuk még az Axiom Stationt, az orosz űrállomást és az Artemis-programban kulcsszerepet játszó Lunar Gatewayt is, ami az első olyan űrállomás lesz, ami nem a Föld, hanem a Hold körül kering. A két legizgalmasabb projekt viszont egyértelműen az Orbital Assembly Corporationhöz köthető, akik a 2030-as évekre Voyager Station néven építenének fel egy a korábbi űrállomásokhoz képest hatalmas, akár 400 fő befogádására is alkalmas, mesterséges gravitációval ellátott "űrhotelt", aminek a Pioneer Station néven épülő mintaprojektje a tervek szerint már az évtized közepére megvalósulhat.

(Borítókép: Real Space)

A második MIR űrállomás rejtélyes története Tudtad, hogy kettő volt? És hogy az egyik még mindig megvan?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.