Jövőre már szexuális beállítottság és politikai meggyőződés szerint sem lehet hirdetéseket közzétenni a Facebook-felhasználóknak

2021 / 11 / 10 / Bobák Áron
Jövőre már szexuális beállítottság és politikai meggyőződés szerint sem lehet hirdetéseket közzétenni a Facebook-felhasználóknak
A Meta kedden jelentette be, hogy megszüntet több tízezer hirdetési kategóriát, így 2022. január 19-től többek között etnikai hovatartozás, szexuális beállítottság, politikai és vallási meggyőződés és egészségi állapot szerinti csoportosítás szerint sem lehet majd célzott hirdetéseket feladni az eszközeikkel.

A Meta összesen több tízezer célzási kategóriát von ki a forgalomból, amely érinti a Facebookot, az Instagramot, a Messengert és minden olyan alkalmazást, ami a Meta hirdetési eszközeit használja a célközönsége elérésére. A vállalat szerint a változtatás célja, hogy a hirdetők kevésbé tudjanak visszaélni a célcsoportok szerinti szűrés lehetőségével.

A Facebookot az elmúlt években számos kritika érte amiatt, hogy a hirdetési eszközeik erősítik a diszkriminációt és hátrányosan hatnak bizonyos társadalmi csoportokra. 2019-ben az amerikai Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztérium pert is indított a vállalat ellen, miután megállapították, hogy a célzott hirdetések segítségével az ingatlantulajdonosoknak lehetőségük nyílt arra, hogy etnikum, nemzetiség és vallás szerint korlátozzák, hogy ki láthatja a hirdetéseiket. Ugyanebben az évben derült ki az is, hogy számos cég több amerikai törvényt is megsértve élt vissza a Facebook hirdetési rendszerével, amikor olyan álláshirdetéseket adtak fel, amelyek kizárólag fiatalabb férfiak hírfolyamában jelentek meg, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a nőket és az idősebb munkavállalókat. 2017-ben a Pro Publica leplezte le, hogy az algoritmus által létrehozott hirdetési kategóriáknál olyan érdeklődési körök alapján is lehet célzott hirdetést feladni, amik az antiszemitizmushoz kapcsolódnak, amire válaszul a Facebook 2018-ban mintegy ötezer hirdetési kategóriát törölt a rendszerből. A legutóbbi botrány a cég hirdetési rendszerével kapcsolatban idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Kapitólium ostroma idején a Facebook algoritmusa olyan hirdetéseket jelentetett meg kifejezetten szélsőjobboldali felhasználóknak, amelyekben többek között testpáncélokat, fegyverkiegészítőket reklámoztak.

Megszűnik az arcfelismerés a Facebookon, heteken belül törlik a világ legnagyobb arcadatbázisát A következő hetekben több mint egymilliárd felhasználó adatait fogják törölni, de a közösségi oldal szerint lesznek negatív következményei is a több mint tíz éve bevezetett funkció megszüntetésének.

A célzási lehetőségek megnyirbálása ezzel együtt is egy nagyon komoly érvágás a Metának: a cég (még Facebookként) 2020-ban mintegy 86 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, a Statista adatai szerint pedig ennek 98%-a a hirdetési bevételekből származott. A Facebook a felhasználókról gyűjtött adatok és a rendkívül fejlett algoritmusai segítségével az elmúlt években egy példátlanul hatékonyan működő hirdetési rendszert alkotott meg, amelynek segítségével a hirdetők jóval eredményesebben tudják elérni a célcsoportokat. A Facebookot ennek következtében sok kritika érte amiatt is, hogy elszívja a hirdetési pénzeket más területekről, így többek között a hagyományos online médiától is.

A The New York Times szerint a Meta mostani döntését elsősorban éppen amiatt kritizálják a republikánusok és a demokraták is, hogy véleményük szerint az főként a kisebb, szűkösebb anyagi lehetőségekkel rendelkező vállalatokat érinti majd hátrányosan. "Ez a döntés káros a nonprofit és közérdekű hirdetőkre nézve, és kevesebb jótékonysági adományt, korlátozott nyilvános vitát és kevésbé tájékozott nyilvánosságot fog eredményezni" - mondta például Reid Vineis, a republikánusokkal együttműködő Majority Strategies digitális hirdetésvásárló cég alelnöke. Az amerikai Kongresszusban az elmúlt években számtalanszor volt napirenden a Facebook, de a képviselők és jogvédők eddig rendszerint azt tették szóvá, hogy a közösségi oldal túl sok információt gyűjt be a felhasználókról, amit a hirdetési bevételek formájában kvázi eladnak a hirdetőknek.

Graham Mudd, a Meta termékmarketingért felelős alelnöke sietett leszögezni, hogy a cég továbbra is hisz a személyre szabott hirdetésekben, így a célzott hirdetések lehetősége a jövőben is meg fog maradni. Hogy pontosan mi változik, az biztosan csak január 19-e után derül majd ki, de a hirdetők várhatóan továbbra is több tízezer hirdetési kategóriából válogathatnak majd, így a pesszimisták szerint a fenti problémákból semmi sem fog megoldódni, legfeljebb egy kicsit nehezebb lesz diszkriminálni az egyes csoportokat.

Amióta Mark Zuckerberg október végén bejelentette, hogy a Facebookot (mint vállalatot) Metára nevezik át, ez már a második nagy horderejű bejelentés volt. Alig egy hete Jerome Pesenti, a Meta mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a közösségi oldalon hamarosan megszüntetik az arcfelismerést, az ehhez kapcsolódó, több mint egymilliárd arcadatot tartalmazó adatbázist pedig ezzel együtt törlik.

(The New York Times, Gizmodo, Borítókép: Chesnot/Getty Images)

További cikkek a témában:

Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt Frances Haugen korábban felvállalta, hogy ő szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Most komoly vádakat fogalmazott meg a meghallgatásán.

El akarták titkolni, végül mégis közzétette a Facebook, mik voltak idén év elején a legnépszerűbb tartalmak az oldalon A közösségi oldal idén első alkalommal tett közzé úgynevezett átláthatósági jelentést, amiben megosztották, hogy az amerikai felhasználók körében mely Facebookon közzétett linkek, oldalak, domainek és posztok voltak a legnépszerűbbek, azaz mit láttak a legtöbben.

Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától Az első adatok szerint a felhasználóknak mindössze 13%-a engedélyezte, hogy az alkalmazások adatokat gyűjtsenek a tevékenységükről.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.