Kitiltják az orosz tudósokat a CERN újonnan induló kutatásaiból

2022 / 03 / 09 / Palotai Nándor
Kitiltják az orosz tudósokat a CERN újonnan induló kutatásaiból
Hiába ítélték el az Ukrajna elleni agressziót orosz tudósok, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tanácsa úgy határozott, hogy az ukrajnai helyzet miatt az újonnan induló kutatási projektekben már nem vehetnek részt.

Csaknem hetven éve, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN megalakult. A nemzetközi szervezet még a hidegháború legsötétebb napjaiban is kitartott, azonban a február 24-én kirobban orosz-ukrán háború évtizedek óta nem látott feszültségekkel terheli az együttműködést – számolt be róla a Gizmodo.

A CERN-nek dolgozó ukrán tudósok a napokban már felszólították a szervezetet, hogy zárják ki Oroszországot és az orosz tudósokat a közös munkából. A nagyjából 12 000 kutatót számláló CERN tudósai közül nagyjából 40 szakember ukrán, míg az orosz tudósok száma több mint 1000, azaz nagyjából a CERN összes kutatójának a 8%-át teszik ki. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Ukrajna a CERN társult tagja, ami azt jelenti, hogy bár nincs képviselői a tanácsban, fizet tagdíjat. Oroszország ellenben – hasonlóan az Egyesült Államokhoz – csupán megfigyelő nemzet, amely nem fizet semmilyen tagdíjat, ugyanakkor jelentősen hozzájárul bizonyos kísérletekhez.


Fabiola Gianotti, a CERN főigazgatója kíséri DImitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt és delegációját a Nagy Hadronütköztető (LHC) épületében, 2019. június 10-én. (Fotó: TASS via Getty Images)

A CERN-nek dolgozó orosz tudósok március negyedikén kiadtak közösen egy nyílt levelet, melyben kifejezik együttérzésüket Ukrajnával, továbbá elítélik az orosz agressziót, azonban úgy tűnik, hogy ez nem talált megértő fülekre a szövetségben: a CERN tanácsa ugyanis úgy határozott, hogy Oroszországot és az orosz tudósokat szankcionálni kell. A CERN tanácsa úgy határozott, hogy

  • a CERN támogatni fogja az ukrán kutatókat és kutatásokat a nagyenergiájú fizika területén;

  • az Orosz Föderáció megfigyelői státuszát további értesítésig felfüggesztik;

  • a CERN nem fog a továbbiakban újabb kutatásokat elkezdeni orosz kutatók részvételével;

  • a jelenleg tartó közös kutatásokat azonban még nem függesztik fel.

A szervezet tanácsa, a CERN Council az együttműködés 23 tagállamából delegált két-két küldöttből áll. Oroszország egyike volt annak az öt entitásnak, amelyek megfigyelői státuszúak voltak a CERN-ben, az Egyesült Államok, Japán, az Európai Unió, a Joint Institute for Nuclear Research (amely Oroszországban van) valamint az UNESCO mellett.

A tudományos élet is megszenvedi a háborút

Az orosz-ukrán háborúnak az emberi áldozatokon túl több tudományos program és együttműködés is kárát látta: napokkal a háború kezdete után hazarendelték az orosz személyzetet a francia Guyanában található európai űrkikötőből; veszélybe került a Nemzetközi Űrállomás is, melynek a lezuhanását, illetve a darabokra szedését is belengette már a Roszkozmosz, továbbá az ExoMars-küldetés is minimum két évet fog késni a konfliktus miatt. Ezen kívül leállították az egyik legfejlettebb röntgenteleszkóp működését is. A háború elhúzódását maga az űrutazás egésze is megszenvedheti – erről egy korábbi cikkünkben már bővebben is írtunk.

Az ukrajnai háború hatása az űrutazásra A Nemzetközi Űrállomás sorsa többé-kevésbé stabilnak látszik, de ezen kívül is rengeteg az összefonódás Oroszország és akár amerikai magánvállalatok között. Mit hozhat a jövő, ha a kapcsolatok végérvényesen megromlanak?

Az orosz támadást követő szankciók mértékében azonban korántsem teljes az egyetértés: míg a tech-cégek és a közösségi oldalak, valamint egyes pénzügyi szolgáltatók is egy emberként léptek fel és szankcionálták az orosz felhasználóikat, a nagyobb kriptotőzsdék közül azonban páran megtagadták a kollektív szankciók bevezetését, mivel szerintük ezekkel olyan orosz embereket is büntetnek, akik nemhogy nem választották Putyint, de ugyanúgy ellen vannak a politikájának és a háborúnak, mint sokan mások. Azt is érdemes megjegyezni, hogy jelenleg Oroszországot annyi informatikai cég bojkottálja, hogy már fontolóra vették a kalózszoftverek legalizálását is.

(Fotó: Getty Images)

Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események Oroszország csütörtök reggel megtámadta Ukrajnát, a Live Universal Awareness Mapen pedig közel valós időben követhető, hogy mi történik az országban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.