Már bitcoinnal is fizethetünk Twitteren és Jack Mallers szerint ez sokkal nagyobb dolog, mint amilyennek elsőre tűnik

2021 / 09 / 27 / Bobák Zsófia
Már bitcoinnal is fizethetünk Twitteren és Jack Mallers szerint ez sokkal nagyobb dolog, mint amilyennek elsőre tűnik
Jack Mallers annak a fizetési alkalmazásnak a készítője, amelyik segítségével El Salvadorban hivatalos fizetőeszközzé tették a bitcoint és amellyel most már a Twitteren is küldhetünk és fogadhatunk kriptovalutás borravalót. A funkció egyelőre csak az Egyesült Államokban és El Salvadorban működik, de később kiterjesztik az elérhetőségét.

A Twitter már korábban bevezette a Tip Jar-t, amellyel kifejezhetjük a tetszésünket egy-egy tweet, illetve szerzője felé, de egészen eddig csak arra volt lehetőség, hogy valamely szolgáltatón keresztül (például a PayPal, a Venmo, a Patreon vagy a Cash App) fiat pénzben utaljuk az összeget, a kriptopénzek küldését nem tette lehetővé a funkció. Három napja azonban változott a helyzet, a Twitter bejelentette, hogy már a bitcoinos fizetési lehetőség is elérhető, vagyis aki inkább a kriptovalutákat szereti használni a hagyományos pénzek helyett, annak most már a közösségi média oldalon sem kell nélkülöznie az ehhez alkalmas platformot.

A kriptós átutalás azonban egyelőre nagyon szűkre szabott környezetben valósul csak meg: egyrészt csak a bitcoinnal való fizetést lehet választani, más kriptopénzeket nem, másrészt csak a Strike-on keresztül lehet utalni, és ami a legfontosabb és egyelőre a legnagyobb hátráltató tényező, hogy csak az Egyesült Államokban (kivéve, valamilyen oknál fogva, Hawaiit és New Yorkot) és El Salvadorban működik a rendszer, ott is csak iOS-en. Ez azonban nem jelentett problémát Jack Mallersnek, aki videón mutatta be, hogyan küldött barátjának 10 dollárnyi borravalót a Twitteren az El Salvador-i San Salvadorba chicagói otthonából, amiből aztán a helyi Starbucksban rögtön kávét lehetett vásárolni, mivel El Salvadorban már minden szolgáltató köteles bitcoint is elfogadni fizetés gyanánt.

Jack Mallers annak a cégnek, a Zapnek az alapítója, amely létrehozta a Strike fizetési alkalmazást és amely a Lightning Networkön keresztül bitcoinos átutalásra is lehetőséget nyújt. A Strike segített El Salvadorban a kormánynak abban, hogy lehetőleg zökkenőmentesen sikerüljön bevezetni az új rendszert, amelynek értelmében már a bitcoint is hivatalos fizetőeszközi státuszt kapott, és most a Strike segít a Twitternek is, hogy megvalósuljon a kriptopénzes átutalási funkció. Mallers Mediumon közzétett posztja szerint a Strike és a Twitter társulása nagyobb szó, mint amilyennek elsőre tűnik, mivel nem csak egy új platformon keresztüli fizetési lehetőségről van szó, hanem egy hatalmas lépésről a bitcoin globális terjedésének tekintetében. Szerinte, ugyanúgy, mint ahogy az internet megjelenése tette lehetővé annak idején a mindenki számára elérhető, nyílt hálózaton zajló kommunikációt az elszeparált, zárt platformokon való információcsere helyett, most a bitcoinnal nyílik meg az út afelé, hogy a hagyományos, zárt, drága, helyi hálózatokat egy sokkal nyíltabb, globális pénzügyi protokoll cserélje fel.

"Amit az internet tett a globális kommunikáció érdekében, azt a bitcoin és a Lightning Network teszi a pénz érdekében."

- mondja Mallers.

A szavaiban lehet talán némi túlzás, ha azt nézzük, hogy egyelőre még meglehetősen kevés szolgáltató engedi a kriptopénzes fizetést a vásárlók/felhasználók számára, ezért a rendszer még közel sincs ahhoz hogy felváltsa a hagyományos pénzeket, valamint kormányok és nagyhatalmak is rendre akadályokat gördítenek a működésének útjába, de tény, hogy sokak számára lehet vonzó a kriptovaluták ígérete: a szabadabb, bankok által levont díjak nélküli fizetési mód és persze a meggazdagodás esélye, amennyiben nem lefelé, hanem felfelé mozog a kriptopénz árfolyama.

A Twitter bitcoinnal való kapcsolata egyébként nem újkeletű, mivel Jack Dorsey, a cég vezérigazgatója nagy híve a bitcoinnak, olyannyira, hogy a szintén általa alapított Square fizetési platform 170 millió dollár értékű kriptovalutát vásárolt az év során, valamint Dorsey személyesen a bitcoin bányászatba is belevágott augusztusban.

A Twitter újítása egyelőre még kevés emberhez ér el és kérdés, hogy mennyien élnek majd ezzel a fizetési lehetőséggel, mivel a fizetős Twitter funkciók is csak mostanában kerültek bevezetésre, de mindenesetre hamarosan már szélesebb körben is elérhető lesz a Tip funkción belül a bitcoinos fizetési lehetőség. Ezt tehát a Strike-on keresztül lehet (majd) használni, ehhez fel kell iratkozni az alkalmazásra, majd a Strike profilban megadott névvel tudunk bitcoint fogadni.

(Coinbase)

További cikkek a témában:

Horvát benzinkutakon már lehet Bitcoinnal és Ethereummal fizetni A MOL-csoport egyik tagjának, a Tifonnak benzinkútjain februártól elfogadnak kriptovalutát is fizetésre. A projekt egyelőre pilot fázisban van, vagyis nem lehet tudni, hogy az újfajta fizetési mód mikor érkezik Magyarországra vagy más országokba.
Hamburgert, vonatjegyet, űrutazást is vehetünk már kriptopénzekkel, de mik azok? Röviden áttekintjük, hogy mik is azok a kriptopénzek és hogy hol fizethetünk már ezekkel az eszközökkel.
Musk szerint a Tesla bizonyos feltételek mellett elfogadhat bitcoint – magához is tért az árfolyam Bár a vállalat Musk egy tweetje szerint megszabadult a bitcoin állományának 10 százalékától, a bejegyzésből kiderül, hogy a jövőben akár el is fogadhatja az EV-gyártó ezt a kriptovalutát. Bizonyos feltételek mellett.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.