A táblagéppé szétnyitható telefon még mindig nagy ötlet, de a Samsung most kicsit ráült a babérokra

2022 / 10 / 03 / Bobák Áron
A táblagéppé szétnyitható telefon még mindig nagy ötlet, de a Samsung most kicsit ráült a babérokra
Kereken három éve, hogy a Samsung piacra dobta az első hajlítható kijelzős telefonját, amit azóta három további modell követett. Az augusztus elején bemutatott Z Fold 4 az elődjeihez hasonlóan kiemelkedően alkalmas arra, hogy komolyabb feladatokat is elvégezzünk rajta, de azért meglátszik, hogy a koreai gyártónak mindeddig nem igazán volt konkurenciája ebben a szegmensben.

Az első Fold még egy meglehetősen kísérleti telefon benyomását keltette, azonban az egy évvel később érkező Z Fold 2-vel a Samsungnak sikerült szinte az összes nagyobb hibát javítania, így egy olyan készüléket kaptunk, ami már hagyományos okostelefonként is értelmezhető volt, miközben egy telefonhoz képest valóban hatalmas előnye volt, hogy szétnyitva táblagépként is használható. A Samsung érezhetően meg volt róla győződve, hogy megtalálták a helyes utat, amit mi sem jelezhetne jobban, mint hogy a hosszú éveken keresztül a gyártó zászlóshajójának számító Note szériát tavaly kvázi lecserélték a Foldra, a Note-ot pedig beolvasztották az S sorozatba. Bár konkrét eladási adatokat nem közöltek, de ez az igencsak merész döntés minden bizonnyal be is jött a Samsungnak, hiszen a hírek szerint az idei évben már több hajlítható készüléket adhatnak el, mint amennyi az utolsó Note-ból fogyott, mindezt úgy, hogy a Z sorozaton a Fold révén valamivel nagyobb a haszonkulcs.

A koreai gyártó helyzetét jelentősen megkönnyítette, hogy miközben az elmúlt három évben teljes lendülettel vetették rá magukat az új piacra, a többi gyártó még mindig csak az ajtóban toporog. Bár az elmúlt egy évben többek között a Xiaomi, az Oppo, a Honor és a Vivo is bemutatta a saját hajlítható kijelzős telefonját, a nyugati piacon a Samsung egyetlen komolyan vehető konkurenciája a Huawei volt, amelynek a készülékei viszont az amerikai embargó okozta nehézségek (az 5G-adatkapcsolat hiánya és a Google-szolgáltatások nehezebb elérhetősége) miatt az európai piacon rendkívül sokat vesztettek a népszerűségükből.

Logikus elképzelés lenne, hogy az egymással komoly versenyben lévő kínai gyártók igyekeznek minél előbb behozni Európába is a leginnovatívabb készülékeiket, annál is inkább, mert a Xiaominak, a Honornak és az Oppónak éppen a prémium szegmensben való növekedés okozza a legnagyobb kihívást. Ez viszont egyelőre nem következett be, és biztos forrásokból úgy tudjuk, hogy a Mix Fold 2 magyarországi megjelenésére a jövőben sem számíthatunk.

A Samsung az elmúlt években tehát nagyjából szabadon tarolhatta le a hajlítható készülékek rohamosan növekvő piacát, kisebb fejfájást pedig legfeljebb az okozhatott nekik, hogy Kínában csupán másodikok tudnak lenni, messze elmaradva a Huaweitől. Ez nem nagy érvágás, hiszen a kínai piac egyelőre relatíve kis súllyal esik latba ebben a szektorban, így a koreai gyártó világviszonylatban így is több mint 60%-os részesedéssel rendelkezik. A fenti helyzet nyilvánvalóan jól jött a Samsungnak, ám a piaci verseny hiánya hosszú távon akár meg is bosszulhatja magát: amíg a Xiaominak a Mix Fold 2-vel sikerült olyan készüléket összeraknia, ami alig vastagabb, mint egy hagyományos telefon, az Oppo egy, a konkurenciánál jóval kisebb és olcsóbb készüléket küldött boltokba, a Huawei Mate Xs 2 pedig összehajtva szinte pontosan azt hozza, amit egy normál okostelefontól elvárhatunk, addig a Samsung nem igyekezett továbbgondolni a technológiában rejlő lehetőségeket, és a tavaly bemutatott Fold 3-nál inkább csak finomhangolták azt, ami a Fold 2-nél már működött. Egy annyira új területen, mint a hajlítható kijelzős telefonok, ez elég veszélyes stratégia, hiszen a technológiában még nyilvánvalóan rengeteg a kiaknázatlan fejlődési lehetőség, ha pedig a többi gyártó egyszer Európát is célba veszi, akkor a Samsung pillanatok alatt abban a helyzetben találhatja magát, hogy kapkodva kell komoly változtatásokat eszközölniük, ha versenyképesek akarnak maradni.

Az augusztus elején bemutatott Fold 4-gyel kapcsolatban így az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy a tavalyi biztonsági játék után a Samsung már idén rászánja-e magát egy radikálisabb átalakításra, vagy az egyre növekvő eladásokat látva inkább kivárnak. Röviden összefoglalva: az utóbbi mellett döntöttek, ami persze nem jelenti azt, hogy a Fold 4 nem jó készülék, de 99%-ban ugyanazokat a dolgokat lehet róla elmondani, amit anno már a Fold 2-ről szóló tesztünkben is leírtunk.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.

Szélesebb kijelző és még rejtettebb kamera

Formatervezés szempontjából a legnagyobb változás, hogy bár a készülék előlapi kijelzője maradt 6,2 colos, a 2316x904 pixeles felbontás azt jelenti, hogy a képernyő valamivel kevésbé hosszúkás, mint az előző modellek esetében volt. A 23,1:9-es képarány ugyanakkor még mindig messze áll attól, amit a hagyományos okostelefonoknál megszoktunk, ami jelent némi hátrányt, ha például írni szeretnénk az előlapi kijelzőn. A 120Hz-es AMOLED 2X panel minőségére amúgy nem lehet panasz, de a mintavételezésen még érdemes lenne csiszolni, mert más készülékekhez képest gyakrabban fordult elő velünk, hogy hiába nyomtunk rá a képernyő egy részére, a telefon nem érzékelte az ujjunkat.

Az előlapi kijelző képarányának változása természetesen azt jelenti, hogy a belső, szétnyitható kijelző is valamivel négyszögletesebb lett: a 7,6 colos AMOLED képernyő immár 2176x1812 pixeles felbontással rendelkezik, bár hogy ez felhasználói szempontból előny vagy hátrány, azt nehezen lehetne megmondani. Természetesen ez a kijelző is képes a 120Hz-es képfrissítésre és támogatja a HDR10+ szabványt is, ugyanakkor a fényerejét tűző napon néha kicsit kevésnek érzetük, annak ellenére, hogy a gyári adatok szerint a panel 1200 nites maximális fényerővel rendelkezik.

A Samsung idén továbbfejlesztette a tavalyi Foldban bemutatkozó "rejtett", azaz a belső kijelző alá beépített szelfikamerát is, ami így még kevésbé zavar bele a látványba. Ennek előnyei a gyakorlatban viszonylag ritkán érezhetőek, hiszen filmek és videojátékok esetében a kamera amúgy sem lóg bele a képbe, facebookozás vagy weboldalak nézegetése közben pedig nem igazan zavaró, ha a kijelző tetején van egy apró fekete pötty.

Szinte magától értetődő, hogy a telefon teljesítménye sokat fejlődött az előző generációhoz képest, hiszen a Fold 4 már a Qualcomm legújabb processzorával, a Snapdragon 8+ Gen 1-gyel kerül boltokba. Más szériákkal ellentétben a Samsung az európai piacra is ezzel a chipsettel hozza el a készüléket a házon belül fejlesztett Exynos helyett, ami a benchmark tesztek alapján jó döntésnek bizonyult: a 12 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel ellátott Fold 4 nyers teljesítményben még az ugyanilyen processzort használó készülékek jelentős részét is maga mögé utasítja, ami minden bizonnyal részben annak is köszönhető, hogy a Samsungnak viszonylag jól sikerült megoldania a telefon hűtését, így kevésbé kell visszafognia a melegedésre igencsak hajlamos processzor teljesítményét.

Ez a kamera már nagyon kellett a Foldba

Szintén fontos változások történtek a telefon hátlapján, hiszen a Samsung a Fold 3-hoz képest jelentősen átvariálta a hátlapi kamerarendszert: a tavalyi készülék kamerái közül csak a 12 megapixeles, 123 fokos látószöggel rendelkező nagy látószögű kamera maradt, ami mellé a Samsung odacsapta a Galaxy S22 50 megapixeles főkameráját és a 3x-os optikai zoommal ellátott, 10 megapixeles telefotó lencsét. A kamerák nem csak a számok alapján hasonlítanak ahhoz, amit a gyártó januárban bemutatott csúcskategóriás telefonjában láttunk, hanem pontosan ugyanazok: a főkamera ISOCELL GN5 és a telefotó kamera ISOCELL 3K1 szenzora is megegyezik, vagyis elméletben a képminőségnek is ugyanolyannak kéne lennie. Elméletben, hiszen a tesztfotóink alapján a Fold 4 nem csak az S22-nél, de bizonyos esetekben még az S22 Ultránál is jobb fényképeket produkál, ami vélhetőleg annak köszönhető, hogy a Samsungnak sikerült tökélyre csiszolnia a kameraszoftvert. A Fold 4 nagy valószínűséggel így sem fogja magát beverekedni a telefonok kameráit értékelő DxOMark toplistájának az élmezőnyébe, de az biztos, hogy a Fold 3-hoz képest jelentős az előrelépés, amire a telefon árát figyelmembe véve nagy szükség is volt.

Bár nem exkluzív funkció, de mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a Fold 4-nél is elérhető az Expert RAW, amellyel 26 bites DNG formátumú fotókat készíthetünk, így később sokkal több adat áll rendelkezésre a fotóink utólagos finomhangolásához. A feljavított hátlapi kamerarendszer előnyeit szelfifotóknál is élvezhetjük, hiszen a telefont kihajtva az előlapi kijelzőn megjeleníthetjük a kamera képét, így a főkamerával is tudunk szelfiket készíteni.

Videós képességekben a Fold hozza az ebben a kategóriában elvárható dolgokat, vagyis 8K-s felbontású videókat is készíthetünk vele, igaz, a nagy látószögű kamera valamiért nem támogatja, hogy 60 képkocka/másodperc sebességgel rögzítsünk vele 4K-s felbontású mozgóképet. Nagyon jól működik a készülék portrévideó funkciója is, ami gyorsan és megbízhatóan vált fókuszt annak megfelelően, hogy mit szeretnénk kiemelni, és a bokeh-effektes elmosás pontossága is nagyjából megegyezik azzal, amit a portréfotóknál megszoktunk.

Végig bírja a napot

Bár a Samsung egy ideje nem csomagol töltőt a készülékei mellé, így nem tudtuk kipróbálni, hogy a 25 wattos töltési teljesítmény mire elég, de az biztos, hogy a 4400 milliamperórás akkumulátor üzemidejére nem lehet panasz. A telefont többször is alávetettük olyan aktív használatnak, ami az átlagos felhasználókra nem jellemző, például órákon keresztül fotóztunk és készítettünk vele rövidebb videókat, cikket írtunk rajta, amit aztán fel is töltöttünk a szerkesztőségi rendszerbe, mindezt úgy, hogy a kijelző végig adaptív módban (azaz 120Hz-es maximális frissítési rátával) üzemelt, de a készülék így is derekasan kibírt több mint tíz órányi használatot, ami kevésbé intenzív használat mellett már bőven több, mint egynapos üzemidőnek felel meg.

Ami nálunk szinte egyáltalán nem működött a Fold 4-ben, az a kijelző arcazonosítással való feloldása. Bár a telefon ideális fényviszonyok mellett, a készüléket az arcunk elé tartva valóban felismeri az arcunkat, de ezek a kikötések nem igazán felelnek meg annak, ahogy a felhasználók a telefonjukat a hétköznapokban használják, így rendre azon kaptuk magunkat, hogy az arcfelismerés helyett az ujjlenyomatunkkal oldjuk fel a képernyőzárat. Utóbbi pont annyira működik jól, amennyire az arcfelismerés gyengén: más csúcskategóriás telefonokkal ellentétben a Fold 4-nél az ujjlenyomat-olvasót még mindig az oldalsó bekapcsológombban találjuk, ami jó hír, hiszen a kijelző alá beépített szenzorok megbízhatóságban és gyorsaságban a mai napig nem képesek azt a szintet hozni, mint ez a régebbi technológia.

Bár a tavalyi modellhez képest nem újdonság, érdemes megemlíteni, hogy a Fold 4 is rendelkezik IPX8 vízállósággal, emellett megtalálható benne a legújabb Wi-Fi 6e szabvány és Ultra Wideband adatátvitelre is képes. A készülék használható a Samsung S-Pen digitális tollal is, a sztereó hangszórója pedig a csúcskategóriás telefonok között is kiemelkedően jó, telt és tiszta hangzást biztosít.

Úgy lett drágább, hogy nem lett drágább

Ha az árakat nézzük, a Fold 4 alapvetően nem lett drágább, mint a tavalyi modell, hiszen a telefon Európában ugyanúgy 1800 eurós indulóáron vásárolható meg, mint a Fold 3. Magyarországon ezzel szemben az idei Fold 80 ezer forinttal többe kerül, mint a tavalyi: a 256 GB-os modellhez 780 ezer forintért juthatunk hozzá, amiben valószínűleg az infláció valamint a forintárfolyam euróhoz viszonyított mélyrepülése is szerepet játszik. A készülék elérhető 512 GB-os valamint 1 TB-os tárhellyel is, ám az utóbbi már biztosan keveseknek fogja megérni, hiszen a plusz 744 GB tárhely 165 ezer forinttal dobja meg az amúgy sem olcsó telefon árát.

A Samsung idén tehát követte a "járt utat járatlanért..." elvet, ami abból a szempontból mindenképpen védhető álláspont, hogy a hajlítható készülékeik eladásai folyamatosan emelkednek, a Fold pedig továbbra is a legjobb választás azok számára, akik szeretnek játszani vagy filmeket nézni a telefonjukon, esetleg egy e-mail megírásánál komolyabb munkára is szokták használni a készüléküket. A kiválóan használható többablakos mód és egyéb, csak a táblagépekre jellemző funkciók miatt a Fold egyértelműen más kategóriában versenyzik, mint a hagyományos okostelefonok, éppen emiatt az ár-érték arányt sem lehet objektíven összehasonlítani más csúcskategóriás készülékekkel.

Ugyanakkor abban is biztosak vagyunk, hogy ha tíz év múlva lesznek hajlítható telefonok, azok nem úgy fognak kinézni, mint a Fold, aminek a dizájnja az elmúlt három évben nem változott radikálisan. Az innováció hiánya később még visszaüthet a Samsungnak, akiknek kicsit bátrabb fejlesztésekkel most még lenne lehetőségük hosszú távon bebetonozni a piacvezető státuszukat, és ehhez még csak nem is kéne fejjel rohanniuk a falnak. Az viszont biztos, hogy ehhez a következő években a mostaninál komolyabb újításokra is szükség lesz.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Szinte mindent megtudhatunk magunkról a Samsung új okosóráival A Galaxy Watch 5 képes mérni a testösszetételünket, a vérnyomásunkat vagy akár a testhőmérsékletünket is, emellett az okoseszközeink is kényelmesen irányíthatóak vele. De természetesen a hagyományos fitneszfunkciók sem maradtak ki belőle.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.