Csodálatos kilátás nyílik a Nemzetközi Űrállomásra a legfrissebben csatlakozott orosz modulból

2022 / 01 / 28 / Palotai Nándor
Csodálatos kilátás nyílik a Nemzetközi Űrállomásra a legfrissebben csatlakozott orosz modulból
Thomas H. Marshburn űrhajós a Twitteren osztott meg egy fotót, mely eddig soha nem látott szögből mutatja az űrállomást.

A Nemzetközi Űrállomás legelső modulja már több mint két évtizede, 1998-ban állt pályára a Föld körül. Az azóta eltelt években az űrállomás számtalan kísérletnek adott otthont, továbbá fél tucat új modul is csatlakozott hozzá, mire elérte a mostani formáját. Talán éppen ezért képes még mindig újat tartogatni számunkra.

Néhány napja Thomas H. Mashburn amerikai űrhajós posztolt Twitterre egy fotót a Nemzetközi Űrállomásról, mely eddig soha nem látott szögből készült.

A bejegyzéshez írtak alapján a kép egy újonnan csatlakoztatott orosz modulból készült, bár az űrhajós nem írta oda név szerint, hogy melyikből. A fényképet nem Marshburn készítette, ő a Nemzetközi Űrállomás "kupolának" becézett kilátójából csodálja a Földet.

A meg nem nevezett új orosz modul a Futurism cikke szerint a 2021 novemberében csatlakoztatott Pricsal dokkolómodul lehet, mely a tavaly nyáron felbocsájtott Nauka modulhoz kapcsolódott.

A Nauka kapcsán már többször is írtunk oldalunkon, mivel a tervezettnél csaknem 14 év késéssel elstartolt modulban már a pályára állítása közben is sorozatos hibák léptek fel, emiatt kérdéses volt, hogy egyáltalán eléri-e a Nemzetközi Űrállomást. Végül a modul sikeresen dokkolt, azonban ez sem telt eseménytelenül: a Nauka hajtóműve egy szoftveres meghibásodás és némi emberi fegyelmetlenségnek köszönhetően váratlanul beindult, és 45 fokkal elforgatta az ISS-t.

Az elmúlt években már több olyan megnyilvánulás érkezett orosz részről, melyek alapján mintha Oroszország már temetné a Nemzetközi Űrállomást. Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója egy, az állami RIA hírügynökségnek adott nyilatkozatában például azt a borús jóslatot tette, hogy a Nemzetközi Űrállomást 2025-től sorozatos meghibásodások fogják sújtani, továbbá nyíltan kritizálta az űrállomás felszereltségét is: szerinte az ISS fedélzetén található műszerek nyolcvan százaléka elavult.

A Nemzetközi Űrállomás egyébként már valóban úgy tűnik, hogy kezd elöregedni: tavaly szó szerint toldozni-foltozni kellett a rajta talált léket, illetve lehetett hallani a vécé meghibásodásáról is. Bár az Űrállomást harminc évre tervezték, ami 2028-ban lejár, továbbá már az oroszok is bevallottan készülnek az ISS utáni időkre, ez egyes befektetőket nem akadályozna meg abban, hogy még egy filmstúdió-modullal is bővítsék a lassacskán végóráihoz közeledő űrállomást.

(Borítókép: Getty Images, fotó: Thomas H. Marshburn/Twitter/NASA)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.