Egyéves a Rakéta: a tizenkét kedvenc cikkünk az elmúlt 12 hónapból

2020 / 11 / 11 / Raketa.hu
Egyéves a Rakéta: a tizenkét kedvenc cikkünk az elmúlt 12 hónapból
Kereken egy évvel ezelőtt, 2019. november 11-én indult el a Rakéta.hu jövőmagazin, aminek indulásakor azt ígértük az olvasóinknak, hogy közelebb hozzuk őket a technológia és a tudomány legújabb vívmányaihoz.

Csak remélni merjük, hogy ez sikerült, de az biztos, hogy mindent beleadtunk: egy év alatt 2742 cikk jelent meg az oldalon, és csaknem hárommillió ember olvasta el valamelyik írásunkat, amelyek között szép számmal akadnak olyanok, amikre mi is nagyon büszkék vagyunk. Bár tavaly novemberben még nem is sejtettük, hogy a 2020-as év jelentős részében otthon fogunk ücsörögni, de így is sikerült eljutnunk rengeteg izgalmas eseményre, beszélnünk érdekes, a jövőt aktívan formáló emberekkel és kipróbálnunk egy sor vadiúj, innovatív megoldást. Az alábbiakban az elmúlt 12 hónapban megjelent tizenkét kedvenc cikkünket gyűjtöttük csokorba, ahogy mondani szokták, a teljesség igénye nélkül.

Köszönjük, hogy ennyien olvastok minket, igyekszünk a következő évben is meghálálni a bizalmat.

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése?

A véletlen úgy hozta, hogy a SpaceX pont aznap bocsátotta fel a Starlink első - véglegesnek szánt - műholdjait, amikor az oldal elindult, így mondhatni együtt nőttünk fel Elon Musk műholdas internetével, amit ugyan sokan kritzálnak, de ettől függetlenül még elvitathatatlan tény, hogy az emberiség egyik legnagyobb vállalkozását látjuk kibontakozni a szemünk előtt. A SpaceX azóta fénysebességre kapcsolt, egy év alatt több mint nyolcszáz műholdat lőttek fel, nemrég pedig a nyilvános béta-teszteket is megkezdték a Starlinkkel, amiről ebben a cikkben szedtünk össze mindent, amit tudni érdemes.

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?

Görög Márton jött, látott, és megnyerte a legnevesebb nemzetközi mesterséges intelligencia versenyt

Görög Márton, a magyar AImotive mesterségesintelligencia-kutatója 2019 december tizenkettedikén megnyerte a világ egyik legnevesebb MI-konferenciája, a NeurIPS által kiírt Pommerman-versenyt, ennek kapcsán beszélgettünk vele a versenyről, a jövőbeli terveiről és az önvezető autózás jövőjéről.

Görög Márton jött, látott, és megnyerte a legnevesebb nemzetközi mesterséges intelligencia versenyt Görög Márton, a budapesti AImotive csapatának vezető kutatója, önvezető szoftverek döntéshozatalával foglalkozik. Munkájáról, a rangos NeurIPS konferencia Pommerman versenyéről, jövőbeli terveiről és az önvezető autózás jövőjéről beszélgettünk.

Közelednek a halál utolsó órái

Az emberiség legnagyobb álma a halhatatlanság, nem csoda hát, hogy a történelem során számtalan formában kereste, kutatta a gyorsan amortizálódó emberi test megóvásának legkülönfélébb módjait, a halál előtt és után egyaránt. A cikkben körbejárjuk a témát, megvizsgálva a legfrissebb kutatások eredményeit, és megpróbáljuk kideríteni hány év múlva élhetünk majd örökké.

Közelednek a halál utolsó órái Az emberiség legnagyobb álma a halhatatlanság, nem csoda hát, hogy a történelem során számtalan formában kereste, kutatta a gyorsan amortizálódó emberi test megóvásának legkülönfélébb módjait, a halál előtt és után egyaránt.

Környezetszennyezés és akik tesznek ellene: öt magyar vonatkozású cég a bolygó jövőéért folytatott harc élvonalában

A Föld sorsáról mindenki egyszerre beszél és mindenkinek van véleménye. De mialatt várunk, hogy a világ vezetői változtassanak és megmentsenek minket, vannak, akik a háttérben konkrét lépéseket is tesznek a jövőnk érdekében. Ezek között pedig meglehetősen sok magyar vonatkozású cég is akad, akik többek között okostérkővel, biomasszából készült tisztítószerrel és laborban növesztett bőrrel küzdenek a jövőnkért.

Környezetszennyezés és akik tesznek ellene: öt magyar vonatkozású cég a bolygó jövőéért folytatott harc élvonalában Kyoto Protokoll, Párizsi Egyezmény, Greta Thunberg vs. Donald Trump, klímacsúcs, tüntetések. A Föld sorsáról mindenki egyszerre beszél és mindenkinek van véleménye. De mialatt várunk, hogy a világ vezetői változtassanak és megmentsenek minket, vannak, akik a háttérben konkrét lépéseket is tesznek a jövőnk érdekében.

Hány forint egy emberélet? És mennyi lesz? – Kihívások a 21. századi egészségügyben

A téma három szaktekintélyét kérdeztük arról, hogy a 21. században milyen kihívások várnak a hazai egészségügyre. Sokat elárul a felpörgött eseményekről, hogy a cikk a napokban tölti be az egy éves kort, de fel sem merült akkor, hogy a legégetőbb kihívást egy világjárvány jelenti majd. A három szakértő közül Kincses Gyulát azóta az Orvosi Kamara elnökének választották, és éppen a hálapénz intézményének a felszámolásán dolgozik.

Hány forint egy emberélet? És mennyi lesz? – Kihívások a 21. századi egészségügyben Mi történik akkor, ha a jövőben felfedezik ugyan a betegségünk gyógymódját, de az túl drága? Egyáltalán ki és mi alapján dönti majd el, hogy mennyibe kerül egy emberélet, amikor már most is napról napra tűnnek fel egyre ígéretesebb kezelési módok?

Erdélyből indult világsiker az Indiegogón

Óriási a sikere a közösségi finanszírozási platformon indult gyűjtésnek, melynek célja, hogy minél több Android Autóval rendelkező kocsiban legyen elérhető a szolgáltatás vezeték nélküli változata. Az ötletgazdával beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet ennyi idő alatt több mint félmillió dollárt összekalapozni.

Erdélyből indult világsiker az Indiegogón Két hete rajtolt el és már óriási a sikere a közösségi finanszírozási platformon indult gyűjtésnek, melynek célja, hogy minél több Android Autóval rendelkező kocsiban legyen elérhető a szolgáltatás vezeték nélküli változata. Az ötletgazdával beszélgettünk.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr

A januári CES előtt ránk írt a Yandex, hogy van-e kedvünk kipróbálni Las Vegasban az önvezető autójukat, nekünk meg persze volt kedvünk. Egyáltalán nem tudtuk, hogy mire számítsunk az "orosz Google-től", ami a Waymo, a Tesla és más cégek árnyékában meglehetősen feltűnés nélkül fejleszti a saját robotautóit, de a "bűn városának" forgalmas útjain megtett néhány kilométer teljesen meggőzött minket az önvezető autók létjogosultságáról.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.

Jó a párásodó szemüveg ellen a Xiaomi 13 ezres ventilátoros maszkja?

Rácz Tamás kollégánk nemrég kipróbálta a Xiaomi high-tech maszkját, amiről a következőket írja: "Ez a cikk egy olyan innovatív elektronikus termék tesztje, amit talán egy sci-fi író sem álmodott meg előre. A ventilátoros Xiaomi Purely maszkot azért vettem meg, mert reméltem, hogy megszünteti a COVID kapcsán a szemüvegeseket sújtó extra átkot: a párásodást. A Rakéta indulásakor, alig egy éve még csak nem is sejthettem, hogy ilyen problémáim lesznek 2020. őszén. Ugye, milyen kiszámíthatatlan dolog a jövő?"

Jó a párásodó szemüveg ellen a Xiaomi 13 ezres ventilátoros maszkja? Jó! De a normális légzés egykor oly természetes, ma oly ritka élményét azért ez sem adja vissza.

Magyar találmány forradalmasíthatja a jógát - Profi oktató egy gombnyomásra

Ozsvald Eszter New York-i mérnöki mesterképzését követően arra jutott, hogy emberi viseletre alkalmas szenzorokat készítene, egy szaktársával közösen. Mindketten szeretnek jógázni, így adta magát az ötlet, hogy ebbe az irányba induljanak el. 2018-ban elkezdték a szenzorok tervezését és hozzájuk egy applikációt fejlesztettek, így a Yoganotchnak köszönhetően ma már jógaoktató személyes jelenléte nélkül is gyakorolhatjuk otthon a pózokat.

Magyar találmány forradalmasíthatja a jógát - Profi oktató egy gombnyomásra Amerikából jöttem, forradalmi újítást hoztam: akár ez is lehetne Ozsvald Eszter rövid bemutatkozója, aki a BME alagsori innovációs laboratóriumából egészen az USA-ig jutott, és feltalált egy műszert, ami alapjaiban megváltoztathatja a jövő jógaoktatását.

Előbb vagy utóbb jön egy aszteroida, ami tömegek halálát okozza. Mit tehetünk, hogy ez mégse következzen be?

A koronavírus-járványnak volt néhány pozitív hozadéka is, júniusban például egy olyan konferencián vehettünk részt, amit ha nem online tartanak, garantáltan nem jutottunk volna el rá. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség által szervezett "Defending Earth from Asteroids" előadáson a NASA vezetői számoltak be róla, hogy hol tartanak a bolygó megvédésével, kell-e már hívnunk Bruce Willist.

Előbb vagy utóbb jön egy aszteroida, ami tömegek halálát okozza. Mit tehetünk, hogy ez mégse következzen be? Bár a városokat letaroló, milliók halálát okozó aszteroidák a mozik kényelmes székeiben ülve csak egy unalmas hollywoodi klisének tűnnek, a szakértők szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen, csupán az, hogy mikor, és mit tudunk tenni ellene. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség által szervezett "Defending Earth from Asteroids" előadáson a védekezés első vonalában dolgozó szakemberek beszéltek arról, hogyan állunk a felkészüléssel.

Ez akár fájhat is az Ubernek: Kaliforniában megindult a „gig economy” felszámolása

Felkai Ádám kollégánk nemrég a gig economy helyzetéről írt cikket, amiről a következőket mondja: "Ez a cikk a közelmúltban jelent meg, és azért érzem fontosnak, mert a gig economy jövőjéről van benne szó. A generációm és a nálam fiatalabbak számára ez a foglalkoztatási mód akár a hazai környezetben is ismerős lehet. Ráadásul az Uber némileg lefedetlen téma itthon, mióta kivonultak, ráadásul ehhez (is) a hazai pártszimpátia alapján szokás viszonyulni. Reményeim szerint ehhez képest objektívan sikerült bemutatni ezeket az újfajta foglalkoztatási módra épülő vállalatokat."

Ez akár fájhat is az Ubernek: Kaliforniában megindult a „gig economy” felszámolása Csütörtökön döntött úgy az államban a fellebbviteli bíróság, hogy az Uber és a Lyft sofőrjei alkalmazottak, nem pedig független vállalkozók. Az érintett cégek olykor etikátlan eszközöket is bevetnek, hogy a helyzet változatlan maradhasson.

Goujian 2000 éves rozsdamentes, pengeéles, ősi fegyvere

Tele az internet sztorikkal és legendákkal mindenféle kitalált ősi fegyverről és technológiáról. De létezik valóban romlatlan, a tökéletest kísértve kovácsolt ősi fegyver, mely a föld gyomrából, talajvízből került elő és mégis makulátlan állapotú, mintha csak tegnap temették volna tulajdonosa mellé? Lehetséges, hogy egy rozsdafolt sincs rajta, csak rejtélyes ősi írásjelek? A válasz: igen! Ismerjétek meg Goujian kardját.

Goujian 2000 éves rozsdamentes, pengeéles, ősi fegyvere Létezik romolhatatlan, a tökéletest kísértve kovácsolt ősi fegyver, mely több mint 2000 éves, és mégis makulátlan állapotú, mintha csak tegnap temették volna tulajdonosa mellé? Hát persze, hogy létezik!


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Sokat hallunk arról, hogy mennyi mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, arról viszont már sokkal ritkábban esik szó, hogy a mentális egészségünk szempontjából mi a minimum. A lusták örülni fognak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.