A világ leggazdagabb embere ma felmegy a világűrbe a saját rakétájával

2021 / 07 / 20 / Bobák Áron
A világ leggazdagabb embere ma felmegy a világűrbe a saját rakétájával
Jeff Bezos a tervek szerint délután 3-kor indul el a New Shepard rakétával, a kilövést a Blue Origin honlapján lehet élőben követni.

Az Amazon alapítója múlt hónapban jelentette be, hogy testvérével, Markkal együtt ott lesznek a New Shepard rakéta első utasai között, amellyel a Blue Origin célja, hogy egy üzletképes vállalkozást építsenek ki olyan (szupergazdag) emberek számára, akik szeretnék elmondani magukról, hogy jártak a világűrben. Az egy hordozórakétából valamint az erre szerelt utaskabinból álló New Shepard ennek jegyében több mint száz kilométeres magasságig emelkedik, így Bezos űrutazásával kapcsolatban még olyan viták sem merülhetnek fel, mint Richard Bransonnál, aki Bezos előtt kilenc nappal érte el a világűr peremét. A Virgin Group alapítója a VSS Unityvel jutott fel 86 kilométeres magasságba, ami ugyan a NASA szerint már a világűrnek számít, azonban a Nemzetközi Űrhajós Szövetség például magasabban, száz kilométernél húzza meg a világűr határát.

Bezos űrutazása nem csak ebben fog jelentősen különbözni Bransonétól, hiszen míg utóbbi egy olyan űrrepülőgéppel hajtotta végre az utazást, amelyet előtte már emberekkel is többször teszteltek, a New Shepardnak ez lesz az első útja, amikor a kabinban emberek is ülnek. Ahogy említettük, Bezost a fivére, Mark fogja elkísérni, rajta kívül pedig a 82 éves Wally Funk és a 18 éves Oliver Daemen fog még helyet foglalni az utasfülkében. Ha a teszt sikeres lesz, ezzel ők válnak a világ legidősebb valamint legfiatalabb emberévé, akik elérték a világűrt. Daemen amúgy elég kalandos módon nyert jogot az utazásra, hiszen a negyedik helyet a Blue Origin egy árverés során osztotta ki, azonban a nyertes, 28 millió dolláros ajánlatot tevő licitáló alig néhány nappal az indulás előtt, "halaszthatatlan teendőkre" hivatkozva lemondta az utazást. A második legmagasabb ajánlatot Daemen apja tette, aki egy holland magántőkealap vezérigazgatója, de amikor megtudta, hogy utazhat, a helyet átadta a fiának.

Az NS-16 misszió fontos mérföldkő lesz a Blue Origin történetében, akik a Virgin Galactichoz hasonlóan már szintén megkapták az engedélyt a Szövetségi Légügyi Hatóságtól, hogy civileket szállítsanak az űrbe, így hamarosan beindíthatják a saját kereskedelmi szolgáltatásukat. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy a cég nem járt volna-e jobban, ha egy ilyen kritikus teszten inkább olyan kiképzett tesztpilóták ülnek a kabinban, akik pontos visszajelzéseket tudnak adni a repülés aspektusairól, de Bob Smith, a vállalat vezérigazgatója ezt a témát annyival zárta le, hogy mivel a New Shepard teljesen automatikusan működik, így ebből nem származott volna előnyük.

Ez azt jelenti, hogy az utazás alatt sem az utasoknak, sem a földi irányításnak nincs beleszólása abba, hogy mi történik. Vészhelyzet esetén a kabin képes kilökődni a rakétából, és két másodperc alatt száz méterre távolodni tőle, ha azonban minden jól megy, akkor az utasfülke száz kilométeres magasságban válik le a hordozórakétáról, majd ejtőernyőkkel ereszkedik vissza. A SpaceX Falcon-9-eséhez hasonlóan a New Shepard rakétája is képes arra, hogy visszatérjen a földre, így ideális esetben az már az utasok előtt újra a Blue Origin texasi bázisán fog állni.

Bezos bejelentése után többen felvetették, vajon mennyire volt jó ötlet a világ leggazdagabb embere részéről, hogy önként vállalkozott a kísérleti nyúl szerepére, hiszen bár a New Shepard 14 sikeres teszten van túl, az eddigi teszteken nem ültek emberek a járműben. Korábban már írtunk róla, hogy Bezos számára mennyire lehet kockázatos az út, a vitát pedig végül maga a cég alapítója zárta rövidre, mondván ha a rakéta nem elég biztonságos neki, akkor nem elég biztonságos senki másnak sem.

A New Shepard a tervek szerint magyar idő szerint délután 3-kor indul el a világűr felé, a közvetítés pedig fél 2-kor kezdődik a Blue Origin weboldalán. Érdemes időben odakapcsolni, hiszen a teljes út mindössze 11 percig fog tartani.

(Wired, The Verge, Fotó: Blue Origin)

További cikkek a témában:

A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe Azt gondolhatnánk, hogy ha valakinek annyi pénze van, mint Jeff Bezosnak vagy Richard Bransonnak, még azt is kétszer meggondolja, hogy menjen le egy lépcsőn, ehhez képest a két milliárdos a hírek szerint most éppen azon versenyez, hogy a másik előtt jussanak fel a világűrbe.

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.

Jeff Bezosék megfúrták a SpaceX és a NASA több milliárd dolláros szerződését Elon Musk űrügynöksége egyelőre nem kap pénzt a leszállóegység fejlesztésére, ami amúgy egy Starship rakéta lenne.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.