Garázs

Mesterséges intelligencia és fényvisszaverő pálcikagyerek - a közúti közlekedés jövője hatvan képben

A közúti közlekedés szervezése, szabályozása, biztonsága: erről szól az Intertraffic nevű kiállítás, konferencia és vásár, ami ugyan szakmai rendezvény, de mindenki számára érdekes és izgalmas, aki jön valahonnan vagy megy valahová.
Tudás

Az elképesztő technológiák, amelyekkel az összes műanyag újrahasznosítható – örökkön örökké

Képzeljünk el egy jövőt, ahol a műanyagszennyezés csak egy komor emlék a múltból! – A fejlett újrahasznosítási technológiák, valamint az erre épülő, immár teljes és valódi körforgásos műanyaggazdálkodás éppen ezt ígérik.
Tudás

Felfedezték az első fraktális molekulát, amihez hasonlót eddig sosem találtak

Evolúciós botlás eredménye lehet a molekuláris fraktál, amihez hasonlót korábban még nem sikerült megfigyelni.
Techno

Atombombát robbantott a Meta a chatbotok háborújában

A Facebook anyavállalata tavaly szeptemberben mutatta be a Meta AI-t, ami a legutóbbi frissítéssel már teljes értékű kihívójává vált a ChatGPT-nek, a Gemininek és a Claude-3-nak.
Tudás

Egymilliárd éve nem történt ilyen: két életforma egyesült egyetlen szervezetté

Ilyen folyamatok vezethettek nagyon-nagyon régen az első összetettebb élőlények felbukkanásához. Ez a folyamat most viszont olyan növényekhez vezethet, amelyek hatékonyabbá tehetik a mezőgazdaságot.
Ember

A mesterséges intelligencia segítségével forradalmasítja a daganatos betegségek kezelését egy magyar startup

A Dr. Peták István által alapított Genomate Health a betegek molekuláris profilja alapján rangsorolja a terápiák hatékonyságát, ezzel sokkal hatékonyabbá téve a már meglévő kezeléseket.
Tudás

Ismét 5G-s telefont mutatott be a Huawei

A Pura 70-széria az eddigi P-sorozat leszármazottja, ami ennek megfelelően egészen impozáns tulajdonságokkal érkezik a boltokba - igaz, egyelőre csak a Kínában.
Techno

Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip

A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Tudás

Végre kiderülhetett a középkor legtitokzatosabb dokumentumának, a Voynich-kéziratnak a titka

Habár a kódot továbbra sem sikerült megfejteni, de az ábrák és a korabeli orvosi gyakorlat összevetéséből következtetni lehet ennek a dokumentumnak a céljára, vagyis hogy miért írták egyáltalán, és miért titkosították ennyire.
Techno

A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint

Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Űr

Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon

A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Űr

Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő

A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.
Tudás

Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset

A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Techno

Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik

A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Űr

Az ISS korábbi parancsnoka megmutatta, milyen zsúfolt belülről a Nemzetközi Űrállomás

Az ISS-en 2000 novembere óta tartózkodnak űrhajósok és váltják egymást folyamatosan a különböző missziók legénységei. Az űrállomást hamarosan már modernebb utódai helyettesítik, de jelenleg még nélkülözhetetlen szerepet tölt be az állomást tudományos munkákra használó országok űrprojektjei során. Az ISS-t az Európai Űrügynökség űrhajósa, Andreas Mogensen mutatta be márciusban, közvetlenül azelőtt, hogy elhagyta az állomást és visszatért a Földre.
Űr

A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint

Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Techno

Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát

A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Tudás

Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?

Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Tudás

Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint

Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Bolygó

Így borult teljes sötétségbe Észak-Amerika

Hétfőn egész Észak-Amerika egy emberként nézett fel az égre, hogy megcsodálja a teljes napfogyatkozást, ami Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából is látható volt. Aki lemaradt róla, annak csaknem két évtizedet kell várnia a következőre.
Ember

Három év börtön után tovább dolgozik a génmódosított babákat világra segítő kínai biofizikus

2018-ban Ho Csian-kuj közreműködésével születtek meg a világ első génszerkesztett gyerekei, Lulu és Nana.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.