Zöld utat kaptak a kormány nélküli autók az Egyesült Államokban

2022 / 03 / 13 / Palotai Nándor
Zöld utat kaptak a kormány nélküli autók az Egyesült Államokban
A pedálok és a kormány megléte eddig alapvető volt egy autó esetében, azonban ezeket egy önvezető járműnél már nem tartják feltétlenül szükségesnek.

Meglepő változásokat hozhat egy, a napokban hozott új törvénymódosítás az Egyesült Államokban. Az USA közlekedésbiztonságért felelős hatósága, az NHTSA már nem követeli meg az önvezető járművek esetében az emberi beavatkozást lehetővé tevő kezelőszervek meglétét. Azaz nem lesz kötelező a kormány és a gázpedál az önvezető autókban – szúrta ki az Electrek. Azzal, hogy az ütközésbiztonsági szabályok által előírt alapvető követelmények közül kikerült ezeknek a kezelőfelületeknek a megléte, az önvezető járműveket gyártók szabadabb kezet kaphatnak a tervezéskor. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy teljesen új utazási kultúra jöhet létre az által, hogy az utasok közül senkinek sem kell figyelnie a vezetésre, így az autó is inkább egyfajta mozgó társas térré alakulhat.

Kormánykerék nélküli autókkal több gyártó is kísérletezett már, többek között a GM és a Tesla is, annak ellenére, hogy az önvezető rendszerek jelenlegi működése még sok esetben igényel emberi felügyeletet, nem beszélve a kiforratlan működés következtében bekövetkezett különböző balesetekről, melyek közül többről már a rakétán is írtunk.

A Tesla félig önvezető rendszere például gyanúsan sokszor ütközött az út szélén parkoló rendőr- és tűzoltóautókkal, egy esetben halálos áldozatot követelve. Az egyik esetben érintett texasi rendőrök pert is indítottak a Tesla ellen. Az önvezető rendszerek piacán a Teslával konkurens Waymo szerint Elon Musk vállalata teljesen tévúton jár a fejlesztéseket illetően, és az autóik soha nem lesznek képesek valóban autonóm módon közlekedni, de a gyártónál dolgozó egyes szakemberek is megfogalmaztak már kritikát a Tesla Autopilot funkciójával kapcsolatban, ráadásul egyesek egyenesen Elon Musk egy-egy döntésére vezetik vissza a rendszer hibáit.

Az Uber robottaxija 2018-ban gázolt el egy idős hölgyet, feltehetően azért, mert a rendszer hibásan – többször járműként – sorolta be, és részben emiatt nem tudta időben kiszámolni, hogy a jármű és a hölgy útja keresztezni fogja egymást. Az ügy nagy port kavart, ugyanis az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági hatóság arra a megállapításra jutott, hogy az emberi beavatkozás megmenthette volna a 49 éves nő életét, így vádat emeltek az önvezető autót felügyelő sofőr ellen. Az Uber önvezető autóinak nem ez volt az egyetlen esete, 2016 szeptembere és 2018 márciusa között 37 esetben volt részese kisebb-nagyobb baleseteknek.

Phoenix és Vegas után már Pekingben is fizethetnek az utasok a sofőr nélküli taxiért A kínai fővárosban november végén egyszerre két cég is megkapta az engedélyt, hogy az önvezető autókból álló flottájukkal fizetős taxiszolgáltatást indítsanak.

A Googlehoz köthető Waymo úttörőként, az elsők között indította el robottaxi-szolgáltatását, a Waymo One-t, mely 2018 vége óta üzemel, 2019 óta már biztonsági sofőrök nélkül. Az összesen 20 hónapos időintervallumot átölelő statisztikák alapján 2019 januárjától 2020 szeptemberéig a Waymo autói 18 balesetben voltak érintettek, és további 29 olyan eset volt, amikor a sofőrnek be kellett avatkoznia az önvezető rendszer működésébe.

A fentebb – a teljesség igénye nélkül – kiemelt eseteket figyelembe véve könnyen lehet, hogy az amerikai hatóságok szabálymódosítása egy kicsit elhamarkodott lépés, és azért egy darabig még nem ártana megtartani a lehetőséget az automatika munkájába való emberi beavatkozásra – azaz talán még korai elengedni a kormányt.

(Borítókép: Tesla, fotó: General Motors)

Vajon mennyi adatot generál egy önvezető autó egyetlen óra alatt? A jövő intelligens közlekedésszervezésének hálózatba kapcsolt járművei jelentős adatforgalmat generálnak majd, nem véletlenül szerepel a "big" szó a big-data kifejezésben, és most arra is megszületett az első becslés, hogy pontosan mennyi adatot generál majd egy önvezető autó egyetlen óra alatt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.