Az eredetileg tervezettnél is jóval nagyobb hatalmú hivatal nyomozhatna az UFO jelenségek után az USA-ban, ráadásul nyilvánosan

2021 / 11 / 20 / Felkai Ádám
Az eredetileg tervezettnél is jóval nagyobb hatalmú hivatal nyomozhatna az UFO jelenségek után az USA-ban, ráadásul nyilvánosan
A most tervezett „UFO-hivatal” minden jogkört és forrást megkapna, hogy egyszer és mindenkorra tisztázza a rejtélyes repülő tárgyak mibenlétét, emellett felhúznának egy tudósokból álló szakértői csoportot is. Ennél is fontosabb lenne viszont a nyilvános beszámolók készítése, melyek a múltbeli eseményekre is kiterjednének.

Különös időket élünk, hiszen az, hogy az Egyesült Államokban nem hogy kifogyna a szél a kormányzati „UFO-kutatás” vitorlájából, de egyre erősebben fúj, az nem hogy pár évtizede, de pár éve is elképzelhetetlen lett volna. Ráadásul a téma médiatámogatottsága is ernyed, ahogy a hétköznapok egyre inkább a fejük tetejére állnak, és az emberek más problémákkal foglalkoznak. Attól viszont, hogy a sajtó figyelmének a fókusza épp máshová esik, a téma politikai támogatottsága nem hogy gyengülne, de sosem látott szintre erősödik.

Korábban mi is megírtuk, hogy a nyári jelentést követően, a politikai akarat először a jelentést összeállító szervezet, az UAPTF jogkörét szerette volna kiterjeszteni, majd pedig egy teljesen új, az előzőnél jóval komolyabb hivatalt verbuváltak volna, hogy az azonosítatlan repülőtárgyak rejtélyét tisztázzák. Mint az említett (lent kattintható) cikkünkből kiderül, az új hivatalról az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza felé beterjesztett National Defense Authorization Act 1652-es szekciója rendelkezik, és eszerint a nyári jelentést összeállító UAPTF lényegében megszünne, hogy egy teljesen új, jóval erősebb szervezet alakuljon helyette.

AZ USA-ban egy új, komolyabb hivatalt szerveznének az azonosítatlan repülőtárgyak vizsgálatára A most felállítandó hivatal letisztultabb formában, jóval kiterjedtebb hatáskörrel váltaná a jelenleg az UAP-ok után kutató UAPTF-t.

A törvénytervezet szóban forgó részét az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza elfogadta, így az átkerült a szenátushoz, ahol az eredeti rendeletet módosították. Az X-aktákon szocializálódott generációk nyilván cinikusan bólintanak ezen sorok olvasásakor, hogy hát igen, nyilván szép csendben eltemetik az egész kezdeményezést most, hogy mindenki a Coviddal van amúgy is elfoglalva, ám a helyzet közel sem ez. Sőt az új hivatal, az Anomaly Surveillance and Resolution Office a módosítás értelmében megkapna minden forrást, jogkört és eszközt mind az Amerikai Védelmi Minisztériumtól, mind az összes titkosszolgálati szervtől, hogy végleg tisztázza az UAP jelenségek mibenlétét. A módosítás mögött ráadásul kétpárti egyetértés húzódik, tehát azt valószínűleg el is fogadják majd. Ha csak pár évet ugrunk vissza az időben, ez akkor is elképzelhetetlen lépésnek tűnt volna, pedig nem is ez a módosítás legmeredekebb része.

Hanem, mint arról a Politico beszámol, három ennél is komolyabb következménye lehet, ha ebben a formában elfogadják a törvényt. Az első, hogy a szóban forgó szervezetnek folyamatosan jelentéseket kellene készíteni, méghozzá a nyilvánosság által elérhető formában – ez például teljesen hiányzott a tervezetnek a képviselőház által elfogadott változatából. Finoman szólva az sem semmi, hogy ezek a jelentések bizony a múltra is kiterjednének: tehát ezekből kiderülne, hogy a kormány gyűjtött-e bármiféle fizikai anyagokat (tárgyakat) vagy adatot az UFO-incidensekből eddig, illetve hogy ezek a „találkozások” jártak-e bármiféle biológiai vagy az emberi egészségre gyakorolt hatással. A harmadik fontosabb kiegészítés, hogy a hivatal mellett egy tudományos tanácsadó testületet is felhúznának.

Ez utóbbival érdemes kicsit részletesebben is foglalkozni. Az UAP-téma tudományos vizsgálata sokáig volt inkább nevetség tárgya a komolyabb kutatók közt, és ebben is csak a nagyon közeli múltban történt változás. Ez elsősorban Bill Nelsonhoz köthető, aki a NASA fejeként arra buzdította a kutatókat, hogy nyugodtan kutassák ezt a témát. Ezek után úgy nyilatkozott egy asztrobiológus, hogy ha szeretnék, hogy valóban elkezdjék tanulmányozni a témát, akkor adjanak át minden adatot – így teljesüljön az ember minden kívánsága, hiszen tehát az „aerial and transmedium advisory committee” tudományos testület célja éppen ezen jelenségek után történő tudományos kutatás a hozzáférhető adatok alapján.

A testületben a NASA, az amerikai légügyi hivatal (FAA) szakértői kapnának helyet, de jutna szék a Tudományos Akadémia tagjainak, valamint a Harvard Egyetem Galileo Projektjét (erről egyébként itt írtunk) vezető Avi Loebnek, aki egyébként olvasóinknak már több cikkből is ismerős lehet. Ő mondta ugyanis, hogy nem zárható ki, hogy az Oumuamua akár egy idegen civilizáció terméke is lehet. Loeb egyébként a témában inkább tudományos nyitottságot szeretne elérni a hozzáállás kapcsán, és nem annyira kész állításokkal dobálódzik, mint felmerülő és megfontolandó lehetőségekkel. Az említettek mellett egyéb szervezetek is delegálnának tudósokat a testületbe.

A beterjesztés mögött a demokrata Kirsten Gillibrand áll, de több republikánus szenátor is támogatja az említett változtatásokat, így a Politico cikke alapján a témában kétpárti egyetértés tapasztalható. Gillibrand úgy nyilatkozott az UAP-okkal kapcsolatban, hogy:

„Amennyiben ez egy olyan technológia, melyet az ellenségeink vagy más entitás birtokol, akkor azt tudnunk kell. (…) A fejünk homokba dugása pedig nem stratégia, és nem is megfelelő megközelítése a problémának.”

A tudományos testület kapcsán Gillibrand kifejtette, hogy szükség van a legokosabb, legjobban informált elmékre, hogy kiderüljön, mivel is állunk szemben. A szenátor ezenkívül elmondta, hogy aggódik a fegyveres erők tagjaiért, akik sokszor voltak kénytelenek hallgatni a tapasztalataikról, mert különben ezeket „egészségügyi problémaként” kezelték volna (ez finoman azt jelenti, hogy őrültnek nézték volna őket). Gillibrand az így kialakult kényszerű hallgatás egészségtelen kultúráját a Havanna-szindróma kapcsán tapasztaltakhoz hasonlította.

Ami magát a módosítást illeti: a politikus ezzel kapcsolatban semmilyen szinten nem lát ellenállást – utalt tehát arra, hogy valószínűleg el fogják ezt fogadni.

(A cikkhez használt fotó természetesen csak illusztráció, forrása: Pixabay/KELLEPICS)

További cikkek a témában:

„Egy sereg opció jön szóba azon kívül, hogy az UAP-ok Földről vagy a Földön kívülről származnak” A fenti idézetet Luis Elizondo, az azonosítatlan repülő jelenségeket vizsgáló, a Pentagon által korábban működtetett program egykori vezetője mondta. Az interjúban azonban több döbbenetes állítás is elhangzik, és talán körvonalazódni kezd az is, hogy mi lehet az UAP-okkal kapcsolatos jelenlegi, nem hivatalos munkateória.

„Nem tudjuk, honnan jöttek, és nem értjük a technológiát sem” – a CBS amerikai katonákkal készített interjút az UAP-okról Az azonosítatlan légköri jelenségekről a Kongresszusnak szánt jelentés jövő hónapban kerül nyilvánosságra, addig pedig a kérdést a CBS csatorna egyik legpatinásabb műsora járta körbe – megdöbbentő dolgok hangzottak el.

Ezen elvek szerint nyilatkoznak a Pentagonnál az UAP-okkal kapcsolatban A dokumentumot az információs szabadságról szóló törvény alapján kérték ki, és azt tartalmazza, hogy mik azok a Pentagon által jóváhagyott pontok, melyekről az azonosítatlan repülő tárgyak kapcsán hivatalosan nyilatkozni lehet.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.