Neked mi fog a legjobban hiányozni az idei nyárból?
15% A fesztiválok/koncertek
30% A külföldi utazások
20% A sportesemények (Európa-bajnokság, olimpia)
35% Semmi, pont ilyen nyárra vágytam
Ember Az online térben is fontos az emberi tényező a magyar egyetemistáknak A távolléti oktatás első heteiben az ELTE Tanító- és Óvóképző Karon a Neveléstudományi Tanszék vezetésével megalakult a TÁVOK 2020 Kutatócsoport a COVID-19 járvány felsőoktatás-módszertani összefüggéseinek vizsgálatára, mostanra pedig megvannak az első eredmények. Techno Forradalom a reptéri taxizásban Mármint nem abban, ahogy az ember a belvárosból kitaxizik a repülőtérre, hanem abban, amikor a repülőgép kimegy a csápról a futópályára. Tudás Egy öreg múzeumigazgató fegyver nélkül is felvette a harcot a nácik ellen A hatvanéves Paul Rivet a kultúra eszközeivel próbálta elnyomni a náci fajgyűlölő ideológiát, miközben titkos csapatot szervezett a németek és az áruló franciák ellen. Techno Robot-barista a koronavírus terjedésének megfékezéséért Dél-Koreában Dél-Koreában a koronavírtus járvány több mint 11,000 embert fertőzött meg és 267-en bele id haltak. Az országban most a kormány: “mindennapi életben történő távolságtartás” kampánya zajlik, és persze a társas érintkezés ott is merőben átalakul. Mint olyasok szerepben manapság, színre lépnek a robotok.

Tudás Száguldó protontüzek fényei a víz és szilárd felületek határának sötétjében A folyadékok áramlástana, viselkedése számtalan máig megoldatlan rejtélyt kínál, a turbulenciának még egzakt definíciója sincs, hát még ha a határfelületek speciális világába tévedünk. Ha túl könnyű napunk van, tegyünk az egyenletbe  - a folyadékba - egy szilárd testet is. Garázs A Ford rendőrautója megsüti a koronavírust Az autóipar is kiveszi a részét a járvány elleni harcból. Most épp a Ford teszi vírusmentessé az általa forgalmazott rendőrautókat. Méghozzá úgy, hogy egyszerűen hatalmas sütővé alakítja a gépkocsi belsejét. Űr Videón látszik, ahogy elszökik a Mars légköre Hajdanán a Mars akár lakható bolygó is lehetett. Az évmilliárdok alatt azonban a légköre elszivárgott az űrbe, így vált azzá a vörös sivataggá, aminek ma ismerjük. Most videón is megnézhetjük, ahogy a Mars elveszti az atmoszféráját. Bolygó Valódi alternatíva vagy csupán vágyálom a beltéri gazdálkodás világszintű megvalósítása? Az elmúlt időszak járványügyi helyzete miatt a beltéri gazdaságok egyre nagyobb figyelmet kapnak a tengerentúlon. A WWF legfrissebb tanulmánya ennek kapcsán felvázolja a modern gazdálkodási módszer lehetséges jövőjét. Techno Így próbálhatja kinyírni a Twittert Donald Trump Először helyezett el figyelmeztető szöveget a platform az elnök posztjai mellett. Bolygó Hogyan csökkenthető a fényszennyezés? A fényszennyezésről-világosan! címmel készített online szakmai útmutatót az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és a Hortobágyi Nemzeti Park. Az ingyenesen letölthető hasznos információkat ad arról, hogyan lehet kiküszöbölni vagy csökkenteni a kültéri, mesterséges éjszakai világítás okozta fényszennyezést. Techno A mérnöki csúcsteljesítmény, amely örökre átszabta a világot: a kerék Kik, hogyan és mikor találták fel a kereket? És miért ez a legzseniálisabb, legfontosabb mérnöki teljesítmény az emberiség történetében? Tudás Drónok segítségével kutatják a legveszélyesebb vulkáni jelenség előidézőjét Az úgynevezett lávadómok fokozatosan növekvő, belül forró kőzethalmok, melyek egy adott pillanatban elvesztik stabilitásukat, leomlanak, majd hatalmas sebességgel száguldva, forró gázok és vulkáni kőzettörmelék elegyéből álló piroklaszt-árt generálnak. A drónok segítségével a művelet nemcsak veszélytelen lesz, de a jövőben pontosabb adatokat is kaphatunk az eseményről. Bolygó Új törpe víziló bébi született a San Diegó-i állatkertben A San Diegoi állatkertben 30 éve nem született törpe víziló, bár máshol szerencsére igen, tekintve, hogy a faj veszélyeztetett. Vigyázat, minimum 24-es faktorú cukiságszűrő szemüveg erősen ajánlott!
Techno Pusztán fotók alapján megtippeli a jellemet a mesterséges intelligencia Lehetséges, hogy egy neurális hálózat jobban megjósolja a személyiségjegyeket, mint maguk az emberek? Nézzük, mint mondanak a szakértők. Bolygó Rájöttek, miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok A kutatók ennek érdekében négyezer trópusi ciklon adatait vetették össze, és érdekes összefüggésre bukkantak. Techno Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook A két vezérigazgató, Mark Zuckerberg és Sundar Pichai is elárulta a terveit. Bolygó Egy parazita jelentheti a kulcsot a vegyszermentes rovarirtás fejlődésében A Microtonus brassicae elsőre egy mutáns darázsnak tűnhet, ám a faj vegyszerek használata nélkül nyújthat segítséget a mezőgazdaságban, ugyanis mint kiderült, remekül szabályozza a káposztafélék rettegett kártevőjének létszámát. Űr Hatalmas forgó korongot találtak a korai világegyetemben Az ősrobbanás után másfél milliárd évvel megpillantott korong alakú galaxis egy véletlen felfedezés, ami meglett kora ellenére több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad. Techno Visszaadhatja a vakok látását, a robotokét pedig felerősítheti egy új fejlesztésű bionikus szem Egy bionikus szem visszaadhatja a vakok és gyengén látók szeme világát, valamint jelentősen javíthatja a humanoid robotok látását, ám a jelenlegi eszközök messze nem úgy teljesítenek mint a valódi szemek. Kutatók azonban most új módot találtak a látószerv struktúrájának utánzására, és létrehoztak egy mesterséges, bionikus szemet, amely az eredeti szerv számos képességét reprodukálja. Tudás Szinte megtörhetetlen kvantum-összefonódás Mi történik itt emberek? A múlt héten összefonódik néhány qubit szobahőmérsékleten femtoszekundumokra, most pedig itt a kísérlet 15 trillió összefonódott atommal, 177 Celsius fokon, ami 1 milliszekundumig fennáll? Dobálózunk a milliós szorzókkal? Mi vár ránk a jövő héten?!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.