Bolygó

Van még mit tanulnia a mesterséges intelligenciának az állatvilágtól

A jövő vitorlázó drónjait ugyanis az állatok csoportos viselkedése taníthatja hatékonyabb működésre.  
Űr

Találtak egy új, extrém forróságú Jupiter típusú égitestet

Az égitest mérete kétszerese a Jupiterének, pályája döntött, felszínét pedig pokoli forróság uralja.  
Bolygó

Eltűnhet a Balti-tenger jege az évszázad végére

Megjelent a balti-tengeri klímaváltozási jelentése, amely szerint a tenger vize az elmúlt száz évben folyamatosan melegszik, ez előreláthatóan a 21. században is folytatódik.
Ember

Érezni tanul a mesterséges intelligencia

Méghozzá egy vállalkozónő jóvoltából: az érzelemfelismerő mesterséges intelligencia egyelőre nem olyan pontos, mint az ember, de dolgoznak rajta. Emellett számos jogi kérdés sem tisztázott még.  
Bolygó

Több új munkahely létrejöhetne, ha átállnánk a zöld energiára

A klímaváltozás elleni fellépést ellenzők gyakori érve, hogy rengetegen maradnának munka nélkül, ha az emberiség elhagyná a fosszilis üzemanyagok használatát. Egy új kutatás azonban most rácáfolt ezen vélekedésre.
Techno

A mesterséges intelligencia lehet a kardiológia 'modernkori hőse'

A mesterséges intelligencia (MI) a szív MR vizsgálatot teheti eredményesebbé úgy, hogy általa minden eddiginél részletesebben kirajzolódhat a szerv térfogata, falvastagsága, a falak mozgása, és a legfontosabb: a szívhegesedés, a hirtelen szívleállás egyik okozója.
Techno

Szilíciumot és fémionokat tartalmazó fapadlót fejlesztettek

Az ETH Zürich kutatói azt remélik, hogy ha elképzelésük beválik, akkor egy napon a parkettán járkálva leadott energiával működtethetjük otthonunk világítását, illetve a kisebb háztartási eszközöket.
Bolygó

Áttörést hozhat a hazai ökológiai kutatásokban egy új módszer

Az eljárást a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai fejlesztették ki, melynek lényege, hogy mindössze egy liter vízből kiderítik, milyen élőlények élnek az adott tóban.  
Tudás

Csak hatéves volt a sztálingrádi csata legifjabb katonája

A sztálingrádi csata a második világháború fordulópontja volt, azt viszont kevesen tudják, hogy a hadszíntéren nem csupán felnőtt férfiak harcoltak. Történetünk Szergej Aleskovról, a Vörös Hadsereg legfiatalabb tagjáról szól.  
Ember

Ezért fontos, hogy letakarjuk a gyerek webkameráját

A modern technológiából sajnos nem csupán a fiatalok profitálnak: IT szakértők elmondják, hogyan lehet a gyerekek webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt", illetve, hogy ez miért olyan fontos.
Techno

Dél-Korea megszorongatta az Apple-t és a Google-t

Az országvezetés súlyos szankciókat vetett ki a techóriásokra, miután azok tavaly feldühítették az Epic Games-t, és törölték áruházaikból a Fortnite-ot.  
Techno

Nagyon vigyázzunk, hogy milyen naptáreseményt nyitunk meg a böngészőben

A vírusterjesztő kiberbűnözők egy már-már zseniális módszert találtak arra, hogyan juttassák el a fertőző vagy adathalász linkjeiket a potenciális áldozatok készülékeire: tömegesen megosztott naptáreseménnyel támadnak.
Techno

Evakuáltak egy repülőgépet egy kigyulladt Samsung Galaxy miatt

Egy Samsung Galaxy A21 okostelefon nagy riadalmat keltett a napokban az Alaska Airlines fedélzetén: a készüléket normál üzemmódban használták, amikor hirtelen füstölni kezdett, és perceken keresztül égett. A gépen többen is megsérültek, két embert pedig kórházba szállítottak.  
Bolygó

Rekordot döntött tavaly a szuperviharok száma

A napokban jelent meg az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) éves jelentése, amely globális szinten vizsgálta a szuperviharok számát. A tavalyi adatok meghaladták az átlagos értékeket.  
Űr

Legalább egy tucat szupermasszív fekete lyuk tart univerzumunk felé

A jelenséget feltáró tanulmány szerzői szerint ezen hatalmas fekete lyukak szolgáltatják a világegyetem összes feketelyuk-tömegének körülbelül tíz százalékát.
Bolygó

Magyar találmány lesz az a mobiltok, ami a fecskéket is védi

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, ezért a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Cellect Hungary közös kampányt indít a füsti és molnárfecskék fészkeinek megóvására, amelyre szeptember 26-ig várják a jelentkezőket.  
Techno

Hat dolog, amivel lepattinthatod magadról a kiberbűnözőket

Beállításuk mindössze pár percet kíván az életünkből, ám ha megtesszük, hosszú távon hálásak leszünk majd magunknak, hiszen megnehezíthetjük velük a hackerek dolgát, hogy bejussanak az eszközeinkre.  
Űr

Csillagformáló porfelhőt örökített meg a Hubble űrtávcső

A NASA és az Európai Űrügynökség közös űrteleszkópja elcsípte az AFGL-5180 jelzésű objektumot, melynek vizsgálatával jobban megérthetjük a Naprendszer kialakulásának folyamatát.  
Tudás

A nő, aki levágott fejeknek köszönheti hírnevét

Madame Tussaud neve egyenlő a világhírű panoptikummal, ahol olyan hírességek viaszmásával pózolhatunk, mint Kyle Minoque, Justin Timberlake, sőt a királyi család. Marie Tussaud életéről azonban keveset tudunk, így például azt sem, hogy egykor levágott fejek viaszmásaival kereste kenyerét.  
Bolygó

Az űrből buktatná le az illegális halászflottákat az USA

Az amerikai Védelmi Innovációs Egység (DIU) hamarosan pályázatot ír ki olyan műholdra szerelhető radarokra, vagyis szintetikus apertúrájú rádiólokátorokra (SAR), amelyek szerintük segíthetnek leküzdeni az illegális halászat növekvő nemzetbiztonsági problémáját.  
Űr

Meglepően sok csillagközi látogató lehet a Naprendszerben

Egy friss kutatás a Naprendszer egyik külső tartományát, az Oort-felhőt vizsgálta, szerzői pedig arra jutottak, hogy a csillagközi objektumok száma jóval nagyobb lehet, mint azt korábban becsülték.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.